Política

POLÍTICA

El PDeCAT insta al consens dins de JxCat si cal un nou candidat

Pascal reivindica el seu rol mentre dona fins dimarts per saber si mantenen Jordi Sànchez

ERC insisteix que “cal créixer” per fer República, a les portes d’una setmana clau

Els partits independentistes van refermar ahir posicions i van evitar nous moviments en espera d’una setmana que es preveu clau per poder desencallar, o almenys sacsejar el taulell per fer-ho possible en breu, la investidura d’un president de la Generalitat. Això sí, sabent que –si no hi ha un sorprenent gir de la situació judicial de Jordi Sànchez– la pilota tornarà a la teulada de Junts per Catalunya, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va posar èmfasi a reivindicar des de Mollerussa el paper del partit dins el grup, i va reclamar que, si cal buscar un tercer candidat, aquest sigui “consensuat dins la pluralitat i diversitat que té JxCat”, i alhora “tenint en compte el gran pal de paller” que els demòcrates suposen dins la fórmula electoral. Pascal ho va dir després que aquesta setmana s’hagi conegut que independents de la llista crearan un nou moviment polític, Junts per la República, pel qual ahir va mostrar el seu “respecte”, si bé va evitar valorar-lo per centrar-se a pactar una investidura que eviti noves eleccions i la formació d’un govern que posi fi al 155.

Tot i admetre que “queden pocs dies” per prendre decisions, segons el pacte amb ERC, Pascal manté de moment l’aposta oficial pel número 2 de la llista. “Esperarem la resposta que puguem tenir dimarts”, va indicar, en al·lusió a la vista prevista al Suprem aquell dia per resoldre l’apel·lació presentada per la defensa de Sànchez per poder sortir de la presó. Altres fonts de JxCat també han admès aquests dies que la decisió sobre el candidat s’ha de prendre “en un temps raonable”, i que la situació es podria desbloquejar en un sentit o altre la setmana entrant.

Pel seu cantó, des de la convenció municipalista que va celebrar a Lloret, ERC va evitar continuar pressionant en públic JxCat perquè nomeni candidat efectiu, però va reiterar, això sí, el discurs que marca el seu canvi d’estratègia política aquesta legislatura. Davant un estat que “infringeix la separació de poders” i que està “disposat a tot per mantenir els seus privilegis”, va dir la secretària general Marta Rovira, l’únic camí a seguir per poder fer realitat la República és el de “sumar i créixer” per “ser més forts”. Rovira, a més, va aprofitar el fòrum per situar els ajuntaments com a “pilars fonamentals” per construir el nou Estat, i va posar d’exemple el model d’integració d’Oriol Junqueras quan va ser alcalde de Sant Vicenç dels Horts.

També des de Mollerussa, la diputada d’ERC i expresidenta del Parlament Carme Forcadell sí que va indicar ahir que continuen “els contactes i les converses”, i es va mostrar convençuda que la formació d’un govern “és cada vegada més a prop”.

El consell polític de la CUP evita reobrir ara el debat

Entretant, la CUP va celebrar consell polític ordinari ahir a Esparreguera, en què, tal com havia anunciat, va tractar tot just temes organitzatius, i no es va ni plantejar l’última proposta d’acord de legislatura que li van posar sobre la taula JxCat i ERC. Després que els cupaires es trobessin dijous i divendres, per separat, amb els dos grups, fonts republicanes confiaven que el consell polític serviria ahir perquè concretessin les seves demandes per canviar el sentit de les quatre abstencions que ara tenen decidides en la investidura. Fonts de la CUP, en canvi, ahir van lamentar que “és fals” que sigui aquest l’escull, i altres fonts van confirmar que ahir no hi havia hagut “els tempos necessaris per debatre”. Els anticapitalistes prefereixen esperar a veure quin és el nom i la fórmula que es proposen per a la investidura, a més d’altres possibles concessions en el pla cap a la República, abans de reobrir el debat intern sobre el sentit del vot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona