Política

POLÍTICA

La investidura fallida complica l’aprovació del pressupost de Rajoy

El PP necessita quadrar la caixa per poder allargar la legislatura

El grup basc ha dit que fins que no s’aixequi el 155 no s’asseurà a discutir els comptes

La no investidura de Jordi Turull com a president de la Generalitat també complica el futur de Mariano Rajoy al capdavant de l’executiu espanyol. El president conservador necessita poder aixecar el 155 per obtenir el vistiplau del PNB als comptes de l’Estat per al 2018 que el Consell de Ministres aprovarà dimarts vinent perquè s’iniciï la tramitació parlamentària. El grup basc, però, ha dit en diverses ocasions –i ahir ho va repetir– que mentre continuï “l’anomalia” de la intervenció no s’asseuran a negociar. Tant és així que en els darrers dies La Moncloa havia afluixat la pressió davant la previsió que el candidat fos Turull, malgrat que també està immers en el procés del Tribunal Suprem. La qüestió de fons no era cap altra que la constitució d’un govern a Catalunya, ja que així s’obria la porta a poder aprovar el pressupost al juny i d’aquesta manera aconseguir allargar la legislatura fins al 2020.

Abans de la irrupció de Llarena, l’executiu del PP i el PNB confiaven que passada la Setmana Santa hi hauria un govern efectiu a Catalunya. A partir d’aquí, disposarien d’un mes per començar a negociar els comptes, amb el benentès que Cs –que davant la incertesa parlamentària juga a la desestabilització– tampoc podria negar-los-hi l’aval. L’aprovació dels números del 2018 permetria a Rajoy poder-los prorrogar fins al 2019, un any amb calendari electoral massa complex per buscar suport a uns nous comptes. I, sobretot, donaria oxigen a un govern espanyol que necessita guanyar temps per combatre unes enquestes adverses. Ara, però, els nervis s’han instal·lat a La Moncloa. Dimarts presenten uns comptes que, si no es resol aviat el laberint català, podrien acabar al fons del calaix i deixarien en una situació molt feble el PP.

“El ple és per continuar enredant”

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va considerar que el debat d’investidura de Jordi Turull només pretenia “continuar enredant i complicant el panorama polític”. A Conca, Catalá va insistir que la convocatòria s’havia fet amb “falta de responsabilitat i de planificació” i hi va afegir: “Semblaria que és una resposta a la citació que ha fet el Suprem a les persones que formen part d’una causa penal.” El titular de Justícia creu que el Parlament hauria d’haver fet el debat “fa més de dos mesos” amb un candidat que no estigués immers en un procés judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona