Política

Drets alerta que requisar samarretes grogues “és una greu vulneració de drets fonamentals”

L’associació d’advocats estudiarà casos concrets d’actuacions policials “per denunciar els qui han donat les ordres”

L’ANC donarà una nova samarreta als se n’hagin quedat sense a la final de copa

L’associació d’advocats Drets estudiarà l’actuació de la policia espanyola en els controls d’accés a l’estadi Wanda Metropolitano de Madrid, on es va jugar la final de la Copa de futbol. Diversos aficionats van denunciar que els agents els van confiscar peces de roba grogues, estelades i xiulets.

L’ONG defensa que requisar samarretes grogues “és una greu vulneració de drets fonamentals” i recorda que “cap llei ni codi penal prohibeix colors”. En el cas de les banderes independentistes, afegeix que fins i tot hi ha una sentència d’un tribunal madrileny que estableix que no es delicte portar-ne als estadis.

L’entitat avança que estudiarà els casos concrets “per denunciar els qui han donat les ordres”.

De la seva banda, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) lamenta que el govern espanyol “també decideixi com s’ha d’anar vestit a la final de Copa” i requisi samarretes de l’ANC i estelades. L’entitat alerta que aquesta és la “nova creuada” de l’Estat i afirma que la solució és la “República, ara”.

De moment, ha anunciat que donarà una nova samarreta groga a tots els afectats. Per recollir-les cal anar aquesta setmana a la seu de l’entitat al carrer Marina de Barcelona amb l’entada de la final de Copa .

Reaccions a les xarxes

El líder de Junts per Catalunya (JxCAT), Carles Puigdemont, també ha reaccionat a la polèmica. En un missatge a les xarxes socials, es pregunta que “si un simple color és un delicte contra un Estat, què vindrà després”. El president adjunta un vídeo dels controls dels agents amb l’enunciat: “Policia política espanyola”.

En la mateixa línia, l’exdiputada i membre del secretariat nacional de la CUP Mireia Boya considera que “una policia que requisa samarretes d’un color determinat o banderoles amb un text concret és una policia política. Aquí i arreu”. “I dels països amb policies polítiques se’n diu dictadures”, afegeix .

El diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián ha abordat la polèmica des de l’ironia: “Tant de bo li haguessin posat tantes ganes al groc dels papers de Bárcenas”. I conclou : “El Barça guanya títols, Espanya perd drets”.

El diputat d’En Comú Podem Xavier Domènech ha anunciat que demanaran la compareixença del ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, perquè doni explicacions al Congrés per l’actuació de la policia a la final de Copa .

La portaveu del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, Elisenda Alamany, ha avisat que es comença per prohibir “una piulada, una cançó, se segueix amb unes idees i s’acaba amb un color”. “Ahir van prohibir un color”, constata. Afegeix que això ho fan aquells que diuen no volen “barrejar política i esport”. “És política, és autoritarisme”, sentencia .

De la seva banda, el president del PPC, Xavier García Albiol, assegura que aquest dissabte es va sentir representat “per tots aquells que han corejat i/o respectat” l’himne espanyol, que defensa és el seu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA