Política

POLÍTICA

L’independentisme torna a omplir els carrers

La Guàrdia Urbana xifra en més de 55.000 els manifestants a Barcelona, on els Mossos han fet tres detencions

Unes 10.000 persones es concentren a Girona al clam de “president Puigdemont”

Milers de persones s’han concentrat aquesta tarda davant el consolat d’Alemanya a Barcelona per protestar per la detenció i l’empresonament aquest diumenge al país germànic de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. La Guàrdia Urbana ha xifrat ja en més de 55.000 els manifestants a la capital catalana. Només al voltant de la delegació del govern espanyol s’han concentrat un miler de persones, que han llençat ous contra l’edifici i han escoltat les salves dels Mossos per allunyar-los del cordó de seguretat.

També s’han viscut moments de tensió a Canaletes quan un vianant ha exhibit una bandera espanyola i els manifestants l’han increpat i hi hagut algunes empentes.

Convocats per l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i Òmnium Cultural, els manifestants s’han desplaçat fins al consolat, situat al Port Olímpic, travessant de nord a sud la ciutat i omplint completament les vies des de la confluència de Passeig de Gràcia amb el carrer Provença.

La marxa, que ha progressat sense que es produïssin aldarulls, anava encapçalada per una gran pancarta en la qual es demana la llibertat dels “presos polítics” i en arribar uns desconeguts han despenjat la bandera espanyola i l’han substituït per una independentista. L’espanyola l’han lliurat als Mossos.

Entre les consignes més corejades, destaca “Puigdemont és nostre president”, “Aquesta Europa és una vergonya”, “Pablo Llarena, a Estremera” i altres favor d’una nova vaga general i de la llibertat dels “presos polítics”.

A més de les banderes independentistes, abunden els llaços grocs en forma de pins o de bufandes, en record dels dirigents independentistes empresonats a diferents presons.

La manifestació ha començat al passeig de Gràcia, davant la seu de la Comissió Europea, ha continuat per Gran Via i ha avançat pel carrer Marina fins a arribar al consolat, a la Torre Mapfre. En el transcurs de la marxa, s’han unit a la manifestació alguns dels participants en la concentració convocada pels Comitès de Defensa de la República (CDR) davant la delegació del govern espanyol.

Alguns dels assistents portaven una pancarta en la qual apareixia una bandera alemanya, el signe igual i una esvàstica nazi.

La nova presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha encapçalat la manifestació, en la qual també han participat representants d’ERC com Jordi Solé i Ernest Maragall; de Junts per Catalunya com Quim Torra i Eduard Pujol, i del PDeCAT com la seva presidenta, Neus Munté.

Entre d’altres polítics i activistes, han donat suport també a la protesta l’expresident del Parlament Joan Rigol, els dirigents de la CUP, Mireia Boya i Carles Riera, i Antonio Baños.

A Girona, més de 10.000

Més de 10.000 persones s’han concentrat a Girona al clam de “president Puigdemont”, han cridat a “guanyar la República des del carrer” i a fer efectiva la “primavera catalana”. Davant la subdelegació del govern espanyol, on n’han arrencat les banderes espanyola i europea i les han substituïdes per una senyera, una estelada i la bandera negra de la resistència, els manifestants han corejat consignes com “Canya contra Espanya” o “Ni un pas enrere” abans de dirigir-se en manifestació cap a la sortida de Girona Oest per tallar l’AP-7.

Durant els parlaments, els representants de la plataforma Girona Vota, del CDR i el col·lectiu de joves independentistes La Forja, han demanat a la ciutadania que sigui “protagonista de la construcció de la República” davant “la nova onada repressiva de l’estat espanyol que ha detingut el president legítim”.

Qui primer ha pres la paraula ha estat una portaveu del CDR Girona-Salt, Eva Bertran, que ha recordat els empresonaments dictats pel Suprem i la “nova ofensiva de l’estat espanyol amb la detenció del president legítim”. “L’única manera d’afrontar amb èxit la repressió és fer efectiva la República”, ha dit, criticant que l’ofensiva de l’Estat s’ha fet més crua “durant aquests sis mesos” en què s’ha intentat “la política de despatx i l’apologia del diàleg”.

Vaga general indefinida

Bertran també ha dit que “no cal esperar res del club d’estats que és la Unió Europea” i ha demanat a la ciutadania “que de manera ferma i clara exercici la desobediència institucional” juntament “amb una vaga general indefinida fins a forçar el reconeixement internacional de la República”.Per part de la plataforma Girona Vota, un dels seus portaveus i representant d’Òmnium, Sergi Font, ha recordat que avui “s’ha empresonat el president del nostre país” i ha insistit en la necessitat que la ciutadania “surti al carrer” i demostri “la seva unitat”.

També hi ha hagut concentracions davant les subdelegacions del govern de Lleida i Tarragona. A més, hi ha hagut talls de diverses carreteres. Un grup de persones han tallat l’N-340 a Camarles durant prop d’una hora. També estan tallades la C-14 a Ponts, la C-16 i la C-25 a Sallent, l’N-340 a l’Ampolla, l’N-154 a Puigcerdà. També hi ha hagut marxes lentes, entre elles la de l’A-2 entre Soses i Lleida. A més la manifestació de Barcelona causa circulació amb retencions a la Ronda Litoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

Brussel·les proposa a Londres la lliure circulació dels joves entre la UE i el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona