Política

La comunitat internacional no reconeix el triomf de Maduro

Els Estats Units i els països americans reunits en el Grup de Lima declaren “il·legítima” la reelecció del president de Veneçuela

Les autoritats electorals admeten que l’abstenció va superar el 50%

Nicolás Maduro es va declarar reescollit com a president de Veneçuela amb el 68% dels vots, un “rècord històric” que ha deixat “fora de combat” l’oposició, segons va dir davant dels seus seguidors reunits ahir a la matinada a Caracas. Però el món que l’envolta no n’està tan convençut, d’això. Els seus rivals polítics han denunciat un frau electoral monumental, i van demanar l’anul·lació de les eleccions. Gran part dels països llatinoamericans ja han advertit que no reconeixeran el seu triomf, perquè “no s’han complert els estàndards internacionals d’un procés democràtic, lliure, just i transparent”.

Maduro ha celebrat el triomf, però està cada vegada més sol, assetjat per una crisi econòmica sense precedents i sense legitimitat política.

L’oposició va celebrar que el 52% dels veneçolans haguessin donat suport a la seva crida a l’abstenció, ja que més de la meitat dels votants autoritzats es va quedar a casa.

El Grup de Lima ha estat dur amb Maduro. Integrat per 14 països, entre els quals l’Argentina, el Brasil, el Canadà, Xile, Colòmbia, Mèxic i el Perú, va advertir en un comunicat que reduirà al mínim les relacions diplomàtiques amb Veneçuela. Aquesta setmana els socis cridaran a consultes els seus ambaixadors a Caracas i demanaran a l’Organització d’Estats Americans (OEA) una declaració de rebuig a les eleccions amb l’objectiu d’afavorir el restabliment de l’estat de dret i l’ordre democràtic en aquest país.

Els Estats Units, enemic declarat de Maduro, també va rebutjar els resultats electorals. “Les suposades eleccions a Veneçuela no són legítimes”, va dir Heather Nauert, portaveu del Departament d’Estat en el seu compte de Twitter. La Unió Europea ja havia advertit que no reconeixeria els resultats.

Las eleccions de Maduro van coincidir amb la reunió de ministres d’Afers Estrangers del G20 a Buenos Aires. Després del “triomf” de Maduro s’esperava una declaració a instàncies de l’Argentina, que com a país amfitrió havia demanat introduir el tema a l’agenda. Durant la recepció oficial a la Casa Rosada, el president Mauricio Macri, va dir: “A Veneçuela hi ha hagut un simulacre d’elecció democràtica. Clarament això no és cap democràcia”, va dir davant dels representants dels països més poderosos del món.

Maduro, però, no sembla sentir la pressió internacional. Ahir a la matinada va celebrar el 48% de participació electoral, lluny del 80% que és habitual en unes eleccions a Veneçuela. “Hem tornat a guanyar, hem tornat a triomfar, som la força de la història convertida en victòria popular permanent”, va dir.

Abans el Consell Nacional Electoral (CNE) havia confirmat la victòria de Maduro amb el 68% dels vots, a 47% de distància del segon, Henry Falcón, un exchavista que no va fer cas de la crida de no presentar candidats feta per tots els partits opositors. Reunits en el que van anomenar Front Ampli, l’antichavisme va denunciar frau, va remarcar que els col·legis electoral van estar buits durant tot el dia, i van demanar unes altres eleccions.

Maduro ha aconseguit la seva reelecció i continuarà en el poder, malgrat les queixes de l’oposició. Té el suport dels militars i d’un nucli dur de votants que volta el 25%. El dubtes és fins on continuarà sent-li fidel aquest electorat, ja que la gravetat de la crisi econòmica no sembla que disminueixi. El PIB de Veneçuela caurà aquest any un 15% i la inflació serà de 13.800%, segons el FMI.

Maduro ha promès solucions a aquesta crisi, però pot ser que els veneçolans ja no tinguin prou paciència per mantenir-lo en el poder.

LA FRASE

Hem tornat a guanyar, hem tornat a triomfar, som la força de la història
Nicolás Maduro
President i guanyador de les eleccions a Veneçuela


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona