Política

estats units

Demòcrates i republicans acorden evitar un tercer tancament parcial

Demòcrates i republicans van acordar ahir un pressupost de 1.056 bilions d’euros, que inclou un gran augment per al Pentàgon i una partida per al mur de Mèxic, menor de la que havia demanat el president Donald Trump. L’acord adjudica fons fins al setembre que ve i forma part d’un pacte global pressupostari de dos anys que tots dos partits nord-americans van signar al febrer. Ara, el Congrés i després el Senat han d’aprovar la proposta abans d’aquesta mitjanit perquè l’administració no quedi sense fons i s’aboqui al tercer tancament parcial des del gener.

L’acord inclou una partida d’uns 1.300 milions d’euros per construir el mur a la frontera amb Mèxic, lluny dels 20.000 milions a llarg termini a què aspirava Trump. Tot i les pretensions dels demòcrates, l’acord no esmenta els dreamers (somniadors), els joves sense papers que van arribar als EUA quan eren nens i que ara estan en perill de ser deportats a causa de la política migratòria de Trump, que va suspendre els permisos temporals per a aquest col·lectiu que va aplicar l’administració de Barack Obama. Els demòcrates condicionaven el seu suport als pressupostos a la regularització d’aquests nois i noies, però finalment van cedir durant la negociació. A més, l’acord estableix un augment de 63.000 milions d’euros per al Pentàgon (el creixement més important en els últims 15 anys) i de 42.000 milions d’euros per a programes socials.

El líder dels demòcrates al Senat, Chuck Schumer, va dir que, malgrat les concessions, la seva formació estava satisfeta del pacte. La Casa Blanca també va fer públic el seu suport als comptes, tot i que mitjans de comunicació nord-americans asseguren que Trump no ha quedat satisfet per la partida destinada a la construcció del mur. Tampoc deuria agradar-li gaire que ahir dimitís John Dowd, el cap de l’equip d’advocats que defensa el president en la investigació de la trama russa per presumptes ingerències en les presidencials del 2016. Dowd va assumir la defensa de Trump l’estiu passat, i ja havia sospesat alguna vegada d’abandonar-la perquè Trump no li feia cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa promet “col·laboració i lleialtat mútua” entre Estat i Generalitat

barcelona
política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona