Política

JOSEP ANGLADA

VIdrà (Osona)

“El món rural està desvalgut i morint”

“La denominació ens afecta negativament perquè els que hi vivim estem lligats de mans i peus”

“Un poble que la perd és un poble mort”

Josep Anglada i Dorca és alcalde de Vidrà des de l’any 1999, té una empresa ramadera forestal, és director de l’Escola Forestal de Montesquiu i president de la Federació d’ADF d’Osona.

A Vidrà el paisatge marca el temps, i allà, entre la Garrotxa, Osona i el Ripollès, es viu i es lluita per mantenir el món rural i contra el despoblament de la muntanya.

Vidrà és a la comarca d’Osona, a la demarcació de Girona i al partit judicial de Puigcerdà. Com ho porten?
No som pas els únics que ens trobem en una situació semblant, també són d’Osona Viladrau i Espinelves... Al final t’hi acostumes. La gran diferència que hi ha és la Diputació, que és molt diferent ser de la de Girona que de la de Barcelona. I no tinc res a dir de la de Girona, perquè prou fan el que poden.
La gent de Vidrà, cap on tira, cap a Girona o cap a Barcelona?
Crec que si féssim un referèndum es decantaria per Girona. Nosaltres ens sentim més propers als pobles del Ripollès.
Altres pobles de muntanya estan molt preocupats perquè perden població. Vidrà es manté?
Des de fa anys estem entre els 170 i els 180 habitants, i tenim sort que és un poble jove, s’han format moltes parelles entre persones nascudes aquí i altres de fora que es queden a Vidrà. El problema sorgeix quan la gent deixa les masies; amb la casa es perden, boscos i camps, i es produeix un mal irreparable.
Els joves marxen de Vidrà?
Des dels anys setanta, que una colla de joves vam decidir casar-nos al poble i sempre hi hem tingut feina, li de dir que no. Han millorat molt les comunicacions i ara pots anar a treballar a Vic o a Ripoll en mitja hora. La gent també valora la qualitat de vida i a Vidrà n’hi ha molta.
Van en sentit contrari al que normalment passa?
La nostra primera preocupació és no perdre l’escola. Quan un poble se’n queda sense, això vol dir que no té futur, que està condemnat a mort.
La gent, a Vidrà, de què viu?
Del turisme, el bosc, la serradora, el bestiar; hi ha cases de turisme rural; també hi ha una fusteria força gran, un forn... Fem el que podem.
Se senten ben tractats per les administracions?
La pregunta és una altra: el problema fonamental és que el món rural està abandonat, i no és culpa ni dels consells comarcals ni de les diputacions, és un problema de país, i com a país hauríem d’entendre que el món rural està desvalgut, s’està morint i per salvar-lo cal trobar un altre sistema de funcionament.
En què es basaria el sistema?
En un bon finançament i en la revisió de les normes urbanístiques. L’àrea metropolitana, de la qual jo no tinc res a dir, és la mimada de les administracions i el rerepaís està abandonat. Això no ho entén ningú. No és normal que quan vols fer una obra tu no puguis fer un pressupost i hagis d’anar a plorar a les administracions per treure’n quatre rals, quan el més lògic seria que els pobles tinguessin el pressupost propi per fer el que considerin necessari.
El fet que Vidrà estigui en una zona PEIN afecta d’alguna manera?
El PEIN ens afecta negativament. Quan ens van proposar la zona PEIN ens van assegurar que arribaria amb un seguit de mesures destinades a desenvolupar-la, però no tan sols no se n’ha aplicat ni una, sinó que l’únic que han arribat han sigut les prohibicions. A Vidrà ens trobem que estem envoltats per un paisatge ufanós que convoca el turisme, però els que hi vivim cada dia tenim una vida complicada i, per exemple, ens trobem totes les dificultats del món per obrir una carretera, talar un bosc i treure’n la fusta. Soc un home que m’agrada que les coses es facin ben fetes –i amb això no vull dir que els que vivim al món rural puguem fer el que ens doni la gana– i dic que no pot ser que el nostre desenvolupament estigui lligat de mans i peus i només servim com a jardí de cap de setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona