Política

Cop judicial a la jerarquia catòlica australiana

Declaren un arquebisbe culpable d’encobrir abusos sexuals a menors

Un tribunal australià ha declarat culpable l’arquebisbe d’Adelaida, Philip Wilson, d’encobrir casos de pederàstia durant la dècada dels setanta, un delicte pel qual podria ser castigat amb una pena de fins a dos anys de presó. El jutge del tribunal considera que Wilson, de 67 anys, va amagar els abusos sexuals perpetrats pel capellà James Fletcher –mort el 2006– perquè no va traslladar a la policia les denúncies de les víctimes. “L’acusat va voler protegir l’església i la seva imatge”, va dir el magistrat, que anunciarà la condemna el 19 de juny.

L’arquebisbe va ser acusat arran d’una vasta investigació policial que va destapar diversos casos d’encobriment d’antics i actuals sacerdots de la diòcesi de Maitland-Newcastle, a 120 kilòmetres de Sidney. Wilson, que s’ha manifestat “contrariat” per la decisió judicial, sospesarà els pròxims passos amb els seus advocats. En canvi, una de les víctimes, Peter Creigh, va celebrar la declaració de culpabilitat del prelat perquè “pot desarmar la hipocresia, l’engany, l’abús de poder i la confiança” que mostra l’Església catòlica.

El cas contra Wilson se centra en l’ocultació que va fer dels abusos comesos per Fletcher contra dos escolanets –Creigh, que llavors tenia deu anys, i una altra persona, que no ha estat identificada– quan l’actual arquebisbe era assistent a la parròquia d’East Maitland. El jutge considera creïble i veraç el testimoni de Creigh sobre el pederasta, que el va obligar a fer-li una fel·lació i a masturbar-lo, i la denúncia dels fets que va exposar a Wilson, el 1976. El jutge considera inadmissible que l’arquebisbe no recordi aquells fets. L’altre escolanet, que aleshores tenia onze anys, també va confessar a Wilson els abusos de Fletcher.

Segons una comissió que va investigar la resposta institucional a la pederàstia a Austràlia, l’Església catòlica va rebre queixes de 4.500 persones per presumptes abusos a càrrec de cap a 1.880 sacerdots entre el 1980 i el 2015. La decisió coincideix amb el judici que el cardenal George Pell, número tres del Vaticà, afronta a Austràlia per delictes relacionats amb abusos sexuals a menors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona