Política

El govern espanyol defensa el discurs del rei del 3-O

La portaveu Celaá avisa Torra que trencar amb el rei implica que la Generalitat no representa tots els catalans

Cs i el PP critiquen que Torra utilitzi políticament els Jocs Mediterranis

Enmig del malestar que ha generat la presència del rei a Catalunya i les exigències del govern de la Generalitat perquè demani disculpes pel discurs del passat 3 d’octubre, l’executiu de Pedro Sánchez va defensar les paraules de Felip VI per les quals avalava l’actuació policial del referèndum i impulsava la via de la intervenció, tot emfasitzant que el monarca va fer el que tocava. “El rei va complir amb la seva obligació institucional”, reblava la portaveu del gabinet ministerial, Isabel Celaá, tot avisant el president Quim Torra que trencar relacions amb la Casa del Rei no serà cap problema per al monarca i sí “per a Catalunya, perquè significarà que la Generalitat no representa la totalitat dels catalans”.

Tot i així, des del govern del PSOE s’evitava polemitzar sobre els dubtes que havia expressat Torra envers la idoneïtat de la seva presència anit a Tarragona pel fet que Felip VI no s’havia disculpat per aquell discurs i insistia en la tesi que La Moncloa a hores d’ara es manté en “el camí de la distensió”. I, en aquest punt, afegia que confia que hi hagi “reciprocitat” en la resposta de l’executiu català. La portaveu de Sánchez, doncs, repetia que l’objectiu és recuperar la “normalitat institucional” i “evitar tensions”. I remarcava que un cop fet el diagnòstic, cal iniciar “la cura i el tractament”. Això sí, no va voler avançar què s’inclourà a l’agenda de la reunió del dia 9 de juliol entre Sánchez i Torra, més enllà de garantir que serà una trobada “oberta” on l’executiu espanyol “escoltarà i es plantejarà el seu punt de vista”.

Des de Catalunya, la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, va criticar el “vet” de Torra cap al rei, recordant també que hi ha catalans que se senten representats per la monarquia. I també va tenir retrets per als dubtes del president català d’assistir a la inauguració dels Jocs Mediterranis. Arrimadas lamentava que el dilema de Torra s’hagi convertit en notícia perquè “no hi hauria d’haver dubtes” sobre si ser present o no en un esdeveniment que considera “bo per a Tarragona, per a Catalunya i per a Espanya”. De fet, la líder de la formació taronja assenyalava que la disjuntiva del president no projecta una imatge institucional de “fortalesa”. “Gairebé ha demanat perdó” per anar-hi, considerava Arrimadas, que va retreure a Torra que busqui la “confrontació” fins i tot en un esdeveniment esportiu: “No en deixen passar ni una. El procés està fins i tot a la sopa”, va ironitzar.

“Que Torra tingui molt clar que segurament són molts més els que se senten representats pel rei que no pas per ell”, va dir el president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol. El dirigent popular va qualificar d’“irresponsabilitat greu” que Torra intenti confrontar-se amb la monarquia i que utilitzi “políticament” una celebració esportiva. “Desitjaríem que el president es comporti, no faci el ridícul ni ens deixi en evidència”, demanava Albiol, defensant que el d’ahir no era un dia de reivindicació.

Qui sí que va celebrar la presència de Torra en el tret de sortida dels Jocs va ser l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, alhora que reconeixia que era una decisió “difícil de prendre” al·legant que “la situació és molt complicada”. Tot i això, el batlle de la seu de la competició esportiva confessava que l’absència del president català hauria estat una “anomalia” pel paper rellevant que la Generalitat ha tingut en la seva organització.

LES FRASES

He de dir que el passat 3 d’octubre el rei va complir amb la seva obligació constitucional
Isabel Celaá
portaveu del govern espanyol
El procés està a tot arreu, fins i tot en els Jocs. És un error i una manca d’intel·ligència política
Inés Arrimadas
líder de ciutadans a catalunya
És una greu irresponsabilitat que Torra intenti buscar el cos a cos amb la monarquia
Xavier García Albiol
president del ppc
Estic agraït perquè el president sigui aquí el dia en què mostrem al món que podem fer grans coses
Josep Fèlix Ballesteros
alcalde de tarragona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona