Política

Els rescatats de l’‘Aquarius’ demanen asil a Espanya i la meitat volen anar a França

Creix en un 156% el rebuig del govern espanyol a les demandes de protecció internacional

La UE assenyala les deficiències del sistema en un darrer informe

Després de sobreviure a una odissea de nou dies a alta mar, les 630 persones rescatades al Mediterrani per l’Aquarius i assistides diumenge al port de València finalment van firmar ahir la petició d’asil a l’Estat espanyol. Segons l’executiu de Pedro Sánchez, gairebé la meitat, entre les quals hi ha 140 menors, van manifestar la seva intenció de traslladar-se a França, que també s’ha ofert a acollir-los.

El Col·legi d’Advocats de València va posar 70 lletrats voluntaris a disposició dels 630 immigrants per assessorar-los en el procés de sol·licitud. Ara, amb aquesta petició, es podran acollir al permís de 45 dies d’entrada extraordinària per raons humanitàries, una autorització que, segons La Moncloa, no és extraordinària perquè “està prevista” en la legislació. Segons el seu últim comunicat, passat aquest termini “cada immigrant tindrà l’estatus jurídic que li correspongui”.

Menys protecció

Si bé el govern de Sánchez assegura que l’Estat espanyol “és un país solidari i d’acollida”, les dades d’asil del 2017 mostren un augment del nombre de denegacions espanyoles de protecció internacional. Segons l’últim informe de l’Agència Europea d’Asil, Madrid va rebutjar un 156% més de peticions d’asil l’any passat en comparació amb el 2016. Malgrat que a Espanya el nombre de demandes de protecció internacional es va duplicar l’any passat, el nombre de denegacions es va multiplicar per 2,5: en un any, es va passar de 3.395 a 8.675 sol·licituds. Això significa que el 2017 l’Estat espanyol va rebutjar el doble de peticions de les que va concedir, només 4.685.

Aquest cop de porta cada vegada més freqüent es produeix en un context d’increment del nombre de peticions d’asil a l’Estat espanyol, que es desmarca de la tendència europea. En termes globals, a la UE el nombre de sol·licituds va caure un 44%, però l’agència europea va assenyalar ahir Espanya i Romania com els dos països on s’ha produït un augment més destacat del nombre de noves demandes. Mentre que el 2016 un total de 15.755 persones van demanar asil a l’Estat, el 2017 la quantitat es va duplicar i es van registrar 31.120 sol·licituds. D’aquesta manera, ara Espanya és el sisè estat de la UE on s’han presentat més demandes de protecció internacional en l’últim any, per sota d’Alemanya, Itàlia, França, Grècia i el Regne Unit.

Però, tot i que en general s’identifiquen els refugiats com a nacionals de Síria o de l’Àfrica subsahariana, el gros de les demandes d’asil que reben les autoritats espanyoles provenen de veneçolans. De fet, una de cada tres persones que van demanar asil el 2017 a l’Estat espanyol era ciutadà de Veneçuela.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

CONFLICTE BÈL·LIC A l’EST D’EUROPA

Les forces ucraïneses passen a “accions ofensives” en algunes zones

BARCELONA
ESTATS UNITS

Pence presenta la seva candidatura a les primàries dels republicans per a les presidencials del 2024

BARCELONA
PALAFRUGELL

Fernández (PSC) avança en l’acord amb SGdP

PALAFRUGELL

El TJUE declara il·legal la reforma judicial de Polònia

BARCELONA

El PSC, amb pas ferm cap a l’alcaldia de Blanes

blanes
CONFLICTE BÈL·LIC A L’EST D’EUROPA

Rússia afirma haver repel·lit una ofensiva d’Ucraïna i haver-ne matat 250 soldats

BARCELONA

Aragonès replica a la ministra que volen Rodalies perquè és un servei “d’interès ciutadà”

BARCELONA

Junts i Independents arriben a un acord de govern a Santa Coloma

santa coloma de farners

ERC de Roses reclama a Junts i a Gent del Poble que reconsiderin el pacte amb el PSC

roses