Política

Setge al procés sobiranista

Santi Vidal veu la decisió del CGPJ com una “persecució ideològica” que emmarca en una “caça de bruixes”

El magistrat assumeix l’”error” d’haver “exagerat” en les conferències sobre el procés, però diu que no va enganyar

L’exjutge i exsenador per ERC Santiago Vidal ha rebut amb “indignació” la decisió del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) de denegar-li el reingrés a la carrera judicial i s’ha sentit “molt decebut”, segons ha expressat en una entrevista a TV3. Preguntat per si considera que es tracta d’una persecució ideològica, ha respost que “sens dubte” i ha afegit que és “el que abans es deia una depuració”.

“Han començat aquesta caça de bruixes, a l’estil McCarthy dels Estats Units, dels que pensen diferent”, ha afirmat Vidal, que ha explicat que a partir de la setmana que ve, quan rebi la notificació del CGPJ -de moment té el comunicat- presentarà un recurs de cassació al Tribunal Suprem, tot i que n’espera “molt poca cosa” i per això ja pensa a portar el seu cas al Tribunal Europeu de Drets Humans per “justícia” i “dignitat”.

Sobre les conferències que van originar la investigació al jutjat d’instrucció número 13 que s’ha convertit en la causa del procés, Vidal ha assenyalat a TV3 i RAC1 que assumeix l’error d’haver “exagerat”, però ha refusat la paraula ’enganyar’. “Els polítics, en general, sí que vam donar la impressió que allò podia ser menys complicat del que realment era”, ha admès en l’entrevista a RAC1.

Vidal considera que la decisió del CGPJ que li impedeix tornar a exercir de jutge per “manca d’aptitud com a conseqüència de les seves manifestacions i intervencions públiques efectuades durant el període de suspensió de funcions” i “manca de lleialtat a les institucions de l’Estat i a la Constitució” forma part d’una “caça de bruixes” contra els que “no pensen igual”, que se’ls “priva”, ha indicat, “d’allò que fa més mal, o de la seva llibertat, com és el cas de Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart; dels seus drets, com Puigdemont i els consellers a l’exili o Anna Gabriel; o de la seva feina, com és el meu cas”.

Santi Vidal, que ha parlat a TV3 i RAC1 l’endemà de conèixer la decisió del CGPJ, sabia que no seria “fàcil” reincorporar-se a la carrera judicial, però confiava que almenys li permetrien el reingrés fora de Catalunya. “Prohibir-me reingressar a la carrera judical per falta de fidelitat a la Constitució no és res més que convertir el que era una sanció temporal en una sanció definitiva, cosa que està prohibit per la llei”, ha afirmat el magistrat suspès, que ha destacat que en la seva carrera com a jutge no consta cap incidència i ha defensat que podria exercir amb absoluta imparcialitat com a magistrat d’una audiència penal.

El magistrat ha assenyalat que seguirà els passos legals obligatoris contra aquesta decisió, tot i que confia “molt poc” en el recurs al Suprem i, després, al Tribunal Constitucional. Per això, ja pensa en el Tribunal Europeu de Drets Humans, tot i que assumeix que no podrà exercir més de jutge a l’estat espanyol, perquè li queden menys de dos anys per jubilar-se. Les decisions del TS i TC podrien arribar en dos anys i la d’Europa en podria tardar més de cinc.

Vidal considera que la porta oberta que deixa el CGPJ quan li recorda que en el futur pot presentar una nova sol·licitud de reingrés però que caldrà considerar el comportament que “mantingui des d’aquest moment i en endavant” és la “més humiliant”. “T’estan dient que si deixes de dir el que penses, si renegues de la ideologia independentista, si t’agenolles i acotes el cap [considerarien una nova sol·licitud]”, interpreta.

“Ja els contesto des d’aquí públicament que això no ho penso fer, per dignitat i perquè em sembla que és una coacció inadmissible en un estat democràtic on la llibertat d’expressió i la pluralitat d’ideologies polítiques hauria de ser el paradigma”, ha afegit.

Sobre el seu futur, ha descartat tornar a la política, perquè ja en va sortir “escarmentat”, i pràcticament tanca la porta a exercir com a advocat. Una de les possibilitats seria tornar a la universitat com a docent.

Sobre Llarena, “actualment fa més de polític que de jutge”

Vidal ha lamentat que “la política ha entrat massa dins la justícia”, si bé ha matisat que els jutges i audiències de base exerceixen “amb tota la independència”. Ara bé, el magistrat considera que la “cúpula judicial” és un “cos molt endogàmic, corporatiu i molt conservador”, que es troba “absolutament col·lapsada” i “immersa en afinitats polítiques”.

Sobre el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, a qui Vidal coneix molt bé perquè va coincidir-hi com a jutge, ha assenyalat que és un bon jurista i molt tècnic, però ha criticat: “Mai li havia vist redactar resolucions amb aquest biaix ideològic i polític”. Vidal ha reblat que Llarena “actualment fa més de polític que de jutge”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona