Política

Politització de la justícia

El CGPJ alerta que Torrent fa un “desqualificació molt greu” dels jutges en parlar de presos polítics

L’òrgan de govern de la judicatura defensa la independència del poder judicial

La Fiscalia General de l’Estat sosté que parlar de “presos polítics s’allunya de la realitat”

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha denunciat aquest dissabte que el president del Parlament, Roger Torrent, va fer una “desqualificació molt greu” de la funció judicial en parlar de “presos polítics” divendres al vespre en el seu discurs al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB). Diversos membres de la cúpula judicial van abandonar la sala com a protesta per les paraules del republicà.

La Comissió Permanent del CGPJ s’ha reunit en sessió extraordinària aquest dissabte i ha aprovat una declaració arran de l’episodi. Segons el Poder Judicial, Afirmar l’existència de presos polítics, i en especial per part d’un representant institucional, és una desqualificació molt greu de la funció judicial, que transcendeix al propi poder judicial, atacant frontalment al nostre model de convivència basat en el respecte a la llei”.

“Les manifestacions realitzades en un àmbit institucional per qui ostenta la representació d’un Parlament autonòmic ens obliguen a recordar a les institucions i a la societat, que el Poder Judicial actua sempre des de la més absoluta independència”, afegeix la nota.

El Consell defensa que la decisió de decretar la presó preventiva de dirigents independentistes és conseqüència d’una decisió judicial presa “en el curs d’un procés amb totes les garanties, i en l’exercici legítim de la funció jurisdiccional”, basant-se “exclusivament a la Llei i no en mandats aliens”.

Si bé el assumeix CGPJ que, com òrgan de govern dels jutges, no li competeix fer valoracions polítiques, creu necessari davant aquest tipus de declaracions “defensar els valors que conformen l’Estat de Dret”, com la independència judicial, que a “tots ens concerneix respectar i defensar”.

El CGPJ subratlla qeue “en un Estat Social i Democràtic de Dret com el nostre, al marge de la Llei i del Dret no hi ha llibertat ni democràcia”. I reitera que els jutges i magistrats a Espanya “compleixen amb la seva missió constitucional de garantir l’imperi de la Llei i el respecte a l’Estat de Dret”.

La Fiscalia nega “presos polítics”

La Fiscalia General de l’Estat ha reaccionat a les declaracions de Torrent afirmant que parlar de presos polítics “s’’allunya de la realitat” perquè “és una figura incompatible amb la nostra democràcia” que “no pot ser acceptada”.

En un comunicat, el ministeri públic subratlla que “mai ha perseguit manifestacions polítiques sinó conductes delictives presumptament comeses per persones que, pel seu càrrec públic, haurien d’haver respectat la legalitat en l’exercici de les seves responsabilitats”.

En aquest sentit, assegura que “els diversos procediments oberts en diverses instàncies judicials que afecten responsables públics catalans, i que es materialitzaran en les corresponents resolucions, s’estan desenvolupant amb el màxim respecte i garanties processals de tots els investigats”.

La Fiscalia assegura que “Espanya és Estat de Dret en el qual es respecten les garanties de tots els ciutadans”. A més, subratlla que “actua conforme amb el principi de legalitat salvaguardant sempre el dret de defensa de les persones incurses en les diferents causes”.

Per acabar, manifesta el seu “reconeixement i suport als fiscals de Catalunya per la feina que estan fent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona