Política

La crònica

Entre sordines i contradiccions

Turull va reivindicar Macià; Albiol i Sabrià, Tarradellas; Iceta, Jordi Pujol, i Domènech va criticar el discurs autonomista

Deia Jordi Turull en el seu discurs ahir que acceptava ser candidat perquè si no ho fos tindria “menys maldecaps”, però coneixent-se seria “una ànima en pena”. El problema és que Turull, que tampoc mai ha estat el rei de la festa, ja ho semblava mentre ho estava dient, una ànima en pena. I certament qualsevol ho hauria estat en el seu lloc, tenint en compte que mitja hora abans la CUP li havia notificat que li negava el suport per ser investit president, i que a sobre és més que possible que avui el “petit Bonaparte de la llei” (com definia el cupaire Carles Riera el jutge Llarena) el torni a la presó. D’aquí que les cares fossin llargues abans d’entrar al ple entre els diputats de JxCat i ERC, que també veuran avui com la número 2 Marta Rovira –absent ahir en alguns discursos, inclòs el del seu grup, potser per preparar la renúncia posterior– corre el risc d’entrar a la presó amb quatre exconsellers més.

Es va empeltar de tot plegat el baixíssim to del discurs del candidat, llegit gairebé sense ni mirar l’hemicicle i que ja venia amb sordina de sèrie en el contingut, ja que no va fer ni esment a la República, ni tan sols a l’1-O, per evidents motius judicials. Un fet que ja es preveia que no ajudaria a guanyar-se la CUP, però que també va aixecar expressions de sorpresa entre els unionistes, que fins i tot el van criticar (¡?) per ser massa proper a les seves tesis. És clar que Turull, com havent-se deslliurat d’un pes o qui sap si amb ganes de dir certes coses abans del que pugui passar avui, va mostrar-se molt més desimbolt i punyent després, ja entrada la nit, en una rèplica que va donar més joc a tots els grups.

Potser el més normal del ple d’ahir va ser la interrupció inicial del portaveu de Cs per demanar explicacions al president Torrent; tímidament, això sí, no fos cas que li fes repensar-s’hi de debò i el tornés a suspendre, com s’havia especulat al matí... Perquè no pot ser qualificat de normal que el portaveu del PP coincidís amb el d’ERC a posar de model la figura de Josep Tarradellas, que el candidat exconvergent reivindiqués Macià, que el socialista reivindiqués Jordi Pujol, i que fins i tot el dels comuns retragués a Turull que fos “massa tímid” en el programa autonomista. El món al revés... menys per a la líder de Cs, que esmentaria fins a tres cops el nom de Puigdemont per error quan al·ludia al candidat, de qui aprofitava per mostrar la foto del dia que va acompanyar Oriol Pujol al jutjat pel cas ITV.

Turull s’havia referit al principi a la malaguanyada Muriel Casals per reivindicar la “rialla” com a arma contra les adversitats, però ni llavors va poder somriure. Sí que va poder mirar als ulls a la seva dona i les filles presents a la tribuna –on rebien més mostres d’afecte que no d’alegria–, quan les va esmentar per provar el seu compromís amb les seves conviccions. Tant de bo les pugui seguir mirant cada dia a partir d’avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona