Política

SÒNIA MARTÍNEZ

ALCALDESSA DE LA JONQUERA

“La seguretat és des del primer dia la prioritat”

“Si el meu partit confia novament en mi, serà un honor continuar al capdavant”

“Assistim a un deteriorament de la llibertat d’expressió”

Sònia Martínez Juli (la Jonquera, 1973), fa onze anys que és a l’equip de govern de la Jonquera. Durant el mandat del 2007-2011 va ser regidora de Cultura i Serveis Socials i al 2011 ja va accedir a l’alcaldia. Amb les eleccions del 2015, Martínez va tornar a ser escollida alcaldessa i no descarta tornar-s’hi a presentar si el seu partit, el PDeCAT, l’hi torna a plantejar.
Quin balanç fa d’aquests quatre anys de govern?
Som un equip proper a la gent, atent a les demandes dels veïns i veïnes, sempre oberts a escoltar les opinions de tothom i amb un gran sentit de la responsabilitat. És cert que hi ha temes als quals hem hagut de donar prioritat, com ara el reforç de la seguretat ciutadana i la millora de l’espai públic i dels equipaments. Però la nostra voluntat ha estat sempre d’actuar des d’una perspectiva transversal, compaginant l’acció política més tangible amb la feina del dia a dia, que també és imprescindible per al benestar quotidià de la gent.
Quins han estat els principals reptes?
Es fa difícil resumir la tasca d’aquests anys, que ha estat intensíssima, però si hagués de destacar dues coses, sens dubte serien la gestió econòmica i l’abordatge del tema de la seguretat ciutadana. Hem aconseguit anar rebaixant l’endeutament de l’Ajuntament fins situar-lo per sota del 8%. I ho hem fet mantenint tots els serveis i atenent les necessitats dels veïns. Si no haguéssim fet una bona gestió econòmica no podríem haver abordat projectes tan importants com la reforma del carrer Major, la remodelació del casc antic, el futur desenvolupament de l’aparcament del carrer Albera i l’arranjament de carrers i espais públics. També hem incrementat d’un 20% les subvencions a entitats culturals i esportives i la previsió d’instal·lar noves càmeres de seguretat al centre urbà. També hem entomat amb valentia i decisió el tema de la seguretat ciutadana, tot i ser conscients de la dificultat i de tractar-se d’un tema que supera amb escreix les competències i capacitats de l’Ajuntament.
S’han trobat amb dificultats a l’àmbit local dins el context polític nacional?
No sé si “dificultats” és la paraula que faria servir, però en tot cas és evident que els fets que s’han anat succeint a escala nacional tenen el seu impacte sobre els municipis i els ajuntaments. Més enllà de tot el que va envoltar l’1 d’octubre, a la Jonquera hem viscut, com a tot arreu, concentracions i expressions ciutadanes a favor de la llibertat d’expressió i del respecte per la democràcia. Estem immersos en un context de mobilització permanent al qual l’Ajuntament no és aliè. I sempre que ho hem cregut oportú ens hem pronunciat i manifestat també políticament, ja que, deixant de banda si s’és o no sobiranista, estem assistint a un deteriorament de la llibertat d’expressió i a una involució democràtica que ha de ser combatuda des de totes les institucions.
La Jonquera és sovint notícia per operacions policials contra falsificacions i contraban. Es pot arribar a eradicar aquestes pràctiques en una població fronterera?
Malauradament, les falsificacions i el contraban són fenòmens transnacionals, que van molt més enllà de les competències i capacitats dels municipis. Com a poble fronterer, ens toca suportar de forma molt directa les conseqüències d’aquest fenomen, com és la sensació d’inseguretat que tenen molts veïns en determinades situacions i el deteriorament de la nostra imatge pública. No puc dir si es tracta de fenòmens inevitables o de si existeixen maneres d’eradicar-los del tot, però el que sí que tinc clar és que no podrem afrontar-los amb garanties si no es produeix un canvi legislatiu. Tot i així, en espera que es produeixin canvis, no podem quedar-nos de braços plegats davant d’una problemàtica que afecta la qualitat de vida dels veïns. És per això que el tema de la seguretat és des del primer dia la prioritat número u d’aquest govern. És cert que, com a Ajuntament, el nostre àmbit competencial i els nostres recursos en aquesta qüestió són molt limitats, però malgrat tot hem pogut endegar accions que posen el focus directament en la problemàtica de la seguretat, com ara l’aprovació d’una ordenança de convivència, la instal·lació de noves càmeres de seguretat, la futura implantació d’una comissaria de districte dels Mossos d’Esquadra, la prolongació de la jornada de servei de la Policia Local durant les nits del cap de setmana o l’obertura d’una borsa de treball a la Policia Local. Totes aquestes accions suposaran a mitjà termini un salt qualitatiu en la detecció, prevenció i resolució d’actes delictius. A més, l’Ajuntament actua com a acusació particular en diversos procediments penals oberts, una decisió que ja ha començat a donar els seus primers fruits amb l’entrada a presó, fa un parell de setmanes, d’un delinqüent multireincident i l’expulsió d’un altre.
Quina repercussió tindrà al municipi la futura ampliació del Gran Jonquera?
Sens dubte es tracta d’una notícia positiva per al municipi. Estem parlant de la instal·lació a la Jonquera de moltes noves botigues i comerços que, per tant, contribuiran a dotar de majors recursos l’Ajuntament per tal de seguir invertint en la millora de la via pública, l’ampliació dels serveis a la ciutadania i l’adopció de noves mesures encaminades a millorar la seguretat. I a banda d’això, es crearan nous llocs de feina.
Es tornarà a presentar a les eleccions?
Ara mateix no tinc al cap aquest tema. Com he explicat abans, durant aquest últim any de mandat tenim molts projectes a fer. Ganes i motivació de seguir treballant per la Jonquera no me’n falten, però hi ha moltes persones en la meva formació política amb capacitat per donar continuïtat al nostre projecte polític amb èxit. Si el meu partit confia novament en mi, serà un honor continuar al capdavant de la llista. I si es considera que és moment de donar-me relleu, jo seguiré al peu del canó, ajudant en tot allò que pugui la persona que finalment ens representi a les eleccions. El que sí que us puc assegurar és que el dia que deixi la política activa seguiré lluitant i treballant cívicament i socialment per tal d’aportar el meu granet de sorra a la millora del poble que m’estimo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona