Política

En directe

Emissió conjunta d’El Punt AVui TV i El punt Avui digital

El ple aprova garantir que Puigdemont, Sànchez i Turull puguin exercir els seus “drets polítics”

JxCat, CUP i ERC voten a favor de la iniciativa i C’s, PSC i PPC s’hi oposen de front

CatECP diu sí a exigir la llibertat dels presos però vota en contra del punt que inclou la garantia de la investidura

El ple Parlament ha aprovat aquest dimecres reclamar que es garanteixin els drets polítics dels diputats Carles Puigdemont, Jordi Turull i Jordi Sànchez, inclòs el de ser investits presidents . La proposta de resolució ha tirat endavant amb els vots favorables de JxCAT, ERC i la CUP, impulsors de la iniciativa. Durant el debat, JxCAT ha deixat clar que no renuncia a la investidura de Puigdemont, investidura que la CUP ha reclamat que es faci ja i que ERC no ha mencionat directament. De la seva banda, Cs, PSC i PPC han criticat l’actuació dels independentistes, mentre que CatECP ha dit que aquesta proposta podria suposar “tornar enrere”.

La primera de les propostes reclama la posada en llibertat “immediata” dels diputats i exdiputats de la cambra “privats de llibertat” i que la cambra catalana es comprometi, “mentrestant duri aquesta situació”, a “adoptar totes les mesures necessàries per garantir que Puigdemont i Turull puguin exercir els seus drets polítics en compliment de l’article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. Entre aquests, també “el dret a sotmetre a debat i votació plenària la seva candidatura per ser investit president”. Per últim, constata que els mateixos criteris que van donar lloc a l’adopció de mesures cautelars pel Comitè de Drets Humans de l’ONU en el cas de Sànchez és “aplicable a tots els diputats i diputades que es troben en la mateixa situació de privació de llibertat”.

De fet, el cas de Sànchez és el que ocupa la segona de les propostes de resolució. Aquesta recorda la resolució del Comitè de Drets Humans dels passat divendres i tornen a esmentar el caràcter “vinculant” dels tractats internacionals. Amb la seva aprovació el Parlament “es compromet a adoptar totes les mesures necessàries per garantir que Sànchez pugui exercir els seus drets polítics en compliment de l’article 25 del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, incloent el dret a sotmetre a debat i votació plenària la seva candidatura per ser investit president de al Generalitat”. Així mateix, exigeix a la resta de poders i institucions de l’Estat el compliment efectiu de les mesures cautelars adoptades pel Comitè de Drets Humans de l’ONU.

Rebuig frontal de C’s

Cs ha anunciat que no votaria el punt 1 de la proposta de resolució que reclamava la llibertat dels líders independentistes empresonats perquè era un intent de “dir als jutges el que han de fer”.

En canvi, CatECP sí que ha votat a favor d’aquest punt, tot i el vot en contra del punt que reclamava garantir que els candidats poguessin exercir els seus drets polítics, també el de ser investits. Els comuns també han votat a favor del punt en que es reclama el compliment de les mesures cautelars dictades pel Comitè de Drets Humans en relació a Sànchez.

JxCAT i la CUP aposten per investir Puigdemont

Des de JxCAT, la diputada Gemma Geis ha criticat que l’Estat no està respectant els resultats electorals del 21-D i ha assegurat que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena “està obligat” a complir amb les mesures cautelars emeses per l’ONU. Tot i això, ha assegurat no ser ingenus i ser conscients del “possible incompliment” per part de Llarena però ha alertat que això “afectaria encara més a la reputació de l’Estat, ja malmesa per l’1-O”. En aquest context, Geis ha dit que JxCAT no renuncia a la investidura de Puigdemont i que salvaguardarà “amb fora, determinació i esperança” que es respectin els drets polítics de tots els candidats “que el club del 155 no vol”. “Som la llista del president Puigdemont i farem tot el que sigui possible per la seva legitimitat com a president”, ha declarat.

Des d’ERC, la diputada Anna Caula ha assegurat que ara mateix la democràcia està “suspesa” a l’Estat i ha defensat que la causa és justa i que per això l’ONU ha acceptat i tramitat les denuncies presentades per Jordi Sànchez i Carles Puigdemont. Ha afegit que aquesta és una altra “victòria de la democràcia” davant d’un Estat “autoritari i repressiu”. Així, ha dit que en aquesta situació d’”emergència nacional” defensaran en tot moment la sobirania “davant de les ingerències de l’Estat espanyol que fa impossible aplicar el 21-D”.

Per últim, el diputat de la CUP Carles Riera ha insistit en la necessitat d’investir Puigdemont. “Demanem un ple d’investidura ja per investir Puigdemont i assumim i assumirem totes les responsabilitats institucionals i polítiques, amb totes les conseqüències”, ha declarat. Riera ha celebrat que les dues propostes de resolució són una “passa endavant” i “rectifiquen el rumb” però ha afegit que aquestes no haguessin estat necessàries “si l’Estat no hagués segrestat la sobirania del poble i del Parlament” i si els grups majoritaris no haguessin “acatat les prohibicions il·legítimes, adaptant i retirant candidatures i suspenent plens”. En aquesta línia, ha alertat que el camí no és la “rendició” davant del “terrorisme d’estat” sinó construir república i ha apuntat que el pas més efectiu per començar és investir Puigdemont. El diputat cupaire ha valorat que l’aprovació d’aquestes propostes pot “reobrir l’esperança en la unitat” de les forces independentistes i ha esperat que les properes passen “ho confirmin”. Riera ha celebrat també que JxCAT hagi demanat la delegació de vot per a Puigdemont.

Cs, PSC, CatECP i PPC critiquen les propostes

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha intervingut en el debat des del seu escó i no des del faristol. La líder del partit taronja ha criticat que els independentistes pretenguin decidir des del Parlament “qui entra o surt de la presó”. En aquesta línia, Arrimadas ha apuntat que és una “sort” viure en un país de la Unió Europea del segle XXI, i no en la República “no democràtica” que els sobiranistes volen construir. Finalment, la cap de files de Cs ha subratllat dues “falsedats”. La primera, que Carles Puigdemont no és president de la Generalitat i, la segona, que l’ONU no ha donat pas la raó a Jordi Sànchez, en referència al compliment de les mesures cautelars acordades pel Comitè de Drets Humans.

Al seu torn, el portaveu adjunt del PSC, Ferran Pedret, ha considerat que el Parlament no hauria de demanar l’alliberament dels líders independentistes en situació de presó preventiva. Segons ha fet notar, una institució del poder legislatiu no hauria de poder adreçar-se al poder judicial per dir-li què ha de fer. Així mateix, el dirigent socialista ha sentenciat que el seu partit vol que tots els presos en aquesta situació siguin lliures, i ha ofert l’empatia del PSC a JxCat, ERC i la CUP. “Cal decidir si continuem en el conflicte o si intentem buscar marcs de diàleg per reconstruir els consensos bàsics”, ha subratllat. En aquesta línia, ha fet una crida per aprofitar el ple d’avui per iniciar aquest camí. Pedret també ha demanat que els partits sobiranistes tinguin empatia amb la resta de formacions per tal que el Parlament denunciï tots els “insults i amenaces” que reben a títol personal i a algunes seus polítiques. Finalment, ha reclamat “serenor i calma” per destensar el conflicte català.

Els comuns, que han diferenciat el vot en diversos punts, han defensat “els drets polítics” de Sànchez, Turull i Puigdemont. Ara bé, entenen que els documents de JxCat, ERC i la CUP plantegen també “tornar a la casella de sortida” en posar sobre la taula la investidura de Puigdemont. “Pot ser just però tornem enrere”, ha assegurat Domènech. “I tornar enrere pot ser molt apoteòsic, digne i èpic però segurament és perquè no sabem com tirar endavant, atrapats en un cicle sense fi cap a què? Noves eleccions?”, s’ha preguntat el cap de files dels comuns des del faristol del Parlament. Domènech ha preguntat als independentistes quina és, doncs, la finalitat de les propostes de resolució dels independentistes. “Puigdemont de nou? D’acord, i després què?”, ha insistit. “Més processats; en aquest cas la Mesa, més presos, més plens més resolucions. I després, què? [...] El moment és greu i demana respostes, no més preguntes. [...] En el cor de la lluita pels drets i les llibertats ens hi trobarem; amb nous intents contra una paret una vegada i una altra, no”, ha resolt Domènech.

El líder del PP, Xavier García Albiol, ha tancat les intervencions durant el primer debat de les propostes de resolució. El popular ha considerat que no portaran “cap solució” sinó que només aconseguiran “enquistar el problema”. De fet, creu que els dos documents dels independentistes pretenen mantenir el “desafiament a l’estat de dret” i alhora “avalar els radicals que sembren el caos a diferents punts de Catalunya”. En aquest context ha acusat els independentistes d’actuar com un “bomber piròman” i ha assegurat que “tenen pànic a dir la veritat” als ciutadans. És en aquest context que ha replicat a JxCat, ERC i la CUP que no veu “carcellers” al seu entorn i ha negat que els empresonaments siguin per defensar idees independentistes.

  • 18:39 El president de la cambra, Roger Torrent, aixeca la sessió. Finalitza el ple del Parlament
  • 18:36 Rodríguez (PP) reitera que els regidors de la CUP "intimiden" i "amenacen" qui no pensa com ells
  • 18:35 Aragonès (CUP): "Que ningú criminalitzi els regidors de la CUP"
  • 18:33 Nuet (CatECP): "Aquesta tarda s'ha demanat la dimissió del Síndic i aquest matí la del president del Parlament. Vigilem que sinó el poble de Catalunya ens enviarà a pastar fang"
  • 18:29 Morral (JxCat): "No se'n sortiran en fraccionar la societat catalana. Som molts més els demòcrates. Al carrer hi ha convivència, vostès fan de l'anècdota tesi perquè volen la fractura i l'estimulen"
  • 18:28 Morral (JxCat) retreu a Carrizosa el seu estil "que ratlla l'insult" i "no es propi del nivell d'aquesta cambra"
  • 18:27 Carrizosa (C's) a Ribó: "Ha fracassat. Vostè no empara tots els catalans, els alcaldes pressionats pel procés i els ciutadans a qui han volgut arrencar el passaport. Vostè ha omés tot el que no era favorable al procés"
  • 18:26 Carlos Carrizosa (C's): "No ens retregui que parlem del senyor Sànchez, perquè vostè el cita al seu informe per defensar-lo, per absoldre'l"
  • 18:24 Ribó: "L1-O el poble de Catalunya es va expressar amb un pacifisme imens. Mimem aquest valor de la ciutadania"
  • 18:23 Ribó: "Creia que no mai no tornaria a veure el que vaig veure l'1-O"
  • 18:21 Ribó a C's sobre les afirmacions sobre Sànchez: "Si s'acusa algú, que més està a la presó i no es pot defensar, s'han d'aportar proves"
  • 18:20 Ribó: "És que tots els defensors del poble europeus donen al procés?"
  • 18:18 Ribó: "El 2017 s'han adreçat al Síndic 60.000 persones. Se les ha inventades totes el procés?"
  • 18:16 Comença el torn de rèplica del Síndic de Greuges
  • 18:15 Rodríguez (PP) demana la renúncia de Rafael Ribó com a Síndic de Greuges
  • 18:15 Rodríguez (PP) afirma que a Catalunya sí que hi ha fractura social
  • 18:13 Santi Rodríguez (PP) critica que el Síndic s'inhibís dels fets del 6 i 7 de setembre al Parlament. "Ja no deu ser el Síndic de les persones. Vostè deu ser el Síndic de tot l'univers menys del Parlament"
  • 18:10 Parla ara el diputat del PP Santi Rodríguez, que ironitza: "He vingut aquí a parlar del llibre del Síndic"
  • 18:09 Aragonés (CUP): "L'1-O hi va haver 1.066 ferits i hi ha gent en aquesta cambra que encara no ha condemnat la violència policial"
  • 18:07 Aragonés (CUP): "L'1-O hi va haver un càstig col·lectiu generalitzat"
  • 18:05 Aragonés (CUP): "S'està actuant de la manera més repressiva només per anar contra l'independentisme. Des de la CUP ho anomenem "
  • 18:03 Vidal Aragonés (CUP): "L'Estat de dret no s'elimina per crear un altre estat sinó per vulnerar els drets fonamentals. El que ha fet l'Estat espanyol els últims mesos és una autèntica voladura de l'Estat de dret"
  • 18:02 Nuet (CatECP): "Deixin que la política s'obri pas. Que parlin els polítics i callin els jutges"
  • 18:02 Nuet (CatECP) alerta que s'ha "abusat de la presó preventiva" i s'estan "criminalitzant" idees polítiques
  • 18:01 Nuet (CatECP): "S'està fent un desenvolupament inconstitucional de l'article 155"
  • 18:00 Nuet (CatECP): "Som conscients de les limitacions de l'1-O. La repressió de l'Estat és una pàgina negra que no pot quedar impune, però la seva utilització per tirar endavant polítiques que no tenen prou suport és un error polític"
  • 17:57 Nuet (CatECP) recorda que el Síndic "és independent del govern. Depèn del Parlament, que és qui li atorga el pressupost i l'avalua"
  • 17:56 Nuet (CatECP): "Quan el Síndic criticava el govern alguns el tenien per un heroi i ara el qualifiquen d'engranatge del procés"
  • 17:55 Joan Josep Nuet (CatECP) comença la seva intervenció amb un missatge de solidaritat adreçat als empresonats, "tant diferents de nosaltres i a qui tant estimem"
  • 17:53 Escarp (PSC): "M'agradaria sentir en la propera intervenció del Síndic que també és el meu Sindic"
  • 17:52 Escarp (PSC): "El PP i el govern espanyol, víctima de les seves paraules, va donar ordres per reprimir un referèndum que havia dit que no se celebraria i es va fer un ús desproporcionat de la força"
  • 17:51 Escarp (PSC): "La jornada de l'1-O va ser un fracàs de la política. Hi ha una gran responsabilitat del PP i els seus dirigents"
  • 17:47 Escarp (PSC): "Dol veure el Síndic de Greuges defensant el trencament de la legalitat"
  • 17:46 Assumpta Escarp (PSC): "El seu informe parla de conseqüències d'unes causes que no se'n parla, com el trencament de la legalitat, la vulneració de drets del 6 i 7 de setembre..."
  • 17:45 Assumpta Escarp (PSC) es pregunta per què s'ha presentat precisament avui l'informe del Síndic
  • 17:41 Delgado (ERC): "Sense democràcia no hi haurà República, sense la consolidació de la República no hi haurà democràcia. No hi ha futur en aquest Estat demofòbic"
  • 17:40 Delgado (ERC): "Ara més que mai hem de recuperar l'esperit de l'1-O"
  • 17:37 Delgado (ERC): "Els alcaldes i regidors dels pobles que van patir la violència policial són ara el que estan investigats per la justícia. El món al revés"
  • 17:35 Delgado (ERC): "L'1-O serà un dia que durarà anys per la gent que el va fer possible, la que hi va participar, la que el va defensar i la que es va aixecar del sofà quan va veure les imatges de la violència policial"
  • 17:33 Parla ara Adriana Delgado, d'ERC, que expressa la seva solidaritat amb els "presos polítics i les seves famílies"
  • 17:30 Morral (JxCat): "Als que s'omplen la boca de normalitat democràtica, el normal és que avui el president Puigdemont estigués aquí investit president"
  • 17:29 Morral (JxCat) expressa el seu suport a Marta Madrenas, "contra qui el senyor Millo ha denunciat, només per expressar-se"
  • 17:28 Morral (JxCat): "L'altra cara de l'1-O és la repressió policial, tal com mostra l'informe del Síndic"
  • 17:27 Morral (JxCat): "El referèndum de l'1-O va ser patrimoni col·lectiu de la gent"
  • 17:26 Morral (JxCat): "L'1-O marca un abans i un després en la política catalana i espanyola, i ara també en l'europea. La causa catalana ja no només és d'ordre intern. L'1-O més de 2 milions de catalans vam dir que volíem ser una República"
  • 17:24 Antoni Morral (JxCat) a C's: "Vostès viuen d'alimentar la fractura. Hem de treballar per ser un sol poble
  • 17:21 Carrizosa (C's): "Vostè és una roda més de l'engranatge del procés, una pota més com l'ANC. Si em d'esperar que vostè ens defensi, anem bé. No és el defensor del poble, és el defensor del procés"
  • 17:20 Carrizosa (C's) lamenta que el Síndic no denunciï al seu informe l'ús de diner públic per al referèndum
  • 17:18 Carrizosa (C's) critica que Ribó exculpi "el seu amic i segon Jordi Sánchez" a l'informe
  • 17:14 Carrizosa (C's) a Ribó: "Vostè és el Síndic del procés"
  • 17:13 Carrizosa (C's) retreu al Sínidic que dediqui poques línies al fet que el 6 i 7 de setembre "en aquest Parlament es va silenciar l'oposició" perquè les qüestions deliberatives no són de la seva competència
  • 17:12 Carrizosa (C's) considera que els informes del Síndic són "vergonyosos" i "progovernamentals"
  • 17:11 Carlos Carrizosa (C's) qualifica Ribó de "Síndic de la meitat dels catalans"
  • 17:11 R. Ribó explica que l'alt comissionat de l'ONU es va quedar "astorat" amb la repressió de l'1-O i recorda a l'Estat que la presó preventiva és una mesura excepcional
  • 17:08 R. Ribó sobre l'aplicació del 155: "Creiem que no s'hauria d'haver cessat el govern"
  • 17:06 R. Ribó: "Algú en aquesta cambra pot subscriure que les mobilitzacions de l'11 de setembre eren actes criminals, que es poden criminalitzar?"
  • 17:05 R. Ribó: "Tots els governs espanyols van dialogar amb gent que portaven metralletes a la mà i assassinaven persones. Es podia dialogar sobre allò i no sobre això?"
  • 17:04 El Síndic critica que al discurs del rei espanyol del 3 d'octubre no hi hagués "ni un sol mot que apel·lés al diàleg"
  • 17:01 R. Ribó: "La resposta oficial del ministeri d'Interior va ser dir que les actuacions no van anar dirigides a les persones"
  • 17:00 R. Ribó: "Vam demanar als cossos de policía que investiguéssin l'actuació de l'1-O. Qui manava els cossos de seguretat l'1-O? Per què van haver actuacions a un lloc o un altre? Per què es va agredir a ciutadans que com única arma duien una papereta"
  • 16:58 Ribó recorda que hi ha una llei orgànica espanyola que despenalitza la convocatòria de referèndums. I, per tant , abordar aquest assumpte per la via penal se salta aquesta llei i és "absolutament desproporcionat"
  • 16:56 R. Ribó: "Hisenda ha intervingut les finances de la Generalitat contradient la pròpia Constitució"
  • 16:55 R. Ribó alerta que entrar a escorcollar una seu d'un partit sense ordre judicial, com es va fer amb la CUP, és el "pitjor atemptat" contra la llibertat d'expressió
  • 16:50 R. Ribó: "El 2014 el Tribunal Constitucional (TC) comença a indicar la persecució penal de les opinions de debat partidari en cambra parlamentària"
  • 16:47 R. Ribó: "La llei 'mordassa' afecta seriosament la llibertat d'expressió"
  • 16:46 Ribó recorda que no pot haver cap retallada de la llibertat d'expressió a "polítics en l'exercici de les seves funcions"
  • 16:44 R. Ribó explica que el passat va participar en una reunió a Ginebra amb l'alt comissionat de l'ONU
  • 16:41 Ribó: "Hem tingut més contacte amb organisme internacionals que amb aquest Parlament"
  • 16:39 Es reprèn el ple del Parlament. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, compareix per informar de les seves actuacions al voltant de l'1-O
  • 15:31 El ple se suspèn fins a dos quarts de cinc
  • 15:29 Alba Vergés, Assumpta Escarp i Marta Rivas defensaran al Congrés una proposta de despenalització de l'eutanàsia
  • 15:23 El primer punt de la resolució s'aprova; el segon també; el tercer també (però sense ajoria absoluta); el quart s'aprova per una amplíssima majoria de la Cambra; el cinquè que demana la creació d'àmplies majories a la Cambra s'aprova per una majoria simple i el sisè, que demana una majoria social cívica per la democràcia, s'aprova per majoria absoluta
  • 15:18 Alguns grups demanen votacions separades en certs punts per motius diversos
  • 15:17 Alemany (Comuns): "Si ens toca fer el paper de liderar consensos és el paper que farem"
  • 15:17 Alemanya (Comuns) diu que l'Espanya que somnia la seva mare és la de Machado però no la que proposen PP i Ciutadans
  • 15:16 Alemany (Comuns): "Han passat molts mesos i no han fet propostes [adreçant-se a Ciutadans], potser per això estan absolutament sols. Són molt bons fent shows i faristols"
  • 15:14 R.W (ERC): "No renunciem ni a treballar ni a suar per implantar la república l'abans possible; i estem fent sacrificis. Hem de ser capaços d'articular majories en espais comuns"
  • 15:13 R.W (ERC): "Som plenament conscients que la independència no és un objectiu per vosaltres però això no justifica ser tebis contra qui ataca la democràcia"
  • 15:12 R.W (ERC): "Moltíssima getn marxa del seu país perquè li cauen bombes, però altres marxen perquè tenen culpa de passar la resta de la seva vida a la presó, i això és el que ara està passant aquí"
  • 15:11 Wagensberg fa una detallada llista de les lluites fetes els últims 40 anys per millorar la democràcia i exhorta al PSC a tornar a aquestes lluites a les quals havien donat suport en aquells moments
  • 15:09 R.W (ERC): "Molta gent vinculada de fora de Catalunya reclamaven en castellà que els seus fills fossin educats en català"
  • 15:08 R.W (ERC): "La piconadora de l'Estat no s'atura"
  • 15:08 R.W (ERC): "Els mitjans de comunicació senyalen persones poc sospitoses d'haver fet res"
  • 15:07 R.W (ERC): "Tenim un poder judicial que flaqueja i les empreses privades no es que es fugin és que són objecte de xantatge"
  • 15:07 R.W (ERC): "El problema d'aquest Estat no és només Mariano Rajoy, és el propi Estat"
  • 15:06 R.W (ERC): "Viurem temps difícils que ens hauria costat imaginar. Ens cal sumar. Només si fem un front comú podrem defensar les nostres diferències"
  • 15:06 R.W (ERC): Denuncia els problemes socials d'un Estat que es gasta milers de milions en armes
  • 15:05 Ruben Wagesberg (ERC) comença la seva intervenció afirmant que l'Estat espanyol "no respecta els drets socials, ni individuals, ni col·lectius"
  • 15:04 X.Q. (JxC): "Tots formen part de la solució. Llum per sortir de la foscor"
  • 15:03 X.Q. (JxC): "Vivim hores greus que ens demanen mirada llarga, generositat, responsabilitat i esperança"
  • 15:03 X.Q. (JxC): "Aquesta nació ve de lluny i molts han donat la vida pel dret de poder ser"
  • 15:02 X.Q. (JxC): "Necessitem grans majories per preservar els drets nacionals i per construir un país més just, exemplar"
  • 15:02 X.Q. (JxC): "Si hem comès errors això no justifica la deriva repressiva de l'Estat; no valen ambigüitats quan al diàleg se li respon amb violència"
  • 15:01 Xavier Quinquillà (JxCat) s'està adreçant als diputats i diputades
  • 14:50 La diputada de la CUP Natàlia Sànchez explica que han decidit votar no a la proposta de CatECP perquè no ha acceptat cap de les tres esmenes "de mínims" que ha presentat
  • 14:48 Alejandro Fernández (PP) recomana a CatECP que al Parlament "fiscalitzi el catalanisme reaccionari d'arrel carlina"
  • 14:43 De Páramo (C'S) demana a CatECP que "corri menys darrere ERC i l'antiga Convergència" i es reuneixi també amb ells
  • 14:39 De Páramo (C'S) a CatECP: "Vostès són els socorristes del procés"
  • 14:36 Fernando de Páramo (C's): "No tot són males notícies avui per als independentistes, tenen un nou soci del procés amb CatECP"
  • 14:24 Intervé ara al ple del Parlament Ferran Pedret (PSC), que exposa la posició del seu grup sobre la proposta de resolució de CatECP
  • 14:19 Alamany (CatECP): "Cal renovar les maneres de fer política perquè els partits i institucions s'assemblin més a la societat que vindrà"
  • 14:18 Alamany (CatECP): "Inaugurem una nova època a Catalunya que es caracteritzi per noves maneres de fer política"
  • 14:17 Alamany (CatECP): "No pot passar ni un dia més que el PP continuï segrestant les institucions del país amb només 4 diputats al Parlament"
  • 14:17 Alamany (CatECP): "Cada dia es demostra més que el govern de M. Rajoy és un perill per a la democràcia. El nostre objectiu és desallotjar-lo de les institucions catalanes"
  • 14:16 Elisenda Alamany (CatECP) comença la seva intervenció amb una crida a l'alliberament dels polítics empresonats
  • 14:15 La diputada Elisenda Alamany presenta ara la proposta de resolució de CatECP sobre "la defensa dels drets civils i polítics des d’àmplies majories plurals"
  • 14:14 El parlament rebutja tots els punts de la proposta de resolució del PSC "pel diàleg i la reconciliació"
  • 14:03 CatEPC anuncia que votarà a favor de tota la proposta de resolució del PSC
  • 14:03 Iceta (PSC) fa una crida a votar almenys el darrer punt, que demana que "els conflictes polítics s’han de resoldre en el marc de la política, i no trobaran solució en la seva judicialització"
  • 14:01 Iceta (PSC): "Si hi ha gent a la presó és pel codi penal, no pel 155 o la Constitució"
  • 14:00 Iceta (PSC): "Farem més nosaltres per alleugerir la càrrega penal dels seus companys que vostès tallant carreteres"
  • 14:00 M.I.: "Els gestos en el Parlament són polítics no humanitaris"
  • 14:00 M.I.: "El problema no és que es ha dut fins aquí sinó qui ens treurà d'aquí"
  • 13:59 M.I. : "La judicialització no és una crítica als jutges sinó als polítics que no han fet la seva feina"
  • 13:58 Iceta: "Ens separa un abisme que vostès no volen creuar"
  • 13:57 N.S. (CUP): "El 155 són vostès"
  • 13:56 N.S. (CUP): "Saben perfectament que preocupar-se pels problemes reals de la gent no és possible amb la realitat estatutària i constitucional" i cita un seguit de lleis socials suspeses pel TC
  • 13:55 N.S. (CUP): "A la gent que no vol ser independent, però no vol ser enemic de ningú hi parlarem, ens entendrem malgrat les discrepàncies"
  • 13:55 N.S. (CUP): "Vostès haurien d'haver fet una campanya pel no, no pas la campanya del por que van fer"
  • 13:54 N.S. (CUP): "Ens parlen de reconciliació després de la bel·ligerància del PSOE i ens donen la responsabilitat als partits promotors del referèndum, durament reprimit per l'Estat"
  • 13:54 N.S. (CUP): "La divisió social és la que travessa per una qüestió de classe"
  • 13:53 N.S. (CUP): "Quan va proposar l'indult als presos polítics en campanya el van desautoritzar des del PSOE"
  • 13:52 Natàlia Sánchez (CUP) puja al faristol i diu que les propostes del PSC van a carregar els neulers "contra la direcció contrària"
  • 13:51 E.M. (ERC): "Sumis a la taula contra la repressió que ha proposat el president Torrent i aleshores començarem a creure'ls"
  • 13:50 E.M. (ERC): "És cinisme dir que no portem la judicialització al Parlament, quan falten els consellers i conselleres empresonats i exiliats"
  • 13:49 E.M. (ERC): "Demani el diàleg a qui ens nega tots els debats. Porti-ho allà, no a aquí"
  • 13:49 E.M. (ERC): "Estem sota una violència institucional com no havíem tingut mai des del franquisme"
  • 13:48 E.M. (ERC): "La divisió l'ha produït l'actuació de l'Estat en contra de les nostres posicions polítiques"
  • 13:47 E.M. (ERC): "El que divideix és no poder debatre entorn del dret a decidir d'una manera tranquil·la. Perquè el marc de diàleg se'ns ha prohibit sistemàticament"
  • 13:46 E.M. (ERC): "La seva posició no és ni neutral ni innocent"
  • 13:45 E.M. (ERC): "És clar que estem d'acord en les paraules màgiques: diàleg, reconciliació... Primer, però, posin el comptador de la repressió a zero"
  • 13:44 E.M. (ERC): "Vostè dona suport al 155, i el vota, sabent el mal que farà a tots els ciutadans inclosos els seus votants"
  • 13:43 E.M. (ERC): "Vostès volen fer creure que res del que passa va amb vostès i això no és veritat."
  • 13:42 E.M. (ERC): "Vostès no demostren cap empatia vers els cinc diputats que divendres van ser empresonats"
  • 13:41 E.M. (ERC): "Vivim en una situació dramàtica i vostès se situen més enllà del bé i del mal"
  • 13:41 E.M. (ERC): "Les paraules em sonen buides. Dona la impressió que ni vostès mateixos ho creuen"
  • 13:41 E.M. (ERC): "No he conseguit creure-me'l"
  • 13:40 Ernest Maragall (ERC) s'adreça a la Cambra
  • 13:40 Artadi li diu que com a mínim faci un gest i vagi a les presons a veure els seus companys i es proposa a acompanyar-lo
  • 13:39 Artadi li proposa cinc punts a Iceta perquè el PSC demostri que la voluntat dels socialistes és real
  • 13:38 E.A. (JxC): "Els hi tornem a preguntar: és possible el diàleg amb el PSC? Podem parlar de dret, de democràcia, de dignitat, de deixar la persecució jurídica dels polítics independentistes?"
  • 13:36 E.A. (JxC): "Que ha fet el PSOE a l'Estat? Res. Entregar-se al govern espanyol"
  • 13:36 E.A. (JxC): "Era un gest no-polític, era d'humanitat. Quants anys fa que coneixes en Jordi Turull, en Josep Rull, que has negociat amb la Marta, que penses fer, que penseu fer?"
  • 13:35 E.A. (JxC): "Dissabte haurien pogut fer un primer gest, aixecar-se del seu seient i aplaudir i mirar a la cara els ulls dels familiars dels presos polítics i no ho van fer"
  • 13:34 E.A. (JxC): "No es poden erigir en defensors del consens sense demanar perdó; si vostès haguessin fet política no estaríem on som"
  • 13:33 E.A. (JxC): "Vostès han subscrit l'"A por ellos"
  • 13:33 E.A. (JxC): "Diuen que no s'ha de judicialitzar la política i la nostra pregunta és que han estat fent tot aquest temps?"
  • 13:32 E.A. (JxC): "Vostè pot explicar el que vulgui, però quan va anar a parlar amb el president Puigdemont sobre les eleccions jo estava allà"
  • 13:32 E.A. (JxC): "Vostès narren les culpes repartint culpes com si s'haguessin mantingut al marge, però la realitat és que vostès són responsables del que ha passat no són espectadors ni víctimes. Van votar entusiàsticament el 155"
  • 13:30 E.A. (JxC): "Si les seves paraules es traduïssin en fets ens n'alegraríem, però creiem que són només un aparador"
  • 13:30 E.A. (JxC): "Gran part del país té el cor molt encongit perquè tenim el president tancat a Alemanya"
  • 13:29 Elsa Artadi de Junts per Catalunya s'estrena a la tribuna del Parlament i diu que se sent honrada per fer-ho
  • 13:28 A.F. (PP) : "Els acords als quals puguem arribar mai poden superar la justícia"
  • 13:27 A.F. (PP) : "No caigui sr. Iceta en les trampes semàntiques del nacionalisme"
  • 13:27 A.F. (PP) : "No hi ha arbitrarietat en la justícia, que és un dels pitjors axiomes dels independentistes"
  • 13:26 A.F. (PP) : "Nosaltres portem el diàleg en l'ADN, però ha de tenir uns límits. Vostè es passa de frenada en l'empatia o en la proposta del govern de concentració"
  • 13:25 A.F. (PP) : "Sr. Iceta tenim un acord amb vostès a Tarragona que és el millor que tenen perquè a la resta de llocs els han fet fora com a pàries"
  • 13:24 Alejandro Fernández del PP comença la seva intervenció (en castellà) fent referència a un personatge de la sèrie "La que se avecina" i diu que l'actitud d'Iceta li recorda
  • 13:23 L.R. (C's): "Hem de posar en valor allò que ens uneix, però ha de respectar les regles del joc. Votarem que sí a tots aquells punts que ens uneixen"
  • 13:22 L.R. (C's): "El nacionalisme divideix i enfronta, ho deiem i malauradament tenim raó"
  • 13:22 L.R. (C's): "Vostès fa molt de temps que non treballen per a ningú; ja n'hi ha prou de dies històrics. El veritable dia històric serà quan obrin aquest Parlament per parlar d'ajudar els ciutadans"
  • 13:21 L.R. (C's): "Qui judicialitza la política són els que se salten les lleis i es van pensar que amb el carnet de diputat venia un carnet d'impunitat"
  • 13:20 L.R. (C's): "No veuen que la incertesa política que creen ens fa mal [adreçant-se al bloc independentista]"
  • 13:19 L.R. (C's): "Srs. independentistes no tenen una majoria social. Han mentit i han insultat als ciutadans que no pensen amb vostè"
  • 13:18 Roldan exposa les fites que Ciutadans ha aconseguit negociant amb Rajoy i diu que el PSOE no ha aconseguit res
  • 13:17 Roldan retreu als socialistes que estiguin disposats a escoltar els independentistes
  • 13:17 L.R. (C's): "A Catalunya ha passat una cosa molt grossa; els independentistes han fet molt mal a Catalunya, els hauria de caure la cara de vergonya"
  • 13:16 L.R. (C's): "A Europa els han dit que han de respectar la legalitat, cosa que inclou la Constitució espanyola"
  • 13:15 Lorena Roldan de Ciutadans puja a l'estrada dient que "no és normal haver de votar si complim les lleis"
  • 13:13 M.R. (Comuns): "És bo també pel PSOE i es bo que es faci escoltant la tradició del catalanisme popular i la veu d'alcaldes i alcaldesses socialistes d'arreu del país"
  • 13:12 M.R. (Comuns): "Em sembla que el discurs socialista a Catalunya el lideri el Partit dels Socialistes de Catalunya"
  • 13:12 M.R. (Comuns): "Davant del bloqueig en que ens manté la majoria independentista l'actitud no pot ser immobilista; no és la nostra i veiem que tampoc és la del PSC"
  • 13:11 Rivas defensa que Catalunya necessita un Govern per atendre les necessitats socials del país
  • 13:10 M.R. (Comuns): "Ens cal superar blocs i recuperar l'autogovern i sortir de les mans del 155"
  • 13:09 M.R. (Comuns): "No ens veiem anant de la mà de C's i PP per reconstruir consensos"
  • 13:09 M.R. (Comuns): "El sr. Iceta ha proposat un govern de concentració; en Xavier Domènech un de transversalitat, independent"
  • 13:07 Rivas anuncia que votaran a a favor de tots els punts de la proposta del PSC
  • 13:07 M.R. (Comuns): "Hem de dialogar constructivament amb els que posen propostes damunt la taula"
  • 13:06 Marta Rivas de Catalunya-En Comú Podem s'adreça a l'hemicicle, tot felicitant el PSC d'abandonar les fotos amb el bloc del 155
  • 13:05 Iceta (PSC): "Fem les coses bé, no trenquen les cartes, fem Govern"
  • 13:05 Iceta (PSC): "Hem de retornar d'immediat a la política, al giàleg i a l'acord"
  • 13:04 Iceta diu que un front de la democràcia no pot incloure la majoria de qüestions que defensa la majoria independentista
  • 13:03 Iceta (PSC): "Els Mossos adverteixen un gir violent, escoltem-los"
  • 13:03 Iceta (PSC): "No permetem que la ràbia, ni la indignació ni la potència marquin la nostra política"
  • 13:03 Iceta (PSC): "S'han d'acceptar unes regles comunes, la primera el respecte a la legalitat"
  • 13:02 Iceta (PSC): "Si els dos grups majoritaris no es posen d'acord [referint-se a Cs i JxC] no ens en sortirem"
  • 13:02 Iceta (PSC): "Tenim el 155 perquè algú va tòrcer la voluntat del president Puigdemont de convocar eleccions"
  • 13:01 Iceta (PSC): "Si no poden garantir la delegació de vot e Puigdemont com en volen garantir la presidència"
  • 13:01 Iceta (PSC): "Si no hi ha Govern és perquè la majoria independentista no es posa d'acord"
  • 13:00 Iceta (PSC): "Estem disposats a abandonar el refugi dels blocs, però no depèn de nosaltres"
  • 12:59 Iceta recorda el govern d'unitat de Josep Tarradellas, tot lloant-lo, així com els Pactos de la Moncloa
  • 12:59 Iceta (PSC): "Sense respecte a la llei no hi ha democràcia"
  • 12:58 Iceta (PSC): "Necessitem un gran acord Catalunya endins, que no hi és. Un acord transversal"
  • 12:57 Iceta (PSC): "No ens sembla que la millor manera de superar els blocs sigui crear un front"
  • 12:56 Iceta (PSC): "Cridem a restablir consensos bàsics"
  • 12:55 Miquel Iceta (PSC): "Seguim sense president ni govern. La profunda divisió es manté i fins i tot alguns sectors es radicalitzen. Cal denunciar actituds i accions que poden destruir la convivència"
  • 12:54 El ple debat ara una proposta de resolució del PSC pel diàleg i la reconciliació. La defensa Miquel Iceta, líder del grup socialista al Parlament
  • 12:53 El ple del Parlament tomba tots els punts de la proposta de resolució de C's sobre "el respecte a la convivència i la neutralitat institucional", inclós el que demanava la dimissió del president del Parlament, Roger Torrent
  • 12:43 Arrimadas (C's) retreu a Madrenas (JxCat) que li parli de "normalitat institucional" quan ha declarat "persona non grata" el rei d'Espanya
  • 12:42 Arrimadas (C's): "Podem només té 8 diputats al Parlament perquè es dediquen a defensar els hereus de l'antiga CDC"
  • 12:41 Torn de rèplica d'Inés Arrimadas (C's): "Nosaltres som decisius a molts llocs, no només on hi ha procés"
  • 12:39 Sirvent (CUP): "La fractura social la provoquen els que ataquen la immersió lingüística"
  • 12:38 Maria Sirvent (CUP) retreu a C's que doni suport a condecorar els policies que han agredit els catalans
  • 12:32 Albiach (CatEPC): "A C's els sobra màrqueting i els falta política"
  • 12:28 Albiach (CatECP): "Vostès [C's] utilitzen Catalunya per impedir el canvi a Espanya"
  • 12:27 Jessica Albiach (CatECP): "Quan escolto C's sento un cert aire de revenja. La seva manca d'humanitat els inhabilitat per governar res"
  • 12:26 Jessica Albiach (CatECP): "Aquesta proposta genera conflicte i només beneficia C's. Qui estira ara el xiclet del procés?"
  • 12:25 Jessica Albiach (CatECP) a C's: "Deixi'n de demanar dimissions que no es produiran"
  • 12:21 Eva Granados (PSC) insta els indendentistes a què "respectin la llei"
  • 12:20 Eva Granados (PSC) apel·la a "rebaixar les emocions" al Parlament: "Alguns estan per la revenja i altres per la reconciliació"
  • 12:18 Eva Granados (PSC) demana a C's que deixi de ser "part del problema" per convertir-se en "part de la solució"
  • 12:17 Intervé ara Eva Granados, del PSC, que es mostra d'acord amb gairebé tots els punts de la proposta de C's, per obvis, excepte el de la petició de dimissió de Torrent, perquè considera que és "inútil" demanar-ho
  • 12:13 Gómez del Moral (ERC): "Malgrat vostès ens vulguin enfadats, seguirem pacíficament per denunciar les injustícies"
  • 12:10 Gómez del Moral (ERC): "Em glaça el cor quan vostès fan befa del dolor dels altres. Ja n'hi ha prou d'ignominia. Deixin de fer bromes i titulars fàcils amb el patiment. Vostès són uns piròmans"
  • 12:04 El diputat d'ERC Gerard Gómez del Moral retreu a C's que digui que el Parlament no pot ara demanar l'alliberament de presos polítics quan ells ho fan "amb presos d'altres països"
  • 12:01 Marta Madrenas (JxCat): "Perquè hi hagi normalitat institucional no poden continuar les vergonyoses ingerències polítiques"
  • 11:59 Marta Madrenas (JxCat): "L'únic delicte dels polítics empresonats és haver permès que la ciutadania es pugui expressar"
  • 11:51 El diputat del PP Alejandro Fernández afirma que a ells fereix els sentiments que els diguin "colons" i els independentistes es facin fotos "amb terroristes", en al·lusió a Otegi
  • 11:44 Arrimadas (C's): "Tornin al terreny democràtic, el procés no dona per més"
  • 11:43 Arrimadas (C's): "Ningú vindrà de fora a arreglar res. La solució, més enllà de l'aplicació de la llei, sortirà d'aquest Parlament"
  • 11:41 Arrimadas (C's): "El xiclet del procés ja no dona per més. No hi haurà cap independència ni República. No tenen res per complir aquesta promesa que han fet durant anys "
  • 11:41 Arrimadas (C's) afirma que la convivència "s'ha trencat" per culpa dels independentistes i denuncia les declaracions de 'persona non grata' de membres del seu partit
  • 11:38 Arrimadas (C's) demana que el president del Parlament sigui "neutral"
  • 11:36 Arrimadas (C's): "Darrera del procés hi ha la recerca d'impunitat d'algunes persones investigades pel 3%"
  • 11:33 La líder de C's, Inés Arrimadas, intervé ara per defensar la proposta de resolució del seu partit sobre el respecte a la "convivència i neutralitat" de la cambra
  • 11:33 El Parlament aprova les resolucions conjuntes de Junts per Catalunya, ERC i la CUP que reclamen la llibertat immediata de diputats i exdiputats, garantir drets polítics de Puigdemont i Turull i aplicar les mesures de l'ONU Sànchez
  • 11:28 El Parlament vota les propostes de resolució
  • 11:26 Carrizosa diu que en el punt primer que es refereix als jutges no votaran
  • 11:26 En Comú-Podem demanen poder votar punt per punt
  • 11:26 Junts per Catalunya no accepta cap esmena
  • 11:25 Geis recorda a Domènech que el Constitucional ha tombat totes les polítiques en defensa dels drets civils i socials que han volgut fer
  • 11:24 Geis diu a Domènech que també la majoria vol el 155 fora però adverteix que "mai més res serà igual, el 155 no marxarà"
  • 11:23 Geis agraeix la voluntat del PSC d'arribar a acords però li demana fets "perquè el moment és greu"
  • 11:23 Gemma Geis diu a Arrimadas que ella és qui divideix i que potser per això no la saluden
  • 11:22 X.G.A. :"L'independentisme no ha guanyat. Espanya no és un invent de fer quatre dies. Som molts els catalans que ens sortim orgullosos de ser espanyols"
  • 11:21 X.G.A. :"Sànchez està a Soto del Real per pujar-se dalt d'un cotxe de la Guàrdia Civil i destrossar-lo i Puigdemont està a la presó d'Alemanya per voler fer un cop i trencar l'Estat"
  • 11:20 Albiol s'adreça a Carles Riera afirmant que diu el que vol des de l'hemicicle i no està a la presó
  • 11:19 X.G.A. :"Deixin de mentir a totes hores; defensen una causa inadmissible en una societat seriosa, no es pot dir que a Espanya no es respecta la democràcia" [adreçant-se als independentistes]
  • 11:18 X.G.A. :"Avui amb la celebració d'aquest ple els independentistes actuen com el bomber piròman, que encèn el foc del conflicte social i que després el voldrà apagar amb paraules"
  • 11:17 Xavier García Albiol del PP puja al faristol i diu en castellà que la celebració d'aquest ple "és un error, perquè no aportarà res en positiu"
  • 11:16 X.D. :"Aquest Govern seria de transitorietat i prendria el compromís de les persones que en formessin part de no tornar-se a presentar"
  • 11:15 Domènech proposa quatre punts claus que haurien de conduir l'acció del futur Govern "que hauria de tenir en comú la voluntat democràtica"
  • 11:14 Domènech proposa un Govern amb persones transversals i independents
  • 11:14 X.D. :"Hi ha llavors d'esperança i canvi, com les mobilitzacions de les dones el 8 de març o la dels avis i àvies"
  • 11:13 X.D. :"Si vostès no fan majoria fem tots un pas enrere per fer un pas endavant com a país"
  • 11:13 X.D. :"Aquests són uns moments durs, però hi ha més témor a ser qualificats de traïdors que no a fer avançar el país"
  • 11:12 X.D. :"Si tornem a fer eleccions haurem fallat al conjunt del poble de Catalunya"
  • 11:11 Domènech demana que es formi Govern amb la majoria més simple que va sorgir de les urnes
  • 11:11 Domènech lloa la trobada transversal que va tenir lloc entre representants de diverses entitats de caire molt diferent
  • 11:10 X.D. :"En nous intents de donar-se cops de cap en contra de la paret no ens hi trobareu, però sí en la defensa dels drets democràctics"
  • 11:09 X.D. :"Investim Puigdemont i després que? Més processats: els membres de la Mesa i després més plens i resolucions?"
  • 11:08 X.D. :"Hem de defensar els drets polítics de Puigdemont, Sànchez i Turull, però no podem proposar tornar enrere demanant investir Puigdemont"
  • 11:07 Xavier Domènech d'en Comú Podem explica que hi ha moltes coses que no canvien malgrat els tres darrers plens convocats: "cinc mesos del 155, tres mesos sense Govern i més repressió"
  • 11:06 F.P. :"Aquest conflicte és eminentment polític i només trobarà solució política no judicial"
  • 11:05 Pedret demana al bloc independentista que entengui també el bloc constitucionalista i denuncia que ells també reben insults, amenaces i vandalisme
  • 11:04 Pedret fa una crida a trobar consensos "bàsics" i trencar "la política de blocs", tot i que no és optimista després de les intervencions que l'han precedit
  • 11:04 Recorda el 26 d'octubre quan el PSC es va oferir a anar a unes eleccions convocades per Puigdemont per "evitar el que ha acabat passant"
  • 11:03 Pedret assegura que la societat catalana està ara molt més dividida que a finals de l'any passat
  • 11:03 Pedret recorda que els socialistes havien advertit del que passaria quan "es saltés el mur de la Constitució"
  • 11:02 F.P. :"A les persones que estan a la presó les volem lliures"
  • 11:01 F.P. :"Una institució que forma part del poder legislatiu no es pot adreçar al poder judicial per dir-li que ha de fer"
  • 11:00 F.P. :"Les resolució diu que obre un termini de sis mesos perquè les dues parts es puguin pronunciar; ja veurem que es decideix finalment"
  • 10:59 F.P. :"Discrepem de la lectura de la lectura de l'avís de rebuda que fan vostès del que s'ha rebut de les Nacions Unides"
  • 10:57 Pedret diu que estan d'acord en tot el contingut del pacte internacional dels Drets Civils i Polítics
  • 10:57 Pedret apel·la a trobar punts d'acord i entre ells anomena la necessitat d'empatitzar amb "les persones que pareixen"
  • 10:56 Ferran Pedret en nom del PSC-Units per avançar s'adreça a l'hemicicle
  • 10:56 I.A. :"La República que vostès somnien no seria democràtica"
  • 10:55 Afirma que el procés ha estat per "tapar la corrupció" i una voluntat que insinua que no és democràcia
  • 10:54 I.A. :"La discrepància és legítima, però no es pot votar en aquest Parlament qui pot votar o no qui ha de sortir de la presó"
  • 10:54 Arrimadas carrega contra Roger Torrent per les seves darreres declaracions a l'hemicicle
  • 10:53 I.A. :"La llei de transitorietat jurídica era un pamflet on el president podia escollir a dit qui seria el jutge del Tribunal Suprem"
  • 10:52 I.A. :"Nosaltres som un poder per fer lleis no per dir als jutges alemanys o espanyols que han de fer"
  • 10:52 Qualifica de barbaritat que es vagi a votar "decidir qui ha de sortir de la pesó; el pròxim què serà: decidir qui ha d'entrar a la presó?"
  • 10:51 Arrimadas nega que les institucions europees no consideren Espanya un país "totalitari i dictatorial"
  • 10:50 I.A. :"Les Nacions Unides no reconeix Jordi Sànchez, la resolució no entra en el fons del cas"
  • 10:50 I.A. :"Puigdemont no és president de la Generalitat i ho ha posat en evidència el mateix president Torrent quan ha proposat dos candidats"
  • 10:49 Arrimadas no surt a l'atril, només vol parlar des de l'escó i ho fa en castellà
  • 10:49 La CUP demana un ple d'investidura "ja" per investir Puigdemont i diu que s'assumiran totes les "responsabilitats polítiques i institucionals" que calgui
  • 10:48 C.R.:"Tornem al camí de la dignitat nacional; el camí de la unitat és la República"
  • 10:47 Riera diu que l'única fractura real de la societat catalana és la desigualtat "estimulada per l'Estat espanyol"
  • 10:47 C.R.:"Una gran part de Catalunya reclama que s'ha d'investir president Carles Puigdemont, que és el mandat de les eleccions del 21D"
  • 10:46 Riera manté que Espanya fa "terrorisme d'Estat" des de les institucions judicials
  • 10:46 Riera adverteix que l'Estat només entèn la parula "rendició" que suposaria conduir Catalunya "a la foscor"
  • 10:45 C.R.:"Cada cop que la democràcia recula ens mosseguen més fort"
  • 10:45 C.R.:"Aquest ple no seria necessari si el president del Parlament i la majoria no haguessin acceptat les imposicions del govern espanyol"
  • 10:44 Carles Riera en nom de la CUP s'adreça als diputats i diputades, expressant en primer lloc la solidaritat amb les persones que han patit "la violència policial" en manifestacions no violentes
  • 10:43 Caula anuncia una campanya internacional perquè el món sàpiga que obrir les portes a la independència de Catalunya és obrir-la a la lluita compartida entre pobles
  • 10:42 A.C. :"Als països de l'exili els nostres polítics han trobat justícia i respecte"
  • 10:41 Caula explica que fa poques hores Suïssa ha dit que no extraditarà Anna Gabriel en considerar-la una presonera política
  • 10:40 A.C. :"La decisió de les Nacions Unides és una altra victòria de la democràcia"
  • 10:40 A.C. :"Estem patint un abús total de poder i la creació d'una realitat que no existeix, plena de "fakenews""
  • 10:39 Caula acusa de cínics Ciutadans per denunciar una fractura social que no existeix i acusa els taronges d'haver nascut per fracturar la societat catalana
  • 10:38 A.C. :"Mireu-vos al mirall, sense vestits de luxe, ni papers satinats, amb vostès ningú vol pactar [adreçant-se a Arrimadas]"
  • 10:38 Caula recorda que els empressonats i exiliats són representants del poble i el dret a escollir un president és només atribució del Parlament
  • 10:37 Caula denuncia el PP i "els seus còmplices del 155"
  • 10:36 A.C. :"Ens direu que som victimistes, però no ho som, és la crua realitat i empatitzar amb el dolor d'altres persones, dels nostres companys"
  • 10:35 A.C. :"Deien que amb absència de violència es podia parlar de tot..." i a continuació enumera tots els polítics que estan empresonats i exiliats
  • 10:34 A.C. :"Nosaltres defensarem sempre la legitimitat del Parlament de Catalunya davant les ingerències judicials"
  • 10:34 Caula adverteix que tothom que vagi en contra del pensament de l'Estat espanyol està en perill no només els independentistes
  • 10:33 Caula denuncia que l'Estat vol intentar anorrear el moviment social que ha impulsat des de 2012 el procés català
  • 10:33 A.C. :"La democràcia està suspesa a l'Estat espanyol"
  • 10:32 Anna Caula denuncia que patim "la gota malaia" de l'Estat; el setge judicial i l'atac als drets socials i polítics"
  • 10:31 Intervé Anna Caula d'Esquerra Republicana
  • 10:30 En marxa el ple del Parlament. La diputada de JxCat Gemma Geis denuncia l'existència de "presos polítics" i en demana l'"alliberament immediat"
  • 10:30 Gemma Geis afirma que el seu partit reconeix el resultat i la legitimitat de l'1 d'octubre
  • 10:30 JxC defensa el dret de Carles Puigdemont a ser president de la Generalitat
  • 10:29 El ple comença amb la intervenció de la representant de Junts per Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia