Política

La fiscal no es creu l’acusació d’atemptat de tres guàrdies civils a un independentista

Els agents acusen un home que els havia denunciat abans

Els membres del cos armat asseguren que van ser agredits perquè eren policies espanyols

Tres guàrdies civils destinats a Barcelona durant la tardor passada pel dispositiu de seguretat del Ministeri de l’Interior amb motiu del referèndum de l’1 d’octubre van declarar ahir en un judici, i amb tot luxe de detalls, l’agressió que van rebre d’un ciutadà de Barcelona, el 9 de desembre, que els va atacar per la seva condició d’agents de l’autoritat, amb tot tipus d’insult i dient-los que marxessin de Catalunya. Tot i la contundència i reiteració de la seva declaració, aquesta no va tenir la més mínima credibilitat per a la fiscal del cas, que va arribar a la conclusió que no hi havia prou proves per sustentar la seva acusació. Tampoc va demanar que se’ls obrís cap investigació per fals testimoni, tot i que van incórrer en flagrants contradiccions.

Aquesta declaració es va fer en el transcurs d’un judici pel cas d’un home, veí del barri de la Barceloneta, que va denunciar haver estat agredit per quatre homes a qui va recriminar que haguessin arrencat una estelada penjada al número 3 del carrer Alcanar i que van resultar ser guàrdies civils fora de servei. En el judici d’ahir es jutjaven dos dels agents i també el veí de la Barceloneta, que va ser denunciat pels guàrdies civils que ahir van negar haver tocat cap bandera i van mantenir en tot moment que ells van ser les víctimes i que van ser agredits pel fet de ser agents de les forces de seguretat de l’Estat.

Els dos agents de la Guàrdia Civil van declarar pel sistema de videoconferència des de Lleó, on presten servei, i van explicar uns fets que, si fossin certs, suposarien un clar cas d’atemptat a l’autoritat amb l’agreujant del delicte d’odi, avui dia tant de moda en els jutjats catalans. En canvi, el cas va ser qualificat i jutjat com unes simples lesions amb acusacions encreuades.

Segons la versió dels guàrdies, eren al bar Leo, a la confluència dels carrers Sant Carles i Alcanar, quan un individu els va començar a observar “amb mirada amenaçant”, fins que se’ls va acostar i els va llançar tot tipus d’insults. Va dir-los que sabia que eren guàrdies civils i els va cridar que marxessin de Catalunya. Segons el seu relat, els agents van decidir sortir del bar per no tenir problemes i quan eren a fora l’home es va abraonar damunt d’un d’ells, a qui va agredir, i ho va fer també amb un altre guàrdia civil a qui va clavar un cop de puny quan el va intentar aturar.

En el judici d’ahir es van escoltar les versions dels dos agents, que asseguren que van rebre cops de l’independentista i també la d’un tercer agent que ho va corroborar. Tot i això, la fiscal va considerar que les acusacions no havien “quedat provades”, com tampoc va considerar “provada” la versió del veí de la Barceloneta.

Quatre contra un

Aquest veí va relatar que en sortir de casa de la seva mare, poc després de les 8 del vespre, va veure com un grup de quatre homes que anaven amb dues dones van arrencar una estelada penjada arran de carrer i els va recriminar l’acció demanant-los que tornessin la bandera. Aquests no li van fer cas i ell els va començar a seguir i va avisar els Mossos. Aleshores els quatre homes es van girar en contra seva, el van agredir una primera vegada i van marxar. L’home els va continuar seguint i va tornar a trucar als Mossos i, en aquell moment, va tornar a rebre l’agressió del grup.

En la vista d’ahir va declarar un mosso d’esquadra que va acudir al lloc dels fets i que va explicar que en arribar només va veure ferides en el veí de la Barceloneta, tot i que els guàrdies civils van presentar després escrits de lesions, i que quan van voler identificar un dels quatre homes aquest s’hi va negar, es va escapar i el van haver de perseguir i reduir per la força. Mentre el detenien, aquest els va insultar menystenint la seva condició de policies, es va autolesionar i no va ser fins al final que es va identificar com a agent de la Guàrdia Civil.

Al judici no es va presentar un guàrdia civil citat com a testimoni i que el dia dels fets va reconèixer als Mossos d’Esquadra que van fer l’atestat que havien estirat una estelada, tot confirmant així la tesi del veí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

alemanya

Detenen un col·laborador d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona