Política

El Canadà descarta que l’atropellament massiu de Toronto sigui terrorisme

El conductor, acusat d’homicidis amb premeditació i en grau de temptativa, compareix davant del jutge

La policia intenta esbrinar la motivació de l’atac

L’autor de l’atropellament múltiple de dilluns a Toronto, que va deixar un balanç de deu morts i quinze ferits, va comparèixer ahir per primer cop davant d’un jutge, acusat formalment de deu càrrecs d’homicidi amb premeditació i tretze de temptativa d’homicidi.

Tot i les similituds d’aquesta acció –l’assassinat en massa més sagnant del Canadà en dècades– amb altres envestides amb vehicle als Estats Units i a Europa que porten la marca d’Estat Islàmic, les autoritats canadenques no hi veuen una amenaça a la seguretat nacional. El mateix primer ministre, Justin Trudeau, va descartar ahir que l’acció perpetrada per Alek Minassian, de 25 anys, sigui un acte terrorista. “La investigació continua però és força clar que no hi ha connexió amb la seguretat nacional”, va afirmar el premier durant una conferència premsa a Ottawa.

Trudeau va admetre que “caldrà temps” perquè els investigadors descobreixin “les motivacions que van dur Minassian a perseguir amb una furgoneta llogada les seves víctimes. L’home va ser capturat mitja hora després d’haver atropellat els vianants, quan fugia de la persecució policial. En el moment de la detenció, va fer un gest com si tingués un arma a la mà –sembla que només duia el mòbil– i va demanar a l’agent que l’arrestava que el matés d’un tret al cap.

Mentre esperava que la declaració davant del jutge aportés llum sobre la personalitat i les motivacions de Minassian, que no té antecedents, la premsa feia ahir les seves pròpies especulacions. El diari The Globe and Mail va fer referència a un missatge que el conductor hauria penjat a Facebook poc abans de perpetrar el crim en què expressava admiració per un home que va matar sis estudiants universitaris abans de suïcidar-se, el 2014 a Califòrnia.

Sense extremismes

En canvi, un company d’institut el va descriure com una persona “absolutament inofensiva” i un altre estudiant que va fer la carrera amb ell va assegurar que mai havia manifestat cap punt de vista extremista ni havia defensat cap religió o ideologia en particular. Era només, hi va afegir, un jove socialment complicat i amb facilitat pels ordinadors.

Mentrestant, Toronto es llevava commocionada encara per l’atropellament massiu i començava les tasques d’identificació dels cadàvers. Diverses persones que tornaven a la feina deixaven rams de flors en el memorial improvisat al lloc on van passar els fets, i la bandera canadenca onejava a mig pal a la seu del Parlament regional i a l’ajuntament.

La premsa lloava el paper de l’agent que va detenir Minassian sense disparar ni un sol tret . L’atac va sacsejar els carrers habitualment pacífics de Toronto, una ciutat multicultural on viuen 2,8 milions de persones i que l’any passat va registrar una xifra rècord d’assassinats (61). La icònica CN Tower,habitualment il·luminada al vespre, va quedar a les fosques dilluns, després que va tenir lloc l’atac.

LA FRASE

Caldrà temps per entendre les motivacions [del conductor]
Justin Trudeau
PRIMER MINISTRE DEL CANADÀ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona