Política

Trump fulmina Tillerson

El president nord-americà destitueix de sobte el cap diplomàtic

J

ustifica el canvi per desacords i per formar un nou equip per al diàleg amb Corea del Nord

Donald Trump es va des­fer ahir del cap de la diplomàcia nord-ame­ri­cana com està acos­tu­mat a fer les coses: de sor­presa. El cap de Rex Tiller­son estava a la gui­llo­tina des de feia temps, con­vi­vint amb un rum-rum cons­tant de des­a­vi­nen­ces, manca de con­fiança i insults públics del pre­si­dent.

Ahir es va con­fir­mar obrint una nova crisi a l’admi­nis­tració i demos­trant, una vegada més, el caos que regna en ter­ri­tori Trump. Alguns mit­jans de comu­ni­cació asse­gu­ra­ven que Tiller­son, que havia tor­nat a Was­hing­ton a petició de la Casa Blanca dei­xant a mit­ges la seva pri­mera gira afri­cana, s’havia assa­ben­tat de l’aco­mi­a­da­ment a través d’una piu­lada a Twit­ter del pre­si­dent.

Tiller­son ha aguan­tat catorze mesos en un càrrec al qual va arri­bar sense experiència política i amb dos punts obtu­sos al currículum. El pri­mer, un pas­sat com a màxim diri­gent de la petro­li­era Exxon­Mo­bil, que gene­rava dub­tes sobre con­flic­tes d’interes­sos. El segon, la relació amb Mos­cou: va rebre l’Orde de l’Amis­tat del poble rus de mans del pre­si­dent Vladímir Putin.

Cap d’aquests dos punts va ser el deto­nant de la mala relació entre Trump i Tiller­son. El ja excap de la diplomàcia nord-ame­ri­cana esca­pava del pen­sa­ment caòtic i impul­siu del pre­si­dent, més cen­trat en rela­ci­ons a llarg ter­mini seguint els pro­to­cols diplomàtics clàssics.

Això i les des­a­vi­nen­ces en temes cab­dals com ara el pacte nuclear amb l’Iran o la neces­si­tat d’aug­men­tar la capa­ci­tat nuclear dels EUA. Al cap i a la fi, Tiller­son estava al cap­da­vant d’una car­tera man­cada de recur­sos que demos­tra­ven que les rela­ci­ons exte­ri­ors es deci­dien única­ment i exclu­si­va­ment des del Des­patx Oval. Una política que ha pro­vo­cat diver­ses dimis­si­ons de diplomàtics de car­rera per divergències amb l’actual admi­nis­tració.

“Rex (Tiller­son) i jo hem estat par­lant d’això des de fa temps. Ens portàvem real­ment bé, però estàvem en des­a­cord en coses”, va jus­ti­fi­car el pre­si­dent. La rea­li­tat indica tot el con­trari: Trump mai va con­ge­niar amb un secre­tari d’Estat que no conei­xia, en qui no tenia cap con­fiança, i a qui dei­xava de banda cada dos per tres. L’última, la decisió uni­la­te­ral del pre­si­dent de reu­nir-se cara a cara amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un. Tiller­son era a l’Àfrica i se’n va assa­ben­tar pels mit­jans de comu­ni­cació, hores després de pre­dir que encara era molt difícil esta­blir un diàleg amb Pyongyang.

Pre­ci­sa­ment, la reunió amb el líder nord-coreà va ser el motiu de la Casa Blanca per a l’aco­mi­a­da­ment: es vol un equip fresc abans de l’inici del pos­si­ble diàleg. Però en rea­li­tat la sor­tida de Tiller­son havia començat al novem­bre, quan les des­a­vi­nen­ces ja no es podien ama­gar. Lla­vors es va fil­trar que Tiller­son, després d’una reunió, havia tit­llat el pre­si­dent d’“idi­ota”, un fet que l’excap diplomàtic mai ha aca­bat de des­men­tir. “Crec que hauríem de tenir exàmens de coe­fi­ci­ents intel·lec­tu­als per com­pa­rar. I ja us puc ben dir qui gua­nya­ria”, etzi­bava poc després el pre­si­dent.

Tiller­son va haver de reco­llir les coses del des­patx sense haver par­lat amb el pre­si­dent. “Tenia la intenció de que­dar-se”, van asse­gu­rar des del depar­ta­ment d’Estat. Trump, amb una certa dosi de cinisme, va asse­gu­rar que l’excap diplomàtic ara serà “molt més feliç”.

Pri­mera cap de la CIA

En poc més d’un any, la nau trum­pi­ana ja s’ha des­fet de dues peces clau: el pri­mer va ser Tom Price, forçat a dimi­tir com a secre­tari de Salut per haver mal­gas­tat fons públics. I el segon, Tiller­son. El seu subs­ti­tut serà Mike Pom­peo, direc­tor de la CIA i un dels prin­ci­pals con­fi­dents del pre­si­dent, de qui s’ha gua­nyat la con­fiança amb idees menys cen­tris­tes que Tiller­son, i una defensa sense mira­ments del pen­sa­ment del pre­si­dent. El movi­ment es com­ple­tarà amb l’ascens de Gina Has­pel, actual sots­di­rec­tora de l’agència, per con­ver­tir-la en la pri­mera dona al cap­da­vant de la CIA. El seu nom està envol­tat de con­trovèrsia: el 2002 era al cap­da­vant d’un comando clan­destí que va tor­tu­rar sos­pi­to­sos de ter­ro­risme.

LES FRASES

No havíem parlat des de feia temps. Ens portàvem prou bé però teníem desacords en certes coses
Donald Trump
president dels EUA
El secretari d’Estat no ha parlat amb el president i no sap la raó (de la destitució)
Steve Goldstein
subsecretari de diplomàcia pública dels EUA

Visita al mur, a Califòrnia

Redacció

Trump va visitar ahir a la tarda Califòrnia per primer cop des que és a la Casa Blanca per anar a veure els vuit prototips del mur gegant que ha promès construir a la frontera amb Mèxic amb l’objectiu de frenar la immigració clandestina. Es tracta de vuit trossos de mur erigits a la zona de Tijuana per diverses empreses que aspiren al contracte per encarregar-se de l’obra total, que cobreix uns 3.000 Km de la frontera. Trump no tenia previst reunir-se amb cap polític ni fer cap intervenció pública a Califòrnia després d’haver parlat poc abans de deixar la Casa Blanca i d’haver destituït el cap de la diplomàcia, Rex Tillerson.

Després de veure els prototips del mur, Trump se’n va anar cap a Los Angeles a recaptar fons per al Comitè Nacional Republicà en un sopar a Beverly Hills amb milionaris en què el cobert costava 28.000 euros. Es calcula que Trump podria haver recaptat ahir més de 3 milions d’euros ja pensant en la reelecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.