Política

Els talibans anuncien el primer alto el foc en 17 anys

Tindrà una durada de tres dies i coincidirà amb la treva unilateral presentada pel govern afganès

Començarà el 15 o 16 de juny, coincidint amb el primer dia de la festa de la fi del Ramadà

Els talibans afganesos van anunciar ahir un alto el foc parcial de tres dies, el primer en 17 anys de conflicte des de la invasió nord-americana, que coincidirà amb la treva unilateral sense precedents presentada dijous pel president afganès, Ashraf Ghani.

L’alto el foc decretat pels talibans ha estat considerat un avenç important pel govern, que havia vist com rebutjaven les successives ofertes de pau, inclosa la que es va formula el febrer passat per Ghani.

“Tots els guerrers tenen instruccions d’aturar totes les seves operacions ofensives contra les forces d’oposició interiors (forces afganeses) a tot el país durant el primer, el segon i el tercer dia de l’Eid, però si els guerrers són atacats haurien de respondre amb força i defensar-se”, va manifestar la formació insurgent en un comunicat.

Segons la durada del Ramadà, la treva començarà el 15 o 16 de juny, coincidint amb el primer dia de l’Eid al Fitr, la festa que marca el final del mes del dejuni musulmà.

En el document, firmat per “la direcció de l’Emirat Islàmic” (com s’anomenen a ells mateixos els talibans), es precisa que la treva no inclou els “invasors estrangers”, que haurien de ser atacats “en qualsevol lloc i en qualsevol moment”. També s’hi fa una crida als seus comandaments locals a identificar els presoners que puguin donar garanties que no tornaran a unir-se a les forces enemigues per considerar el seu possible alliberament.

Segons el comunicat difós, el motiu de l’alto el foc és que els afganesos puguin realitzar les oracions de l’Eid i en cap moment esmenten directament la treva unilateral anunciada fa tres dies pel govern afganès amb motiu del Ramadà.

El portaveu del president afganès, Haroon Chakhansoori, va celebrar l’anunci dels talibans durant una roda de premsa i va afirmar que el govern afganès dona suport i celebra cada pas, petit o gran, cap a la pau. Chakhansoori va assegurar, a més, que les autoritats del país esperen que l’alto el foc sigui l’inici d’un procés més llarg que inclogui una negociació per establir una pau duradora a l’Afganistan.

Atac dels insurgents

Paral·lelament a l’anunci d’alto el foc, un atac dels talibans a diversos centres de control policial a la província de Kunduz va causar la mort a almenys 14 policies i 8 guerrillers insurgents.

L’Afganistan travessa una de les etapes més sagnants després del final de la missió de l’OTAN el 2015, que només continua al país en tasques d’ensinistrament i capacitació de les forces afganeses. El govern de Kabul ha anat perdent terreny davant dels talibans fins a controlar només el 56% del país.

LA FRASE

Esperem que l’alto el foc sigui l’inici d’un procés per negociar una pau duradora
Haroon Chakhansoori
Portaveu del president afganès

LA XIFRA

22
persones
van morir –14 policies i 8 talibans– en l’atac dels insurgents a tres centres policials a Kunduz


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona