Política

Els joves acusats d’Altsasu neguen les agressions als guàrdies civils

En el primer dia del judici afirmen que no van participar en l’agressió i que no senten odi envers el cos policial

També es desvinculen dels col·lectius de l’entorn d’ETA

Els vuit acusats d’Altsasu van negar ahir, en el primer dia del judici, que participessin en l’agressió als dos agents de la Guàrdia Civil fora de servei la nit del 15 d’octubre del 2016 en un bar d’aquesta localitat navarresa. També van assegurar que no senten odi cap a aquest cos policial i van negar qualsevol vinculació terrorista.

Un d’aquests joves, Jokin Unamuno, va negar l’agressió, però va reconèixer que va increpar un dels agents perquè li havia posat quatre multes. També va assegurar que li “sabia greu” que per la seva actitud es desencadenés la baralla i que ho va fer de manera “inconscient” perquè anava “molt begut”.

Un altre dels joves empresonats, Adur Ramírez, va negar que aquella matinada fos al bar on va passar la baralla, i l’altre acusat empresonat va dir que mai s’havia enfrontat a la Guàrdia Civil ni sent “odi ni animadversió” contra aquest cos. Tots vuit van respondre només a les seves defenses i es van negar a respondre a la fiscalia i a les acusacions.

Segons el ministeri públic, els joves van barallar-se amb dos guàrdies civils fora de servei, i també s’hi van veure implicades les seves parelles. Segons l’escrit de la fiscalia, van colpejar “brutalment” els agents i els van insultar i amenaçar de mort.

375 anys en total

Durant la primera sessió del judici, tots vuit van negar la seva participació en cap baralla i, a més, es van desvincular de qualsevol moviment terrorista o contrari a la presència de la policia. El fiscal, en canvi, considera que formen part del moviment Ospa (Fora), nascut amb l’objectiu de fer fora la Guàrdia Civil del municipi.

El judici va arrencar ahir a l’Audiencia Nacional, a San Fernando de Henares, Madrid. Els vuit joves estan acusats d’amenaces i agressions terroristes, i la fiscalia demana per a ells entre 12anys i 6 mesos i 62 anys i 6 mesos de presó, amb un total de 375 anys de presó. Tres dels encausats estan en presó preventiva des de fa més de 500 dies.

“Barbaritat”

Per altra banda, el Parlament de Navarra ha rebutjat adherir-se a la concentració convocada per avui per Covite i altres associacions en suport dels dos guàrdies civils. La iniciativa va partir del PP i va tenir els vots favorables d’UPN i PSN, però va ser rebutjada amb els vots de Geroa Bai, EH Bildu, Podemos i I-E. La presidenta del PP, Ana Beltrán, va considerar aquest rebuig una “de les infàmies més grans” del quadripartit que sosté el govern navarrès, al qual va acusar de “pocavergonya”. Els representants d’aquests partits veuen desproporcionada i una “barbaritat” l’acusació de terrorisme per als vuit encausats.

“Un judici polític”, segons la mare d’un d’ells

La mare d’Adur Ramírez, un dels vuit acusats per l’agressió als dos guàrdies civils d’Altsasu, va assegurar, minuts abans que comencés la primera sessió de la vista oral a l’Audiencia Nacional, que aquest és un judici polític i que davant d’un turmell trencat es parla de terrorisme, en referència als delictes de què acusa els joves la fiscalia. Isabel Pozueta va precisar que ahir s’escoltaria la versió del seu fill –per a qui el ministeri públic demana 50 anys de presó per quatre delictes d’agressió terrorista– i la versió de la resta dels acusats, ja que fins llavors sempre s’havia conegut només la versió de la Guàrdia Civil i de la fiscalia.

“En tot aquest cas s’han seguit paràmetres polítics i no pas jurídics. Se’ns està dient que hem de tenir confiança en la separació de poders, que vivim en un estat de dret, però ens costa moltíssim creure-ho, perquè està sent un cas polític, i s’utilitza els nostres fills com a peons d’una partida política”, va manifestar Pozueta en resposta a preguntes dels periodistes. Igualment va denunciar que no se’ls ha permès aportar la “majoria” de les proves testificals, documentals i pericials a la causa, i que no hi ha objectivitat en el tribunal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid