Política

La UE recela encara de Trump

Brussel·les confia que tot el bloc es deslliurarà dels aranzels a l’acer i l’alumini, però espera la confirmació del president

Demanen a la CE que acceleri els acords pendents amb la resta del continent americà

Brus­sel·les està pen­dent del Twit­ter de Trump. Home omni­pre­sent en la cimera euro­pea d’ahir, el con­tro­ver­tit pre­si­dent dels Estats Units va man­te­nir la tensió durant tot el dia en una Unió Euro­pea que espe­rava ansi­osa que­dar fora dels nous aran­zels esta­tu­ni­dencs a l’acer i l’alu­mini. Els caps d’estat i de govern euro­peus van estar tota la cimera pen­dents de si Was­hing­ton sal­vava o no tots els mem­bres del bloc euro­peu de la guerra comer­cial. Mal­grat que el seu repre­sen­tant de comerç, Robert Light­hi­zer, ja havia con­fir­mat al matí que dei­xa­rien exempta “Europa” de la nova mesura, els líders euro­peus no es fia­ven de Trump i encara temien que algun país quedés afec­tat. Als pas­sa­dis­sos del Con­sell es bro­me­java que fins que no ho piulés a Twitt­ter no esta­rien tran­quils.

 L’epi­sodi d’ahir posa en evidència la difi­cul­tosa comu­ni­cació de Brus­sel·les amb la Casa Blanca. L’exe­cu­tiu de Jean-Claude Juncker havia enviat aquesta set­mana la comissària de Comerç, Ceci­lia Mälstrom, a nego­ciar amb Was­hing­ton un acord d’exempció per a tot el bloc euro­peu. A corre-cuita Mälstrom va arri­bar just a temps ahir per expli­car als líders euro­peus com havien anat les con­ver­ses amb Light­hi­zer. Segon fonts comu­nitàries, els Vint-i-vuit espe­ra­ven que la decisió de Trump anés en línia amb la petició que havia tras­lla­dat la comissària al seu homòleg d’impe­dir diferències d’apli­cació entre els estats mem­bres. Ara bé, les con­ver­ses amb el repre­sen­tat esta­tu­ni­denc no van ser sufi­ci­ents per convèncer els Vint-i-vuit que l’acord estava tan­cat.

 La UE es va negar a can­tar victòria abans de temps. Ni el pre­si­dent del Con­sell, Donald Tusk, ni el cap de la Comissió Euro­pea, Jean-Claude Juncker, van con­tes­tar a cap pre­gunta sobre el tema. Així, un dels ordres més impor­tants del dia, el comerç, va anar sal­tant de l’agenda de la cimera endar­re­rint-se fins a última hora de la nit. De fet, el minis­tre luxem­burguès, Xavier Bet­tel, ja havia anun­ciat en la seva arri­bada que espe­ra­rien que hi hagués l’anunci ofi­cial per deba­tre la seva res­posta. Segons fonts comu­nitàries, les can­ce­lle­ries euro­pees eren reti­cents a fer cap valo­ració perquè cor­rien el risc de que­dar “com uns xim­ples”. 

Res­posta euro­pea

La recent hos­ti­li­tat cap al vell con­ti­nent de l’impre­vi­si­ble Trump en els seus dis­cur­sos ha forçat la UE a pre­pa­rar-se per al pit­jor i amenaçar amb aran­zels per a pro­duc­tes esta­tu­ni­dencs equi­va­lents a les seves pos­si­bles pèrdues. A Brus­sel·les no ama­guen que l’acti­tud del repu­blicà no els agrada. Fonts diplomàtiques euro­pees asse­gu­ren que la posició euro­pea ha de ser “més res­pon­sa­ble i rao­na­ble que la dels Estats Units”. Davant un pos­si­ble debi­li­ta­ment de les rela­ci­ons comer­ci­als amb els esta­tu­ni­dencs, les can­ce­lle­ries euro­pees volen que l’exe­cu­tiu comu­ni­tari, únic res­pon­sa­ble de nego­ciar els acords comer­ci­als,  acce­leri els que hi ha pen­dents amb altres parts del con­ti­nent ame­ricà, com ara Mèxic i Mer­co­sur. Una altra de les mesu­res euro­pees dis­cu­tida ahir que també podria fer empi­par Trump és la nova pro­posta de la CE per esta­blir una taxa del 3% a les grans empre­ses digi­tals perquè podrien afec­tar com­pa­nyies esta­tu­ni­den­ques com ara Goo­gle, Face­book o Uber. Juncker, però, va asse­gu­rar que “no és una acció con­tra els EUA”.

Sense cap menció a Putin

L’altre gran pro­ta­go­nista del dia va ser un altre líder mun­dial polèmic, el pre­si­dent de Rússia, Vladímir Putin.  Després de reu­nir-se amb la pri­mera minis­tra britànica, The­resa May, els seus 27 com­panys al Con­sell Euro­peu van rea­fir­mar la seva con­demna “en els ter­mes més forts pos­si­bles” als recents atacs a Salis­burg amb un agent nerviós. Tan­ma­teix, segons l’esbor­rany de les con­clu­si­ons, no hi ha uni­tat a la UE encara per atri­buir els atacs al Krem­lin i sim­ple­ment asse­gu­ren que “es pre­nen de manera extre­ma­da­ment seri­osa” les acu­sa­ci­ons de May a Putin. No tot­hom ha que­dat con­tent amb la res­posta aigua­lida del bloc. Per exem­ple, Lituània va anun­ciar ahir que està con­si­de­rant expul­sar els diplomàtics rus­sos com ja ha fet el Regne Unit.

LA DATA

2.800
milions d’euros
és l’impacte dels aranzels que estima la Comissió Europea.
23.03.18
és el dia
que entren en vigor els nous impostos.

Llaços blancs per recordar les víctimes de Brussel·les

Pràcticament tots els líders europeus lluïen ahir llaços blancs. També Mariano Rajoy al plec dret. Un homenatge personal a les 32 víctimes dels atemptats que van sacsejar el cor de la Unió Europea ara fa just dos anys amb dues explosions en punts neuràlgics de la ciutat, l’aeroport internacional de Zaventem i l’estació de metro de Maalbeek, a pocs metres de les seus de la Comissió Europea i el Consell. El primer ministre belga, Charles Michel, va guardar un minut de silenci al lloc i l’hora dels atemptats: a dos minuts per a les vuit del matí a l’aeroport i només una hora i tretze minuts al metro. Aprofitant que assistia a la reunió d’ahir, el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, va defensar que “el terrorisme és una ofensa” per als principis de la Unió Europea i que cal verificar “si es pot fer més” per combatre’l.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.