JOAQUIM PAGÈS

ALCALDE DE TORTELLÀ (IDT - PM)

«Als ajuntaments ens cal un sistema de finançament millor»

Repassa les accions de govern, entre les quals destaca la posada en funcionament del centre cívic i social, i es mostra caut sobre el desenllaç del cas de la pedrera dels Comuns

Joaquim Pagès és alcalde d'ençà que a mitjan mandat anterior va accedir al càrrec en virtut d'un pacte per rellevar-se en el govern amb CiU, amb la qual els independents van empatar en les eleccions del 2003. Al 2007 va aconseguir la majoria absoluta.

–Hauran pogut fer tot el que s'havien proposat?
–«Tot, serà impossible, però sí que haurem fet moltes coses. El més important és l'acabament del centre cívic i social (dispensari, centre de dia i sala de lectura i noves tecnologies), que ja està en funcionament. Ara estem acabant el nou col·lector de la zona sud, sense el qual seria impossible créixer. A més, aquest equipament ens permetrà separar les aigües pluvials de les negres. Hem enterrat pràcticament tots els contenidors; hem fet la remodelació dels vestidors del camp de futbol; hem actualitzat la xarxa d'aigua de la zona sud; fem millores a la piscina, i estem treballant en la remodelació de l'ajuntament i en la redacció del pla d'ordenació urbana...»
–El que veig que no hi ha manera de resoldre és la disputa per la gestió de la pedrera la dels Comuns.
–«Costa, costa. El contracte diu que aquest mes Cycosa ha de deixar l'activitat. És un tema complicat, ens hauria agradat poder-ho solucionar, però ha estat impossible. Veurem què passa i haurem de fer front a les situacions que es plantegin. L'ideal hagués estat arribar a un acord, de manera que la pedrera s'hagués restaurat. L'Ajuntament i els veïns fins i tot acceptàvem que ells acabessin de treure el poc que queda i que la pedrera es pogués usar com a dipòsit de runes. Però no ha estat possible i no ha estat pas culpa nostra.»
– Pels ajuntaments s'acosten temps difícils, des del punt de vista econòmic. Com es contempla el futur immediat des de Tortellà?
– «Som un poble petit, de 760 habitants, però amb un sector industrial fort. És cert que les empreses estan passant per moments difícils, però se'n van sortint, van aguantant, tant les grans com les petites i els tallers. A més, com que hem preservat el territori, Tortella disposa d'un valor afegit, com a poble, com a paisatge.»
–Com estan les finances municipals?
–«Ara mateix, l'Ajuntament té un endeutament molt baix, d'entre un 13% i un 15%. És clar que això no vol dir que, en un altre moment, no ens haguem d'endeutar. Pensa que els ajuntaments tenim un finançament absolutament escàs. En aquest país, el que s'hauria de fer és el següent: Hi ha un estat central? Doncs que hi posi el 33,3%. Hi ha un govern autonòmic? Que hi posi un altre 33,3%. I, l'Ajuntament, el 33,3%. Ja estaria solucionat. I també que l'obtenció de recursos no es supedités a raspallar l'americana d'aquest i l'altre, sinó que anés en funció d'un esquema preestablert, com s'ha fet amb el pla de Zapatero: ‘Sou tants, us toca tant.' Que els pobles petits voldrien una altra fórmula? Doncs s'estudia. En canvi, ara, vinga a demanar subvencions cap aquí, vinga a demanar subvencions cap allà... Agraïm moltíssim les ajudes, és clar, però és que et passes tot el dia demanant. De l'altra manera tindries la seguretat de disposar d'uns recursos cada any i podries planificar. Suposo que algun dia a algú se li encendrà la bombeta, però, per ara, no funciona així.»
- Ha decidit si es tornarà a presentar?
- «Nosaltres hem treballat sempre com un equip. Queda força temps per a les eleccions i encara no ens hem plantejat, això de l'alcaldia. Ara mateix, el nostre interès se centra en gestionar el municipi. Com deia abans, ara hem de dedicar-nos a posar en marxa del centre cívic; mirar de poder fer la llar d'infants... La nostra atenció l'hem de posar en ser prudents en els recursos. Hem congelat tots els impostos -excepte l'aigua- i mirarem que segueixi així, fins allà on es pugui, i hem aprovat uns pressupostos de contenció de la despesa. També volem mirar de donar feina a quanta més empreses i gent de Tortellà, millor. És això el que ens preocupa, ara mateix.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA