Política

Girona ja té plaça de l’1-O

Més d’un miler de persones celebren amb una gran festa la inauguració de l’espai dedicat als fets de la jornada del referèndum

Puigdemont intervé a l’acte a través d’un missatge des d’Alemanya

Més d’un miler de persones s’han acostat a la inauguració de la Plaça U d’Octubre de 2017 de Girona aquest dissabte. Un acte festiu que ha comptat amb diverses activitats culturals i en el que ha intervingut el president de la Generalitat destituït pel 155, Carles Puigdemont, en un missatge gravat des d’Alemanya.

L’acte ha culminat el procés per rebatejar l’espai que fins ara portava el nom de Constitució. Els grups independentistes del consistori van decidir canviar-ne la nomenclatura per recordar els fets que van passar el dia del referèndum. La inauguració s’ha desenvolupant en un ambient festiu i s’han fet multitud d’activitats, com balls tradicionals, una cercavila, un concert i un vermut popular.

Un dels moments més esperats ha estat la descoberta de la placa que recorda els fets que van passar a Girona, i que ha anat a càrrec de l’alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, i del vicepresident del Parlament, Josep Costa. Madrenas ha assegurat que “el que fem avui és un homenatge a la dignitat i el coratge dels gironins que van defensar amb el seu cos les urnes”. L’escrit de la placa commemorativa recorda la “brutal agressió” que vam patir els gironins per part de la policia espanyola i la Guàrdia Civil. “Aquesta placa vol deixar testimoni d’admiració, memòria i record del digne comportament del poble i el seu coratge”, conclou.

A l’acte hi ha participat el 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a través d’un missatge gravat. El també exalcalde de Girona ha destacat que la plaça reconeix els fets del referèndum. “L’1 d’octubre vam mostrar a Europa com volem viure. En pau i decidint col·lectivament”, ha assegurat. Ha afegit que la voluntat dels gironins i catalans és viure “en comunió” amb “tots els pobles del món, començant amb els d’Espanya”. El polític exiliat ha lamentat no poder assistir a l’acte, però ha apuntat que espera poder visitar la ciutat “el més aviat possible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona