Política

Torra demana hora a Rajoy

Li envia una carta perquè fixi lloc i hora per iniciar el diàleg i retirar el 155, i denuncia des de Berlín, on ret visita a Puigdemont, que vulgui mantenir el control de les finances

El president espanyol ja diu que el rebrà

Fil a l’agulla. Encara com a president investit, Quim Torra va fer el seu primer viatge ahir a Berlín per exhibir fidelitat al president legítim, Carles Puigdemont, però no va perdre el temps per recuperar la que continuarà sent la principal demanda del govern, i va enviar una carta al seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, perquè fixi dia, hora i lloc per emprendre un diàleg “franc i obert”. “La pilota és a la teulada d’Espanya”, recordava, al seu costat, Puigdemont, en una expressió, per cert, que no va agradar gens a la CUP, que va voler mostrar ja la primera “bandera vermella” que havia anunciat la vigília. “És el poble de Catalunya qui ara ha de fixar les normes i el terreny de joc”, etzibava el diputat Vidal Aragonès, que troba que l’objectiu principal no ha de ser el diàleg amb l’Estat sinó “exercir el dret a l’autodeterminació”. La crida de Torra “és ja una primera renúncia”, cloïa.

Tot i que inconcreta, la resposta a la petició no va trigar ni un parell d’hores. Des de Sofia, amb un punt de cinisme, Rajoy va dir que “per descomptat” que rebrà Torra perquè “mai” s’ha negat a parlar amb el president de la Generalitat. “És positiu que tinguem una reunió, i l’escoltaré amb molta atenció”, va prometre. Això sí, admetia que amb Puigdemont el diàleg “no va ser fàcil” i exigia al seu successor un “esforç” perquè li plantegi coses “dins de la llei”. “Aquesta és la meva posició”, va subratllar.

Al matí, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Torra havia reflexionat que el bloqueig “comença a ser insostenible” per al govern espanyol, i valorava que la repressió estatal ha fet obrir els ulls a escala internacional, fins al punt que fins i tot el líder de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ja va plantejar en públic que hi ha d’haver diàleg. “Som ciutadans europeus i se’ns deu respecte, tard o d’hora es produirà una mediació”, confiava el president, abans d’apuntar també com a asos favorables les resolucions contra les extradicions que es puguin produir, a més de la feina que faci el govern des d’ara i el rol d’apoderament que jugui la ciutadania. En aquest sentit, Torra encara afegia una altra reflexió al matí: més que parlar d’unilateralitat o obediència, creu que l’estratègia cal construir-la per tornar a crear en algun moment una “finestra d’oportunitat” similar a la del 10-O, quan, creu, s’hauria d’haver declarat la República.

Control de les finances

Sobre la taula ara, en tot cas, les primeres prioritats del govern són la sortida dels presos polítics –“està constatat pel jutge, que diu que no els pot alliberar perquè són favorables a la independència”, sostenia Torra a la tarda– i l’aixecament de la suspensió de l’autogovern, que s’hauria de fer efectiva demà un cop format l’executiu, però en què ahir ja es va obrir un altre foc amb el govern espanyol. La Moncloa va anunciar al matí que mantindrà les primeres mesures de control de les finances de la Generalitat que va posar en marxa el novembre del 2015, i això va indignar Torra. “No n’hi ha prou amb aixecar el 155; si el govern no té control de les finances no es respectarà la voluntat del poble, és absolutament necessari prendre’l”, va afirmar, en anglès, tot recordant que el 95% de la recaptació ja la fa el govern estatal, de fet. “Ens ha sorprès enormement, no acceptem aquestes condicions”, avisava. El president, en la mateixa línia, ja havia avançat al matí que també plantarà “batalla” per la liquidació de Diplocat, que afirma que va ser “il·legal”, així que serà una de les qüestions que analitzarà el nou comissionat del 155. A més, s’apunta a la idea de crear una oficina de drets civils i polítics, com va plantejar ERC en el debat d’investidura.

No serà l’últim viatge que farà aquesta setmana Torra, que ja va anunciar que, en ser advocat, ha pogut fer gestions per anar a veure aquests dies els presos polítics que hi ha repartits a tres presons castellanes. A més, ja avançava que aviat també es desplaçarà a Bèlgica, Escòcia i Suïssa per visitar els exiliats. “És important que quedi palès el suport, perquè si no, no sé què he vingut a fer”, deia a la ràdio, on també explicava que les escoles seran una prioritat per a ell, i també en visitarà una cada setmana.

En tot cas, la primera visita va ser al president “que tenia el suport necessari per ser ratificat”, i per qui “mai” deixarà de treballar perquè torni. Aprofitant la compareixença conjunta, Puigdemont va agrair a Torra que hagi acceptat la responsabilitat “en aquest moment important i complicat”, i va sortir al pas dels que diuen que serà un home de palla, tot i que el mateix líder entrant es definia com un “president en custòdia”. “El president Torra prendrà totes les decisions que pertoquin al govern que ell presideix”, va tancar Puigdemont, que, això sí, va remarcar la importància de tenir un espai lliure a l’exterior, que liderarà, per expressar-se en llibertat.

Puigdemont també va aclarir les declaracions a un mitjà italià fa uns dies en què recordava que des del 27 d’octubre Torra tindrà la potestat de convocar noves eleccions “si les circumstàncies ho fan recomanable”. “D’aquí no es pot deduir que n’hi haurà d’anticipades, i que no sigui una legislatura de quatre anys”, subratllava. “Volem que duri fins al final, serà el millor senyal que les coses agafen la via de la democràcia”, concloïa.

LES FRASES

Exigim que s’aixequi el 155 i també la intervenció financera, oferim diàleg al govern espanyol
Quim Torra
president investit de la generalitat
Farem el mateix tant si hi ha un president Puigdemont, Torra, Sànchez o Turull: seguir el programa
Carles Puigdemont
president legítim

Comín, l’únic conseller d’ERC que no renuncia

Torra i Puigdemont van aprofitar la seva trobada per acabar de parlar sobre la composició del govern, del qual el nou president evitaria avançar res en espera de tancar-lo amb els socis d’ERC. El que sí que reiterava Torra és que es regirà pel principi de restitució, és a dir, que s’oferirà a tots els alts càrrecs que hi havia que siguin reincorporats. I entre ells, és clar, als consellers. Tret de Joaquim Forn, que ja va anunciar que es retirava de la política, els de JxCat en principi repetiran tots: Jordi Turull, Josep Rull i l’exiliat Lluís Puig. En canvi, fonts d’ERC confirmaven que Junqueras, Romeva, Mundó, Serret i Bassa han estat consultats i “prefereixen ajudar i aportar al nou conseller des de fora”. “Asseguren que volen que els seus continuadors tinguin les mans lliures per la nova etapa, així que estaran amb ells i prestant-los tot el suport i coneixement”, explicaven. Toni Comín és l’únic que ha dit que vol seguir, contra l’opinió del partit, això sí. El seu cas “ja es veurà” en les properes hores, concloïen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona