Política

Torra, partidari de la moció de censura si el PSOE presenta un “programa republicà” i fa costat als “presos polítics”

El president de la Generalitat assegura a Sánchez que els tindrà “al costat” si és “per defensar els drets polítics i civils de tots els ciutadans”

Encara no ha rebut resposta de Rajoy a la carta on li reclamava que desbloquegés el nomenament dels consellers

El president de la Generalitat, Quim Torra, dona suport a la moció de censura que el PSOE ha presentat a les corts espanyoles contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Ho condiciona, però, a què el candidat socialista presenti un programa que ajudi a “repubicanitzar” l’Estat i al suport als “presos polítics catalans”.

“Hem de veure quina és la proposta final que es presenta en aquesta moció de censura, però Pedro Sánchez ens té al costat si és per defensar els drets polítics i civils de tots els ciutadans”, ha assenyalat Torra.

El president ha precisat que això passa per “donar suport als presos polítics i exiliats catalans”, i també a tot allò que signifiqui republicanitzar l’Estat espanyol”.

Carta a Rajoy

El president de la Generalitat també s’ha referit a la carta que va enviar a Mariano Rajoy per traslladar-li el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora (CJA). Ha confirmat que de moment no n’ha rebut resposta i ha subratllat que “l’estem esperant nosaltres i l’espera tothom”. Ha afegit que “no entendria de cap manera” que no hi hagués resposta.

Ha recordat que la publicació dels nomenaments dels consellers és una “obligació” i ha reclamat a Rajoy “que ho faci de manera immediata, perquè Catalunya ha de tenir govern, el necessitem”.

Torra ha advertit que defensaran “jurídicament” el que creuen que és “el dret de tots els catalans”. Ha indicat que han presentat mesures cautelars al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) davant la negativa de Rajoy de nomenar els consellers Rull, Turull, Comín i Puig. “Ho hem fet per la via contenciosa, però ens reservem el dret de presentar una querella per prevaricació”, ha concretat.

En aquest sentit, ha insistit en la resolució favorable de la Comissió Jurídica: “El dictamen diu el què tots els juristes diuen. L’Estat ha de publicar el nomenament. Catalunya necessita un Govern”, ha reblat.

La CJA conclou en el seu text que l’Estat ha de permetre la publicació dels nomenaments al DOGC, i també avala que els consellers absents puguin prendre possessió. Així, l’informe assenyala que el govern espanyol no pot impedir la publicació del decret al DOGC, ni pot evitar tampoc la presa de possessió del nou executiu català.

El dictamen de la CJA fixa que les “atribucions estatutàries del president de la Generalitat tendents a la constitució del Govern tenen naturalesa discrecional, i no estan sotmeses a cap autorització ni control derivats de les mesures adoptades en aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola”.

Record especial per a Rull

Torra ha participat aquest dissabte en els actes del 75è aniversari de la construcció del primer remuntador de La Molina, Alp (Cerdanya). A l’acte hi han participat diferents alcaldes de la zona, a més d’altres personalitats. Tots han tingut un record pel conseller destituït pel 155 i nombrat de nou per Torra Josep Rull.

El president ha recordat que fa un any Rull presidia la celebració de l’inici dels actes del 75è aniversari i ha garantit que faran “tot el possible” per “alliberar-los a ells i al poble de Catalunya”.

En aquest context, ha assenyalat que és necessari “recordar cada dia la situació d’excepcionalitat” de Catalunya, amb “presos polítics, polítics exiliats i el dret d’autodeterminació criminalitzat” i que “fins i tot hi ha cantants exiliats per defensar el dret d’expressió”, situacions que, segons el seu parer, “no podem normalitzar”.

En el seu parlament, el cap de l’executiu català ha reivindicat la importància del Pirineu com a “centre del país”. “Si el Pirineu va bé, el país funciona”, ha afirmat. Torra ha avançat que les paraules “sostenibilitat i cohesió territorial” seran claus en l’acció del seu executiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la seva denúncia es basa només en informacions periodístiques

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona