Política

Retrets a l’ONU entre els EUA i Rússia per Síria

Moscou veu l’ofensiva a Duma com un muntatge britànic

Washington acusa Al-Assad d’ordenar 50 atacs químics

La reunió d’emergència del Consell de Seguretat de l’ONU d’ahir no va servir per altra cosa que per augmentar la tensió entre Rússia i les potències occidentals per la situació a Síria. Moscou no està disposat a rebaixar-la i va responsabilitzar el Regne Unit d’haver orquestrat el suposat atac químic a la població siriana de Duma del passat cap de setmana.

L’ambaixadora britànica a l’ONU, Karen Pierce, va qualificar les acusacions de “grotesques” i de “mentides descarades”. “Una de les pitjors peces de noticies falses que hem vist de la maquinària propagandística russa”, hi va afegir.

L’ambaixador rus a l’ONU, Vassily Nebenzya, va afegir als retrets contra les potències occidentals que “només estan interessades a derrocar [el president Baixar al-] Assad de Síria”.

Els EUA i els aliats continuen castigant Rússia acusant-la d’haver permès d’arribar a la situació actual. L’ambaixadora nord-americana a l’organisme, Nikki Haley, va contraatacar assegurant que “saben” qui és el culpable de l’atac, en referència a Al-Assad, i que actuaran en conseqüència. “Rússia pot queixar-se tot el que vulgui (…) però ningú compra les seves mentides”, va etzibar.

Per demostrar la culpabilitat del govern sirià, Haley va assegurar que Al-Assad ha ordenat 50 atacs químics els darrers set anys de guerra al país.

Els EUA i França van coincidir en la necessitat de “respondre-hi” perquè és un “punt de no retorn”. Rússia els va advertir que no fessin moviments “perillosos” si no volen anar cap a un conflicte.

Fent-ne cas omís, i mentre el president dels EUA, Donald Trump, pren una decisió, vaixells nord-americans carregats de míssils continuen arribant a la Mediterrània

No formarà part de cap hipotètica resposta militar Alemanya, tot i que la cancellera, Angela Merkel, va dir que “dona suport a tot el que es fa per demostrar que l’ús d’armes químiques no és acceptable”.

LA FRASE

Rússia pot queixar-se tot el que vulgui (…) però ningú compra les seves mentides
Nikki Haley
Ambaixadora dels EUA a l’ONU

Guterres entén la crisi com el retorn a la guerra freda

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, no pot amagar el seu enuig i la seva preocupació per la situació provocada pel constant augment de la tensió entre els EUA i Rússia. El portuguès ja no dubta a qualificar el moment geopolític actual com una nova “guerra freda”, però en la seva opinió en condicions pitjors que l’anterior. “Els mecanismes i les salvaguardes per a gestionar els riscos d’escalada que existien en el passat ja no sembla que siguin presents”, va alertar.

Guterres va fer una enèsima crida a la distensió i a la recerca d’una sortida que no sigui militar a la crisi a Síria, “l’amenaça més seriosa per a la pau i la seguretat internacional” que hi ha actualment. “Insto tots els estats membres (de l’ONU) a actuar amb responsabilitat en aquestes circumstàncies perilloses”, va dir Guterres, minuts abans de començar l’intercanvi de retrets entre els delegats de Rússia, per una banda, i els dels EUA, el Regne Unit i França, per l’altra. El president rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, haurien parlat de “rebaixar” la situació a Síria, segons el Kremlin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona