Política

JxCat retreu a la CUP manca de generositat

ERC defensa una nova etapa d’eixamplament de la massa social sobiranista per “completar la construcció republicana”

Junts per Catalunya continuarà treballant per fer possible que la CUP permeti la investidura de Jordi Turull durant la segona volta de demà al Parlament, però va retreure als anticapitalistes les seves abstencions. “La importància del moment demanava una lectura generosa que hauria estat vital per fer front als qui ens voldrien petits, però tenim hores per construir”, va observar el portaveu del grup, Eduard Pujol.

Malgrat que JxCat i ERC van votar en el mateix sentit, en suport de la candidatura de Jordi Turull, els discursos dels dos grups van evidenciar els camins divergents que volen recórrer. Els primers, per defensar aferrissadament l’1-O i les seves conseqüències; els segons, concentrant les forces en l’eixamplament del sobiranisme. JxCat va reservar la bandera abrandada de la reivindicació del referèndum per a la intervenció de Pujol: “No oblidarem el dia que vam ser més dignes. Som l’1 d’octubre. La dignitat que avui representa Jordi Turull és la dignitat de l’1-O. Protegirem tots els valors de l’1-O.”

L’encarregat de defensar la posició d’ERC no va ser Marta Rovira, que avui té hora al Tribunal Suprem, sinó el portaveu del partit, Sergi Sabrià, que va instar a formar un govern per foragitar el 155, va abominar un retorn al “bucle electoral” i va advocar per ampliar la base sobiranista: “Només podem transformar la realitat si sumem, una suma mes gran. Hem d’anar més enllà del driblatge en curt i els cops de volant, hem de posar les llums llargues, per sumar. Aquesta acumulació de força democràtica exigeix fermesa i intel·ligència col·lectiva.”

Sabrià va presentar el debat d’investidura d’ahir com “una victòria de l’1 d’octubre i del 21 de desembre [les eleccions]” i va saludar l’obertura d’un període “que ha de completar la construcció republicana”. “Som aquí per recuperar l’autogovern de Catalunya que Madrid ha usurpat de manera barroera”, va afegir-hi.

Tant Pujol com Sabrià van constatar el retrocés democràtic a l’Estat. “No volem viure en un país que pega a la gent només perquè vol votar. Volent fer callar Catalunya han destrossat el seu propi Estat i les seves institucions”, va denunciar el portaveu de JxCat. El seu homòleg d’ERC va interpel·lar els demòcrates davant la involució reflectida en episodis com el d’Arco, el de Valtònyc, el dels titellaires, la llei Mordassa, El Jueves, la repressió policial a Múrcia... “Qui serà el següent? Un cop han perdut la vergonya, quins drets civils democràtics tenim garantits? Cap”, va resoldre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona