Política

Amnistia carrega contra la “inhumanitat” de Trump i la UE amb els refugiats

L’ONG acusa els governs dels països més rics de “demonitzar” els immigrants

Aplaudeix el moviment #MeToo i la mobilització dels joves contra les armes

Amnistia Internacional va acusar ahir la Unió Europea (UE) i Donald Trump de “demonitzar” els immigrants i els refugiats en les seves polítiques d’acollida. L’ONG ho va denunciar en el marc de la presentació a la premsa del seu informe anual, que, per primera vegada, es va fer també a Washington.

El document retreu als “dirigents dels països més rics” del planeta la manera com aborden la crisi dels immigrants, “una combinació d’elusió i de pura inhumanitat”. A Europa, la majoria dels governs “han decidit que, pràcticament, tot els està permès per impedir que els refugiats arribin a les costes del continent”.

L’informe recorda també les eleccions de l’any passat a Àustria, França, Alemanya i Holanda, en què “certs candidats van intentar transformar les angoixes socials i econòmiques en ressentiment, sobretot contra els immigrants”.

Salil Shetty, secretari general d’Amnistia, va carregar especialment contra Trump, que, des de la seva elecció el novembre del 2016, ha multiplicat els intents per imposar un decret antiimmigració, suspès per la justícia en diverses ocasions. També va recordar les paraules del president republicà quan va dir que “aprovaria, durant els primers mesos [del seu mandat], la utilització de la tortura”.

A Àsia, l’ONG denuncia la campanya de “neteja ètnica” duta a terme contra els rohingyes –minoria musulmana– de Myanmar, que ha provocat l’èxode de 655.000 persones. Quant a les Filipines, Amnistia tem una persecució per part del president Rodrigo Duterte dels defensors dels drets humans i dels que critiquen les seves polítiques. Des de la seva elecció, prop de 4.000 suposats traficants i consumidors de drogues han estat abatuts per la policia, i els defensors dels drets humans estimen que la xifra real d’assassinats es podria triplicar. Amnistia també s’atura davant del nombre “esgarrifós” de víctimes civils dels conflictes armats i, en aquest sentit, cita “la catàstrofe humanitària en curs al Iemen”, les matances “cegues” a Síria i l’Iraq, i l’exili forçós de les poblacions del Sudan del Sud.

Per contra, l’informe aplaudeix el moviment #MeToo i les marxes organitzades durant el Dia Internacional de la Dona per haver captat l’atenció “sobre l’amplada terrible de les violacions i l’assetjament sexuals”. També es felicita pels exemples de mobilització de “ciutadans normals i corrents”, com ara la recent marxa de supervivents del tiroteig de Florida.

Llibertats a França i ‘Brexit’

Redacció

Amnistia retreu l’explotació de les inquietuds relacionades amb el terrorisme per “qüestionar l’equilibri entre poder de l’Estat i llibertats individuals” i, en aquest aspecte, esmenta França, que va posar fi a l’estat d’urgència arran dels atemptats de París només després d’haver inscrit “disposicions de règim d’excepció en la legislació ordinària”. Pel que fa al Regne Unit, l’ONG tem els efectes del Brexit sobre la protecció dels drets humans, ja que la llei de retirada de la UE aprovada pel Parlament britànic “no incorpora la Carta dels Drets Fonamentals de la UE”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona