Política

JOAN MANSO

Alcalde de Campdevànol

“Està sent un mandat molt important en projectes”

Destaca que s’està reformant el centre urbà i construint un pavelló i una escola

Diu que cal consolidar Campdevànol com a referent comarcal

Advocat de 30 anys, Joan Manso és alcalde de Campdevànol per CiU des del 2011. En el primer mandat va governar en coalició amb ERC (l’únic regidor republicà va fer decantar la formació de l’executiu pels 5 regidors de CiU i no pels 5 del PSC) i en aquest segon estan governant amb majoria absoluta (CiU va obtenir 7 regidors, MES 2, ERC 1 i la CUP 1 altre).
Després d’un primer mandat governant amb ERC, en aquest ha pogut governar amb majoria absoluta. Ha notat molta diferència? Li ha facilitat més llibertat?
Sí, la veritat és que et faculta i et dona més llibertat i capacitat d’impulsar grans projectes per al municipi, però nosaltres sempre hem pensat que per a una bona gestió també l’oposició s’ha de sentir partícip del que es desenvolupa al municipi. El mandat passat probablement va ser més complicat pel repartiment que va quedar al consistori, però, en canvi, en aquest agraeixo molt la participació de tots els grups en la gestió municipal. Se’ls exposa tot el que sigui necessari i en aquells punts que considerem més rellevants s’intenta consensuar-ne els aspectes més importants.
Parla de la capacitat d’impulsar “grans projectes”. Què és el que destacaria més del que s’ha fet aquest mandat?
Crec que aquest mandat està sent molt important per a Campdevànol sobretot pels grans projectes d’actuació que està tirant endavant l’Ajuntament i que culminaran al llarg d’aquest any. El primer és la urbanització de les places Valldemossa, Sardana i Clavés. És a dir, la remodelació i reforma del centre urbà perquè es converteixi, com a centre vital del municipi, en un espai de potenciació econòmica i comercial, etcètera. També el projecte del pavelló poliesportiu Mercè Guix, que està també ja en obres. I sobretot, segurament la nineta de tots els ulls, que ha costat molt i que ha estat una feina complexa els últims tres anys, és la construcció, que ara ja està enfilant també la recta final, de la nova escola Pirineu.
Un dels aspectes en què va ser pioner Campdevànol en el seu moment és que va ser dels primers llocs que van regular l’accés a unes gorgues, el torrent de la Cabana. Quina valoració en fa?
Vam ser pioners en el seu moment, ja fa set anys, començant una regulació de l’espai, i l’any passat vam aconseguir impulsar un tema de limitació d’accés al torrent de la Cabana i al paratge natural del Torrent. La valoració va ser molt positiva i aquest any es repeteix l’operació perquè vam aconseguir la doble funció que buscàvem: reduir d’una manera significativa la pressió mediambiental i alhora possibilitar que un turisme de qualitat, interessat en la preservació mediambiental i en els medis naturals, tingués accés ordenat, regulat i adequat a aquest bonic paratge.

De fet, ha funcionat tan bé que els estan imitant...

Sí, hi ha un piló de municipis d’altres llocs que també tenen aquesta problemàtica que s’han interessat, l’estiu passat i durant aquest any, per la regulació impulsada i per un sistema que és innovador, ja que a Catalunya no n’hi havia experiències. Nosaltres l’hem après d’altres comunitats autònomes, com ara les Canàries, on hi el cas d’Adeje, i l’hem traslladat aquí. Queda molta feina per fer, però resulta francament interessant la resposta que hem pogut trobar.
Una altra mesura que s’ha començat a impulsar és l’anàlisi de l’ADN en les caques de gos...
Sí, això ja ho va impulsar Ribes de Freser fa uns anys i ara nosaltres també ho hem tirat endavant. Ja tenim el cens d’ADN conformat i tenim les primeres mostres recollides. Dimarts passat es va fer la recollida de les primeres deu mostres i, per tant, ja comencem el procés de multar a ciutadans que no han recollit els excrements a través del patronatge d’ADN.
Sens dubte, un dels motors del municipi és la Comforsa Casanovas. En quin moment de salut està ara?
En els últims anys l’empresa ha tornat a passar, sobretot en els últims mesos, una situació de complexitat econòmica, també agreujada per la intervenció del 155, que en algun cas ha complicat una mica l’accés en alguna instància a la injecció de capital per fer possible el desenvolupament dels projectes que li són propis. Ara sembla que la situació es recondueix: hi ha un nou director general, que va manifestar fa uns dies que l’empresa començava a recuperar la salut estructural. Des de l’Ajuntament donem tot el suport a aquesta activitat empresarial que garanteix tants llocs de treball directes o indirectes, i estem treballant activament amb la direcció general per anar trobant la millor de les respostes en el marc jurídic als problemes compartits.
Abans parlàvem dels grans projectes engegats... Quins reptes té pendents?
Crec que a Campdevànol el mandat que ve l’espera realment un camí molt bo. Es posaran en funcionament diferents equipaments. Tindrem un dels més moderns equipaments educatius de la comarca, disposarem d’un nou pavelló poliesportiu, haurem teixit una trama urbana atractiva i l’activitat econòmica es va desenvolupant. Tenim el polígon de Niubó, que vam aconseguir posar en funcionament, i cada cop són més les empreses que s’hi estan establint. Per tant, el mandat que ve és un mandat de consolidació, en el sentit d’utilitzar totes les eines que llavors ja tindrà Campdevànol per potenciar el municipi com un referent comarcal en tots aquests sentits, també des de la perspectiva sanitària a través de la nostra fundació privada Hospital de Campdevànol-Hospital Comarcal del Ripollès. Són moltes les eines i els recursos que té Campdevànol i ara ha de ser capaç d’utilitzar-los adequadament per convertir-se en un referent.
I de cara al mandat que ve, té previst vostè tornar-se a presentar?
És una qüestió que en aquests moments estem valorant. Tenim ganes de presentar una candidatura però desconeixem encara qui serà el candidat, quina sigla tindrem, com ens organitzarem... La nostra voluntat és fer una candidatura transversal, mirar d’arreplegar el màxim de gent possible de diferents sensibilitats que vulgui treballar per Campdevànol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona