Política

Setge al procés sobiranista

Es busca per tot arreu

La Guàrdia Civil inspecciona dos dies l’avió de la família de l’entrenador català a la recerca de Puigdemont

L’episodi s’afegeix a la vigilància policial que ha portat a identificar ciutadans belgues o un humorista disfressat

La Guàrdia Civil ha inspeccionat dos cops aquesta setmana l’avió privat de la família de l’entrenador de futbol Pep Guardiola. Segons informava ahir Catalunya Ràdio, el primer escorcoll va ser diumenge i aquest dijous es va fer el segon després que familiars de Guardiola arribessin de Manchester a la terminal d’aviació privada del Prat. Fonts del personal de l’aeroport haurien informat que els agents buscaven Carles Puigdemont, tot i que la Guàrdia Civil va assegurar ahir a Efe que es tracta de controls rutinaris i aleatoris de seguretat i inspecció fiscal. Ahir també es va saber que la Federació Anglesa de Futbol ha expedientat Guardiola per haver dut el llaç groc en solidaritat amb els presos durant els partits. Consideren que es tracta d’un “missatge polític” i que contravé les normes federatives.

Dijous al matí, sis agents de la Policía Nacional es van presentar al parc Europa del municipi madrileny de Torrejón de Ardoz avisats per un veí que deia que el president de la Generalitat estava palplantat al parc amb una bandera estelada. Quan hi van arribar van descobrir que era l’actor Joaquín Reyes, caracteritzat de Puigdemont gravant el programa El intermedio de La Sexta. “Hi ha molts camins rurals a través dels quals es pot entrar, es pot entrar en helicòpter o en un ultralleuger, es pot entrar en vaixell... Nosaltres procurarem que no pugui entrar ni al maleter d’un cotxe”, afirmava el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, el 23 de gener, davant el risc que el president Puigdemont, instal·lat a Brussel·les des de feia tres mesos, pogués presentar-se en persona al Parlament per ser investit de nou en el càrrec.

Presentat pel govern i la majoria de mitjans de comunicació espanyols com un simple pròfug de la justícia, des del moment de la seva arribada a Brussel·les es convertia en un problema polític i judicial. La fugida pública, en parador conegut, amb compareixences periòdiques davant dels periodistes internacionals i posant-se a disposició de la justícia belga, no només era un desafiament per a les autoritats espanyoles, sinó que, per començar, va generar un conflicte entre jurisdiccions nacionals al si de la UE. “Estem sens dubte molt preocupats, perquè una persona que té aquesta conducta no se sap què pot fer”, reconeixia el mateix Zoido.

Les declaracions en què el ministre revelava que tots els cossos policials de fronteres estaven alerta per la seva possible entrada al país es van fer la setmana de gener que el govern de Rajoy comprometia novament al Tribunal Constitucional, en contra del criteri del Consell d’Estat, per forçar-lo a anar més enllà de les seves atribucions i impedir la investidura. El dimecres 24 de gener es va saber que diversos agents de la Guàrdia Civil s’havien presentat el cap de setmana a l’aeròdrom de Sant Fruitós de Bages per inspeccionar la pista d’aterratge. Per altra banda, diverses patrulles de la policia espanyola controlaven els accessos al Parlament de Catalunya i el dijous 25 escorcollaven la xarxa de clavegueres de l’entorn. Aquell mateix dia, guàrdies civils es plantaven a la rotonda d’entrada des de França del municipi de Les, el primer de la Val d’Aran. També hi havia agents del Cuerpo Nacional de Policía uns quilòmetres més al nord, a l’interior de l’antiga oficina duanera. Segons havien declarat fonts policials al diari Segre, una vintena d’agents d’altres comandàncies s’havien desplegat a Les i Eth Portilhon. A la duana entre l’Alt Urgell i Andorra, els policies escorcollaven maleters.

També a la Cerdanya i al Ripollès el dispositiu es va incrementar i es van fer controls aleatoris al coll d’Ares. El divendres 26, diverses furgonetes de la Guàrdia Civil es van desplaçar fins a les antigues casernes del punt fronterer del Pertús, a la Jonquera, on van escorcollar diverses vehicles. La cadena SER informava que s’havien desplegat més de cent agents a la ciutat de Girona. El dimarts 30, dia de la investidura, ja van ser els Mossos els que van assumir el control d’accessos al Parlament. Van supervisar tots els vehicles, fossin o no de diputats, i van escorcollar el maleter del taxi en què va arribar el diputat Xavier Domènech.

Caçadors belgues identificats
El diumenge 28 de gener, a dos dies de la prevista investidura i amb Puigdemont de candidat, la Guàrdia Civil es desplegava a la pista de l’aeròdrom d’Ocaña, a Toledo, després que els serveis de trànsit aeri del madrileny Cuatro Vientos els avisés de l’aterratge previst d’un avió privat procedent de Brussel·les amb passatge desconegut. De l’avió van baixar tres homes i una dona belgues i una espanyola que venien uns dies a practicar la caça. Interior va informar aleshores que no es va activar cap alerta i que es va fer un control rutinari de passatgers, si bé aquell cop sí que es reconeixia que l’objectiu era saber si Puigdemont o els consellers de Brussel·les hi viatjaven.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona