Política

L’ANC reprèn la mobilització per avançar vers la República

Convoca una manifestació per a diumenge a la tarda a Barcelona per pressionar els partits perquè implementin el nou Estat

Hi tindran protagonisme els “herois anònims” encausats arran de l’1-O

Pressionar els partits independentistes perquè avancin en la construcció de la República. Aquest és l’objectiu principal ara de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que diumenge reprèn la mobilització ciutadana al carrer amb una manifestació que convoca per a les cinc de la tarda entre el monument a Colom de Barcelona i les portes del parc de la Ciutadella, rere l’inequívoc lema “República, ara!”. Tot plegat, just en la vigília del que podria ser el debat d’investidura al Parlament del seu expresident Jordi Sànchez com a president, una fórmula que d’entrada no era la preferida, ja que volien el retorn “íntegre” del govern, però que donarien per bona si té el consens suficient.

En tot cas, tot i el descontentament expressat en l’última assemblea de l’entitat fa deu dies per la incapacitat dels partits per posar-se d’acord, el vicepresident, Agustí Alcoberro, i el coordinador de mobilització, Francesc Cara –càrrecs sortints, ja que el dia 17 hi ha eleccions per renovar el secretariat i la direcció–, van assegurar ahir que no volen que la convocatòria s’identifiqui amb cap “causa conjuntural”, sinó que simplement volen que refermi el “compromís” de la ciutadania amb el restabliment de la legitimitat arrabassada pel 155 i amb la demanda perquè es continuï avançant vers el nou Estat. “El nostre deure és mantenir la reivindicació de manera persistent per a la implementació de la República”, va justificar Alcoberro.

Pels “herois anònims”

La manifestació, per a la qual aquest cop no es donarà cap consigna als participants, vol donar protagonisme als “herois anònims” que, sense estar la majoria en primera línia política, s’han vist involucrats en causes judicials els últims mesos arran sobretot de l’1-O i les seves derivades. És així com, sense especificar encara noms, Alcoberro va indicar que hi parlaran representants de col·lectius com ara pagesos, bombers, professors, alcaldes i fins i tot mecànics i pallassos, que faran “petites intervencions” per argumentar per què creuen que és necessària la República. Cadascú pujarà amb una lletra, de fet, que acabarà formant la paraula “República” sobre l’escenari, que s’ubicarà al pla de Palau, per bé que diverses pantalles el faran visible des d’altres punts del recorregut. Preveient la gran afluència, Cara va recomanar arribar en metro des de Drassanes i Arc de Triomf, tement que les estacions de Barceloneta i Jaume I es puguin col·lapsar, fet que obligaria a tancar-les. Fins ahir, l’entitat havia confirmat uns cent autocars que hi faran cap des d’arreu del país. Encara no se sap quina serà la presència de representants polítics, a qui tot just ahir es van cursar invitacions.

Sis anys d’empènyer

Els encara responsables de l’ANC van defugir entrar a comentar gaire l’actualitat política i insistir en les crítiques als partits, més enllà de confiar que la majoria parlamentària prengui forma com a govern “en les pròximes setmanes”, i tornar a denunciar les “interferències” de la justícia espanyola. “Entenem les dificultats dels partits, però ens diuen que s’està avançant seriosament”, va indicar el vicepresident, que va insistir en la petició perquè es posin a “construir la República”.

En aquest sentit, aprofitant que dissabte arriba al seu 6è aniversari, Alcoberro va realçar com l’ANC ha contribuït a “capgirar” les majories socials a Catalunya. “El 2012 els partits tampoc estaven en la línia en què estem ara, hem de continuar insistint”, va recordar Cara sobre el dubte de si els veuen compromesos amb les demandes de l’entitat. Precisament dissabte els actuals dirigents s’acomiadaran en un últim secretariat, després del qual es donarà a conèixer la llista de candidats a formar part de l’òrgan, que estan sent validats aquests dies per les assemblees territorials.

LES FRASES

La manifestació no obeeix a una causa conjuntural, sinó que planteja que tenim 2 milions mobilitzats
Agustí Alcoberro
vicepresident de l’anc
Sortim a defensar la construcció de la República, en què els partits en campanya estaven d’acord
Francesc Cara
coordinador de mobilització


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona