Política

Maduro amenaça a peu d’urna: “Jo o el caos”

El president veneçolà busca governar sis anys més en uns comicis que no reconeixen ni els EUA, ni la UE, ni Amèrica Llatina

L’oposició crida a l’abstenció

Si les previsions es compleixen, Nicolás Maduro haurà aconseguit, en les eleccions d’ahir, els vots necessaris per mantenir-se en el poder fins al 2025. El president donava, ahir a la nit, per guanyades les eleccions, tot i que Veneçuela desperta, avui, amb la seva salut democràtica encara més malparada. Per primera vegada des que Hugo Chávez va guanyar les eleccions el 1999, els seus successors han anat a les urnes amb la convicció que hi ha hagut frau, sense candidats opositors i enmig d’una crisi econòmica que ja és la més greu del món, amb una caiguda del 15% del PIB i una inflació per al 2018 estimada en el 13.800%, segons l’FMI. No és el millor escenari perquè els veneçolans ho celebrin.

La de diumenge no va ser una guerra entre candidats, sinó entre votar o no fer-ho. Les forces opositores agrupades en la Mesa de la Unitat Democràtica van fer una crida a l’abstenció. Durant tot el dia, van inundar les xarxes socials de fotos de locals de votació buits, sense les cues habituals que els veneçolans fan cada vegada que hi ha eleccions. Per ells, les postals van ser l’evidència que el règim s’ha quedat sol i que els resultats no tenen legitimitat. No hi va haver candidats opositors, excepte un: Henry Falcón, un exchavista que no va fer cas de la crida de la MUD i es va presentar quasi en solitud. Ahir, va fer una crida a votar per “salvar Veneçuela”. La candidatura de Falcón ha atret el vot de molts desencantats del chavisme, però l’oposició dura li va girar l’esquena, convençuda que no ha fet res més que ajudar Maduro a donar un toc democràtic al seu govern.

Els EUA, la UE i els països de l’Amèrica Llatina reunits en el Grup de Lima ja van avançar que no reconeixeran els resultats de les eleccions. Consideren que la Cort Nacional Electoral (CNE) està dominada pel govern i no pot garantir la transparència del vot. També van rebutjar la inhabilitació judicial d’opositors i que la convocatòria hagi sorgit de l’Assemblea Constituent, un òrgan creat per Maduro per eliminar el Congrés, que no dominava. Per això, la MUD va fer una crida a no votar. El govern, en canvi, va dir, ahir al migdia, que més de 2,5 milions de veneçolans (el 10% del cens) havien acudit a les urnes quan encara faltaven vuit hores per al tancament dels col·legis.

Maduro va obrir la jornada a les sis del matí a Caracas. Se’l va veure triomfal. El seu discurs va ser semblant al de la campanya, sota l’amenaça de “jo o el caos”. “El teu vot decideix: vots o bales, pàtria o colònia, pau o violència, independència o subordinació. Surt a votar; és per tu que votes, per la teva família. Demostrem al món que Veneçuela és una república democràtica”, va dir en una roda de premsa a peu d’urna. El president també va rebutjar les acusacions que rep de “dictador”. “A mi em rellisquen”, va dir, tot i que hi va afegir que són “una ofensa al poble dir que hi ha una dictadura”. “Perquè aquest és un país de llibertat. Amb aquesta elecció, Veneçuela entra en una etapa d’estabilitat política”, va assegurar. Ara, Maduro haurà de convèncer d’això el món i, sobretot, els mateixos veneçolans.

LA FRASE

A Veneçuela no hi ha dictadura, perquè aquest és un país de llibertat
Nicolás Maduro
President i candidat a les eleccions de Veneçuela

Prohibeixen pagar primes als qui han anat a votar

La presidenta del Poder Electoral veneçolà, Tibisay Lucena, va informar, ahir, que el Consell Nacional Electoral (CNE) ha prohibit el pagament de primes als qui hagin participat en les eleccions que havia ofert el president i candidat a la reelecció, Nicolás Maduro. “No es farà cap pagament de prima ni incentiu monetari en els punts”, va dir la rectora principal del CNE, que va assegurar que el governant Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) es va comprometre a acceptar aquest i altres requeriments de les autoritats.

L’anunci de Lucena es va fer després que, durant tota la campanya electoral de Maduro i a través dels canals de l’Estat, el president hagués ofert als seus partidaris una prima en bolívars als qui anessin a votar en els comicis “lliurement”. Maduro va explicar que utilitzaria la plataforma tecnològica del “carnet de la pàtria”, un sistema d’identificació que ha registrat la majoria de la població, segons dades del mateix govern.

També es va prohibir la instal·lació dels “punts vermells”, els envelats del PSUV per portar el control de la participació de la militància, a menys de 200 metres dels col·legis electorals.

Els opositors havien denunciat en reiterades oportunitats els avantatges del president sobre els altres candidats amb, per exemple, l’ús del canal de l’Estat per transmetre tots els mítings de la seva campanya. Els últims dies, Maduro també ha fet aparicions diàries per mostrar els programes socials de la seva administració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona