Política

El Suprem ajorna fins avui la resposta a Sànchez i Forn

Un dels tres magistrats de la sala va participar ahir en la vista d’Urdangarin i ha endarrerit la resolució

L’esperança que els deixin en llibertat és cada cop més minsa, tot i haver deixat l’escó

Els exdiputats de JxCat Jordi Sànchez i Joaquim Forn hauran d’esperar fins avui, el tercer dia des de la seva compareixença, perquè la sala d’apel·lacions del Suprem respongui si accepta posar-los en llibertat provisional, com demanen les seves defenses. La fiscalia va demanar que Sànchez segueixi en presó, tot i renunciar a la seva candidatura a president de la Generalitat, mentre que va demanar una fiança de 100.000 euros per a Forn, adduint “raons humanitàries”. Tot indica, però, que els tres magistrats faran cas a l’acusació popular del partit ultradretà Vox, i mantindrà tots dos empresonats, com vol el jutge instructor de la causa contra els independentistes. Així ho feia saber ahir la premsa espanyola als seus llocs web, avançant-se –tal com fa el govern espanyol del PP– a les resolucions dels jutges, en la causa contra els independentistes catalans.

Inicialment, la previsió era que el tribunal informés ahir de la seva decisió i més endavant redactés la resolució amb arguments jurídics. Un dels motius de l’endarreriment és que un dels tres magistrats que formen la sala d’apel·lacions, Miguel Colmenero –que és el ponent i qui ha de redactar la resposta a Forn– era ahir en un altre tribunal, en la vista sobre el cas Nóos i si Iñaki Urdangarin ha d’entrar en un penal a complir la condemna, que el fiscal vol augmentar de sis anys i tres mesos a deu anys de presó. Així, en l’entorn jurídic es deia que Colmenero no havia pogut consensuar una resposta a Sànchez i Forn, juntament amb els seus col·legues de sala, Alberto Jorge Barreiro i Francisco Monterde.

Trasllats amb angoixes

Precisament Monterde és el ponent que haurà de redactar la resolució de Sànchez, al qual la seva defensa, exercida pel penalista Jordi Pina, ja va demanar la seva recusació el febrer passat, que no va prosperar per extemporània, segons el Suprem. La defensa de l’expresident de l’ANC sosté que Monterde té prejudicis cap a la causa independentista perquè la conservadora Associació Professional de la Magistratura (AMP) de la qual és vicepresident ha fet piulades molt crítiques contra el procés. El tribunal va estimar que Monterde no era l’autor directe d’aquestes piulades i que la seva designació com a ponent en sales d’apel·lacions del Suprem està decidida des de principi d’any.

D’altra banda, la dona de Joaquim Forn, Laura Masvidal, va explicar al programa No ho sé de RAC 1 que el seu marit porta “fatal” els trasllats de la presó d’Estremera al tribunal i que per aquest motiu va demanar no comparèixer aquest dimarts a la sala d’apel·lacions del Tribunal Suprem. “Els trasllats li han provocat trasbalsos molt importants. Cada vegada que tenia trasllat li agafava un pànic horrorós, marejos, claustrofòbia... patia moltíssim amb el calabós i les manilles”, va confessar. Masvidal ha pogut parlar amb ell després de saber que la fiscalia demana la llibertat sota fiança de 100.000 euros i ha assegurat que Forn està content però “amb moltes precaucions”. La defensa de Forn, exercida pels penalistes Cristóbal Martell i Daniel Pérez-Esqué, també van indicar que en aquestes vistes no és tan comú que els investigats intervinguin, i que els seus lletrats fan una exposició més tècnica de motius jurídics per demanar la seva llibertat.

En una altra entrevista, a El Món de RAC 1, Masvidal no va descartar que Joaquim Forn torni a la política perquè “la vida dona moltes sorpreses” però també va afegir que li “estranyaria” que es presentés a l’alcaldia de Barcelona, decisió a la qual ja va renunciar en una carta dirigida als militants del PDeCAT. “Em fa la sensació que ell ha saltat aquesta etapa”, va concloure.

Masvidal va explicar el motiu pel qual Forn havia demanat no ser traslladat de la presó d’Estremera al Suprem, tot i que per qüestions burocràtiques al final no es va estalviar el trasllat i tampoc va poder comparèixer davant la sala d’apel·lacions. La seva esposa espera que es rebaixi la fiança que sol·licita la fiscalia de 100.000 euros i va assegurar que es podrà fer front al pagament a través de la caixa de solidaritat. Interrogat pel futur polític de Forn, la seva esposa va assegurar que “ara el seu futur és un mur” i el primer de tot és que el conseller d’Interior pugui sortir en llibertat provisional del penal.

Ahir al vespre, fonts jurídiques consultades van ser molt pessimistes sobre aquesta petició de llibertat, que dimarts es veia coll a vall, quan el fiscal va demanar una fiança, tot aclarint que era i una ordre del fiscal general de l’Estat de demanar-la, ja que considerava que no hi havia perill de reiteració delictiva en Forn perquè el gener passat va deixar la seva acta de diputat.

LES XIFRES

3
jutges
del cas de Sànchez i de Forn són: A.J. Barreriro, F. Monterde i M. Colmenero.
11
magistrats i el president
integren la sala segona penal del Suprem, i entre ells formen sales d’apel·lacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona