Política

Dos espais de record a Riells per l’1 d’octubre

L’ANC, el CDR i el consistori preparen per diumenge una Festa de la República

Dos municipis de la Selva donaran el nom o, com a mínim, recordaran la jornada de l’1 d’octubre del 2017. A Riells i Viabrea, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), el Comitè de Defensa de la República (CDR) i l’Ajuntament preparen per diumenge una festa en què batejaran un parc i una plaça amb el nom d’1 d’Octubre.

L’alcalde de Riells i Viabrea, Josep Maria Bagot (ERC), explica que l’ANC va demanar al consistori d’organitzar un acte commemoratiu de la jornada del referèndum. El consistori hi dona suport i aprofitarà l’acte per donar nom a la plaça de l’escola bressol del poble –i al parc que hi ha al darrere–. La plaça és al davant de l’Escoleta i conflueix amb l’avinguda de la Selva, el carrer Barcelona i l’avinguda Moreneta.

“Pilotes prohibides”

D’aquesta manera, es farà efectiva la moció aprovada en el ple del 26 de març –amb 10 regidors d’11 a favor–. Segons l’acord de ple, l’1 d’octubre “milers d’efectius” de cossos policials van desplegar-se per Catalunya, alguns dels quals amb “fusells llançadors de pilotes de goma, prohibides a Catalunya”. Aquell dia van votar 1.508 persones (un 50,23% del cens), un 94,6% de les quals van votar sí.

La Festa de la República començarà diumenge a les onze del matí amb la inauguració de la plaça i el parc. Hi assistiran, entre altres, els diputats Teresa Jordà (ERC), que podria ser consellera d’Agricultura, i Narcís Clara (Junts per Catalunya); els exdiputats Albano Dante Fachin i Eduardo Reyes, i familiars de presos polítics.

Després de dinar, hi haurà una sobretaula d’experiències en la qual participaran Roger Español, el veí de Barcelona que va perdre un ull a Barcelona per una pilota de goma l’1 d’octubre, i el pallasso de Sant Joan de Vilatorrada (Bages) Jordi Pesarrodona, famós perquè va posar amb un nas de pallasso al costat d’un guàrdia civil durant els escorcolls a la conselleria de Governació el 20 de setembre.

A Sils, una placa

D’altra banda, a Sils van descobrir dissabte a la sala La Laguna una placa en record de l’1 d’octubre, amb aquesta inscripció: “En aquest edifici la ciutadania va defensar el dret a decidir l’1 d’octubre 2017.” Hi van prendre part representants dels tres socis de govern, incloent-hi l’alcalde, Martí Nogué (Independents de la Selva), i els dos grups de l’oposició, CiU i la CUP.

Mesos enrere, ERC (soci de govern), la CUP i CiU van treballar per a una moció de censura al batlle perquè deien que Nogué no havia donat prou facilitats per votar. Al final, però, la iniciativa no va fructificar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona