Política

El Parlament aprova que s’abonin de manera immediata prestacions de la renda garantida

JxCAT i ERC s’abstenen en el punt que reclama el pagament de les sol·licituds amb silenci positiu

El text aprovat recull el reconeixement de la situació d’excepcionalitat per l’aplicació del 155

El Parlament ha aprovat aquest dimarts que es faci l’“abonament immediat” de totes les prestacions de la renda garantida de ciutadania que es troben en situació de silenci administratiu positiu.

El punt aprovat és una esmena de la CUP acceptada per Catalunya en Comú-Podem –que presentava la proposta de resolució– i que ha rebut els vots favorables de tots els grups a excepció de Junts per (JxCAT) i ERC, que s’han abstingut.

Els diputats també han donat llum verd a què es compleixi “estrictament i sense interpretacions restrictives” la Llei de la Renda Garantida de Ciutadania i iniciar procediments d’ofici per la seva potencial aprovació en el cas dels expedients en que es pugui detectar possibles irregularitats o interpretacions restrictives.

La proposta també inclou encarregar una avaluació sobre els criteris i procediments utilitzats per aprovar o denegar les sol·licituds, així com facilitar al Parlament i els grups tota la informació de seguiment del desplegament en quinze dies a partir de l’aprovació de la proposta.

A banda d’aquests punts, s’ha aprovat també posar els recursos necessaris per “anar millorant cada vegada més” en l’atenció als sol·licitants, substituir immediatament les vacants existents de tot el persona que gestiona atenció, expedients i implementació de la renda i iniciar en el termini màxim de dos mesos una campanya informativa dirigida als pensionistes per informar-los sobre la compatibilitat de la renda, entre d’altres.

La diputada de CatECP Marta Ribas, que ha estat l’encarregada de presentar la iniciativa, ha reconegut la situació d’“excepcionalitat” pel 155 que ha dificultat elaborar i aprovar el reglament. No obstant això, ha defensat que l’estructura del departament “no té cap altra limitació” per desplegar la llei.

En aquest sentit, la diputada de Ciutadans Noemí Lacalle ha negat que la manca de reglament sigui conseqüència del 155 i ha acusat els comuns d’estar “sempre al costat dels independentistes”. La diputada ha considerat que el govern anterior hauria d’haver invertit en el desplegament de la norma i no en “repúbliques imaginàries”.

Des de JxCat, la diputada Saloua Laouaji ha remarcat que el desplegament de la llei s’ha vist “aturat pels fets posteriors que no han permès l’aplicació”, en particular, les “dolències i efectes negatius” del 155. Laouaji ha admès que cal “autocrítica” dels gestors polítics i “aprendre dels errors”.

La republicana Irene Fornós ha defensat la feina fet per l’equip de la consellera empresonada Dolors Bassa, que era titular de Treball en el moment de l’aprovació de la norma, i ha negat que s’estigui fent una lectura restrictiva de la normativa. Fornós ha rebutjat que es faci un “ús partidista” de la renda garantida i ha cridat a l’acció conjunta per poder tirar endavant el desplegament de la norma. La diputada d’ERC ha aprofitat per denunciar la situació de Dolors Bassa

El diputat del PP Santi Rodríguez ha reconegut que el 155 ha “impedit” que hi hagi un desplegament reglamentari. Ara bé, ha culpat de l’aplicació del 155 a qui el va “provocar”, en al·lusió a les forces independentistes. Ha afegit que també és “culpa” de la majoria independentista que no s’hagi aprovat un govern per tal de desbloquejar el 155.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona