Política

La Guàrdia Civil infla les xifres en l’informe sobre la presumpta malversació de l’1-O

Errors en les sumes eleven en 25.000 euros la suposada despesa pública per convidar observadors internacionals pel referèndum

La Guàrdia Civil ha inflat en 25.000 euros de despesa en l’informe sobre la presumpta malversació de fons públics per l’1-O, que s’ha fet públic aquest dijous després que el jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena hagi aixecat el secret de sumari de la peça separada sobre la despesa pública del referèndum.

El document del cos policial introdueix noves partides i n’augmenta d’altre per elevar fins gairebé els 2 milions (1.932.757,42 euros) la xifra total, uns 300.000 euros més que els 1,6 milions que fins ara el jutge sostenia que el govern havia gastat en l’organització de la consulta. Ara bé, almenys 25.000 euros corresponen a errades evidents de suma o bé a omissions en el càlcul dels diners que li va costar al departament d’Exteriors convidar observadors internacionals.

La més important té relació amb la despesa que hauria costat, suposadament, el desplaçament d’observadors internacionals amb motiu de l’1-O. La Guàrdia Civil xifra aquesta partida en un total de 40.591,22 euros entre vols, hotels i actes. Però si se sumen els diversos conceptes que detalla l’informe (18.835,76 euros en vols, 2.416 euros en hotels i 4.052,1 euros en actes) el total és en realitat 25.303,85 euros, 15.287,36 euros menys. Una equivocació que, en l’escenari més benèvol, correspondria a una omissió d’algun concepte, ja que en la línia d’“hotels” hi ha un signe de suma orfe.

El cos de seguretat espanyol també erra en la suma dels diners que suposadament hauria desemborsat la delegació de la Generalitat a Brussel·les a la societat The Hague Center for Strategic Studies, l’organització holandesa encarregada de la missió d’observadors. L’informe policial assenyala que el contracte amb aquesta ONG va suposar a la Generalitat un cost total de 177.065 euros: 119.700 euros que el govern ja hauria abonat d’entrada més 47.365 euros que tenia el compromís de pagar al novembre, acabat el procés. La suma real dels dos conceptes, però, dona un resultat de 167.065 euros, 10.000 euros menys que la quantitat que assenyala la Guàrdia Civil.

Les dues errades incrementen el suposat cost públic de la presència d’observadors en 25.287,36 euros, tot i que els mateixos investigadors admeten que no saben si algunes partides s’han arribat a pagar o no i ni tan sols han pogut determinar la totalitat de participants en la missió internacional. Més enllà de consideracions sobre la bona o mala fe de l’escrit, les errades en l’informe posen de manifest una certa precipitació o manca de rigor en les proves que sostenen acusacions molt greus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona