Política

El PSOE s’obre a un acord amb Cs sobre la convocatòria d’eleccions

El partit d’Albert Rivera demana als socialistes que retirin la seva moció de censura per presentar-ne una conjunta que precipiti els comicis

Ábalos demana a la formació taronja que deixi de “buscar excuses” i afirma que l’avançament electoral i els independentistes no seran un “problema”

El secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha obert la porta aquest dissabte a arribar a un acord amb Ciutadans (Cs) per convocar eleccions a canvi del suport a la moció de censura que impulsa Pedro Sánchez. La formació taronja ha demanat al PSOE que retiri la seva moció i en presenti una altra conjunta i “instrumental” que desencadeni una convocatòria immediata d’eleccions.

En una entrevista a la cadena Cope, Ábalos ha assegurat que la convocatòria electoral anticipada “no serà un problema” i ha demanat al partit d’Albert Rivera que “deixi de buscar excuses”. El dirigent socialista ha recordat que la convocatòria d’eleccions és un dels cinc punts que Sánchez va posar sobre la taula per justificar la moció. Tot i això, Cs ha demanat que aquesta convocatòria sigui immediata. En aquest sentit Ábalos ha preferit parlar d’un temps “raonable”.

Ha afegit que tampoc “no serà un problema” per entendre’s amb Cs la qüestió dels partits independentistes perquè, segons ell, “no es farà cap pacte” amb aquestes formacions.

Calvo matisa que el PSOE vol governar en solitari “uns mesos”

La secretària d’Igualtat del PSOE, Carmen Calvo, ha comparegut a la seu socialista del carrer Ferraz per matisar i precisar les declaracions de José Luis Ábalos. La dirigent socialista ha aclarit que no hi haurà les “eleccions immediates” que reclama Cs i que la intenció del seu partit és governar en solitari durant “uns mesos”.

“Convocarem eleccions en un termini raonable de temps, però després de presentar el nostre programa de govern i executar una agenda social i política”, ha indicat.

Calvo ha argumentat que necessiten un temps “per governar i per demostrar que les coses es poden fer de forma radicalment diferent”. La socialista ha insistit que la moció de censura s’ha presentat “davant la greu situació en la què es troba el país després de la sentència de la Gürtel i perquè, per nosaltres, el PP no pot estar ni un minut més al capdavant del govern d’Espanya”.

A més, ha qualificat de “pobríssim” l’argumentari del PP i de Rajoy, que acusa Pedro Sánchez de només voler arribar a la Moncloa a qualsevol preu. “El que no volem és ser còmplices de la indignitat en la qual el president del govern ha ficat Espanya”, ha sentenciat.

Cs demana al PSOE que retiri la moció de censura “precipitada i irresponsable”

El secretari general de Cs, José Manuel Villegas, ha mantingut aquest dissabte la seva oposició a donar suport a la moció de censura de Pedro Sánchez, que ha titllat de “precipitada i irresponsable” que perjudica els interessos d’Espanya. És per això que ha instat els socialistes a retirar-la per presentar-ne una altra conjuntament amb ells de caràcter “instrumental”, amb l’únic objectiu de precipitar les eleccions.

En una atenció als mitjans Villegas ha demanat a Sánchez que rectifiqui, perquè Cs no està “per satisfer les ànsies” del líder socialista per entrar a la Moncloa i per permetre la formació d’un govern amb el suport de partits “independentistes” i “populistes”. Villegas ha afirmat que Rajoy segueix sense “assumir que ha acabat la seva etapa”, però considera que la solució no pot ser “un govern Frankenstein” de la mà dels que “volen trencar Espanya”. Cal obrir, ha dit “una nova etapa de regeneració democràtica”.

El dirigent tarojna ha avançat que si Rajoy “s’enroca”, Cs està “disposat a seure amb el PSOE per parlar de com convoquem les eleccions de manera immediata”. Villegas ha rebutjat, però, que sigui el PSOE el que presenti unilateralment la moció i que Sánchez l’encapçali. Segons ell, “carlà parlar de qui convoca les eleccions i qui és aquest candidat instrumental”, i s’haurà de parlar de “com superar la situació de “bloqueig” dels pressupostos i de com s’aplica el 155 a Catalunya. En aquest sentit, ha dubtat que un Pedro Sánchez que necessiti els vots dels independentistes apliqui “correctament el 155”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona