Política

POLÍTICA

‘Rojigualda’ arriada

La ciutat va acollir la manifestació d’unes deu mil persones que van reclamar la posada en llibertat de Carles Puigdemont i que se l’investeixi de nou com a president

Joves del col·lectiu La Forja van arriar l’ensenya espanyola de la subdelegació del govern

Milers de manifestants van tallar l’AP-7 a Girona oest al vespre

Una bandera negracom a símbol de no rendició va substituir l’espanyola al pal de la subdelegació

Unes deu mil persones segons la policia municipal de Girona van sortir, ahir, al carrer per protestar per la detenció del president Puigdemont a Alemanya i per reivindicar la seva posada en llibertat. Però les mobilitzacions davant la subdelegació del govern espanyol a Girona, a la gran via de Jaume I, van començar abans que es conegués la detenció. Va ser de la mà dels joves de La Forja, que, en un acte de protesta contra les institucions de l’Estat, van saltar les tanques protectores i van pintar part de la façana de groc. Quan es va saber la retenció del president, va acudir més gent davant la subdelegació i, tot i la presència dels antiavalots en un carrer lateral, es va arriar la bandera espanyola. Els manifestants van rebre la visita de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que va constatar que es tractava d’una acció de protesta “contundent però absolutament pacífica.” Els joves ja no van marxar i, al llarg de la tarda, es va anar sumant més i més gent a la concentració. La protesta pròpiament per la detenció del president estava convocada a les set de la tarda, però, a partir de les cinc, els gironins —de la ciutat i d’altres poblacions de la demarcació— van començar a arribar a riuades. A mitja tarda, es va hissar la bandera negra del setge de Cardona, com a símbol de lluita, al lloc que havia ocupat la rojigualda. Es va arriar també la bandera d’Europa i es va hissar al seu lloc una estelada. Més tard, durant els parlaments que es van fer, Sergi Font, en representació de la plataforma Girona Vota, va dir que la senyera representava “la unitat de tots els catalans”, la bandera negra, “la no rendició del poble enfront de l’Estat repressor” i l’estelada, “la voluntat d’independència dels catalans.”

“Puigdemont president!”

La concentració, a partir de les set, es va convertir en un autèntic clam per la llibertat. Un clam en què va tenir una especial rellevància la figura del president de la Generalitat. Una pancarta va entrar a la manifestació amb l’efígie de Puigdemont i el text “Carles Puigdemont, president de la República”. En diversos moments van sonar crits de “Puigdemont president!”, a més dels ja tradicionals d’“independència” o “els carrers seran sempre nostres”. També es van fer crits de “canya contra Espanya” i d’altres de dirigits contra el jutge Llanera. També se’n van sentir molts demanant la celebració d’una vaga general.

Els parlaments, a més de Font, els van fer una representant del CDR de Girona i l’activista gironí Jordi Alemany, en nom de La Forja. Es va ser crític amb el paper que els polítics independentistes han tingut des de les eleccions del 21-D. Se’ls va recriminar que no hagin estat capaços de mantenir-se units en la formació d’un govern que faci efectiva la República, se’ls va reclamar que tinguessin en compte que, en un dia com ahir, el poble es manifestava unit i lluny de partidismes i se’ls va demanar que s’apliquessin per fer el mateix.

Tallada l’autopista AP-7 a Girona

Uns joves van pujar al terrat de l’antiga llibreria de la Generalitat, edifici annex a la subdelegació del govern i a què ara pertany, van despenjar per la façana una pancarta amb el text “La lluita continua” i van tapar amb pintura d’esprai la càmera de videovigilància que en penja. Al final de la concentració, es va instar tots els manifestants a anar a peu fins a la sortida de l’AP-7 a Girona oest, per tallar l’autopista, proposta que va ser acollida amb grans aplaudiments.

Els manifestants van començar la caminada —d’uns quatre quilòmetres— fins a l’AP-7, que van tallar en els dos sentits cap a un quart de nou del vespre. Amb el pas dels minuts, però, el que en un primer moment eren alguns manifestants es va acabar convertint en una autèntica riuada de gent que va anar ocupant també els carrils a mesura que hi arribaven. Es va encendre fins i tot fogueres que es van aprofitar per cremar fotos del rei i van continuar els crits a favor d’una vaga general i d’investir novament president a Carles Puigdemont. Es van cantar també Els segadors, L’estaca i altres himnes i es van fer pilars humans, enmig d’un ambient de reivindicació cada cop més festiu. El CDR de Girona va anunciar a quarts de deu del vespre que el tall de l’autopista “per la República i la llibertat de preses i exiliades” era “indefinit”. Finalment, però, cap a les onze, es va donar per acabada l’acció a l’autopista.

10.000
persones
van participar en la manifestació davant la subdelegació del govern de l’Estat a Girona, al costat mateix de la recentment rebatejada plaça 1 d’Octubre. Molts centenars de manifestants, posteriorment, van anar fins a la sortida oest de l’AP-7 a Girona per tallar l’autopista en els dos sentits de circulació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona