Política

Turull activa el rellotge

El conseller es presentarà al Suprem sense haver estat investit president però amb el compte enrere d’eleccions engegat

La CUP no cedeix i en critica el discurs autonomista

Rovira, Forcadell i Bassa renuncien a l’escó

La CUP dona per acabat el cicle i les aliances del procés

La investidura fallida, en primera votació, de Jordi Turull, va activar ahir el rellotge per a unes noves eleccions. Un compte enrere amb la incertesa de si JxCat, ERC i la CUP aconseguiran en els pròxims dos mesos el que no han pogut fer des del 21-D: casar estratègies diametralment oposades davant de la repressió estatal del postprocés. La negativa de la CUP a canviar la seva abstenció per quatre vots favorables a un candidat que potser avui tornarà a entrar a la presó va deixar JxCat i ERC sense la majoria absoluta necessària perquè el que va ser conseller de la Presidència es presentés avui davant del Tribunal Suprem com a 131è president de la Generalitat.

Els anticapitalistes havien avisat: només un canvi de programa de govern per materialitzar la república faria virar el seu vot. El consell polític i el grup d’acció parlamentària van refermar-s’hi mitja hora abans de l’inici del ple. El discurs de Turull, sense referències a la república ni a l’1-O ni al 3-O i amb una mà estesa al diàleg amb l’Estat espanyol, va refermar els anticapitalistes en la seva decisió. Hi van veure un programa “autonomista” inassumible. ERC sí que va parlar del referèndum i de la vaga i de l’aturada generals que el van succeir per argumentar que l’independentisme ha de treballar amb aquell “esperit col·lectiu”. Ho va fer el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià. ERC va reservar Marta Rovira que, com Turull, ha de comparèixer avui al Tribunal Suprem. En el cas de la republicana, havent anunciat, a més, la renúncia a l’escó un cop va acabar el ple. Malgrat les dificultats, Sabrià va reivindicar la capacitat del Parlament de decidir el president de la Generalitat. “Qui guanya és la política, és la democràcia”, va al·legar, convençut que hi haurà noves oportunitats per investir-ne un. “Tornarem a seure, a parlar, i segur que trobarem el punt d’acord”, va rematar.

Ni als uns ni als altres

Durant el debat, però, la CUP va donar per acabat “el cicle del procés i de les aliances” prèvies. Si no hi ha un canvi de rumb per materialitzar la república, va advertir Carles Riera, passaran “humilment” a l’oposició. Turull tampoc no va convèncer els partits constitucionalistes, ni Catalunya en Comú Podem, que va denunciar que el calendari judicial condicioni el futur de tot el país i s’instrumentalitzi l’autonomia. “Ha estat capaç de decebre’ls a tots”, va sentenciar la líder de Cs, Inés Arrimadas. “No és possible la república sense desobediència”, els va advertir el socialista Miquel Iceta, sorprès pel “gir copernicà” del discurs de Turull, tot i que no hi va veure la fi dels pactes de blocs. “A quin Turull ens hem de creure?”, va preguntar Xavier García Albiol.

El pes del Suprem

La citació de Pablo Llarena d’avui per processar probablement per rebel·lió Turull, Rovira i els també diputats Carme Forcadell, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa, amb la possibilitat que el jutge revisi la seva situació de llibertat i obri un procés d’inhabilitacions exprés, difícilment canviarà la posició dels anticapitalistes. Des de JxCat mantenen que demà hi podria haver una segona votació encara que Turull no hi fos present, en cas que sigui empresonat avui. Necessitarien, però, una majoria simple que tampoc no tenen, atès que Carles Puigdemont i Antoni Comín no poden renunciar ja als seus escons enmig d’un ple que formalment va començar ahir. A les dificultats aritmètiques s’hi va afegir l’anunci de la renúncia a l’escó de les tres diputades d’ERC que avui se sotmetran al criteri del Suprem havent votat a favor de Turull. A més de Rovira, hi van renunciar Forcadell i Bassa. La incògnita és si la Junta Electoral Central acreditarà a temps el relleu de les tres diputades, que seran substituïdes per Assumpció Laïlla, Chakir El Homrani i Magda Casamitjana.

“El risc de ser víctima”

La cita judicial no només va condicionar la convocatòria exprés del debat d’investidura, sinó el fons i la forma del mateix debat, personificat en la sort del mateix candidat a la presidència de la Generalitat. “Prefereixo assumir el risc de ser víctima d’injustícies que de desentendre’m d’un moment com l’actual”, va al·legar Turull, sabent que no seria investit. Malgrat tot, el conseller de la Presidència destituït pel 155 va desgranar un pla d’un govern que sembla lluny de poder-se constituir i aixecar la suspensió de l’autonomia. “Als llocs s’hi ha d’estar a les verdes i a les madures”, va dir en el torn de rèplica. I responent a la CUP, potser eixamplant l’afirmació a tot l’independentisme, va apuntar: “Hem de fer les coses no per quedar bé sinó perquè vagin bé.”

El conseller de la Presidència va defensar la seva experiència política mentre Cs i Catalunya en Comú Podem intentaven vincular-lo a la CDC del 3%. Malgrat les crítiques, Turull va allargar la mà als comuns i als anticapitalistes, a qui va reiterar que és independentista i no deixarà de ser-ho. Considera, tanmateix, que cal aplicar el resultat del 21-D sobre la base del diàleg amb Madrid.

Crida a la unitat

“La gent ens demana unitat”, va reiterar el candidat. La proposta dels de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras de sotmetre’s a una qüestió de confiança en el termini d’entre un i dos mesos no va fer virar la posició dels anticapitalistes, que mantenen que l’independentisme ha de mantenir l’“embat” i no sotmetre l’acció política a “l’acció repressiva de l’Estat”.

Precisament ahir es va filtrar un informe de la Guàrdia Civil, remès al jutge Pablo Llarena, en què defineix Turull com una figura “extremadament rellevant en el procés”. Segons va explicar Efe, s’hi al·lega que, com a conseller de la Presidència, va gestionar la publicitat del referèndum de l’1 d’octubre, i que el seu departament va “ocultar” la despesa de les paperetes, el cens i les citacions de les meses electorals. També s’hi argumenta que Jordi Turull formava part del comitè estratègic que suposadament dirigia el procés d’acord amb el document EnfoCats. Era el mateix dia que la sala d’apel·lacions del Tribunal Suprem va determinar mantenir a la presó Jordi Sànchez i Joaquim Forn, tot i les respectives renúncies a l’exercici de la política. Avui el Suprem continuarà marcant decisivament la política catalana.

64
vots a favor
, els de JxCat i ERC, va sumar Turull, sense els de Puigdemont i Comín.
65
vots en contra
, els de Cs, el PSC, Catalunya en Comú Podem i el PP, que hi van votar en contra.
4
abstencions
hi va haver en la votació, les dels diputats de la CUP.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

euskadi

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts