Política

Sánchez aposta per l’equilibrisme de Macron en l’inici de la gira europea

El president espanyol busca en el mandatari francès el seu millor aliat

Celebra la presència de Quim Torra en la inauguració dels Jocs del Mediterrani

Pedro Sánchez ha robat a Albert Rivera la fotografia amb què el líder de Cs somnia des de fa mesos. El president del govern espanyol va estrenar-se, ahir, en la política internacional reunint-se a París amb el mandatari francès, Emmanuel Macron. Aquesta primera trobada va reflectir una sintonia evident entre el socialista espanyol i el centrista francès, que, en el seu primer any de mandat, gairebé no ha tingut cap aliat per impulsar el seu ambiciós projecte de reforma federal de la Unió Europea.

“Ambdós tenim la mateixa voluntat de refundar Europa”, va subratllar Macron durant una roda de premsa conjunta amb Sánchez. De fet, el president francès i el cap de l’executiu espanyol tornaran a reunir-se a Madrid el 26 de juliol. Després de la decisió de deixar desembarcar l’Aquarius a València, el líder del PSOE aposta per estrènyer els vincles amb París i Berlín. D’aquesta manera, es reforça la imatge de fidelitat respecte a les directrius de Brussel·les, en contrast amb el nou govern euro-crític italià.

“Sense cap dubte, el govern d’Espanya dona un suport ferm a l’acord de Meseberg”, va declarar Sánchez. Presentada dimarts passat, aquesta proposta franco-alemanya aposta per crear un pressupost exclusiu per a la zona euro, però també per reforçar el control de la immigració. Per exemple, impedint la circulació dels immigrants entre els diferents països membres de la UE i creant centres per tramitar les demandes d’asil en països del nord de l’Àfrica, com ara Tunísia i Líbia. Unes mesures que inquieten les associacions humanitàries i que contradiuen la promesa del govern del PSOE d’una major solidaritat envers els refugiats. “La política migratòria ha d’estar basada en els tres pilars de Macron”, va recordar Sánchez. És a dir, externalitzar les fronteres de la UE a través d’acords de cooperació amb estats no europeus, reforçar el programa Frontex i millorar la cooperació europea en la repartició dels refugiats. Segons va recordar Macron, que aposta per una distinció clara entre els refugiats polítics i els immigrants econòmics, només s’haurien de quedar en sòl europeu aquells que compleixin amb els criteris de l’asil. “Un 10% de les persones que arriben actualment a les costes italianes”, va precisar el president francès.

La qüestió migratòria va tenir un pes central durant una compareixença pública en què el socialista espanyol també va fer referència a la presència del president de Catalunya, Quim Torra, en la inauguració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona. “Hem de normalitzar les relacionals institucionals”, va defensar Sánchez. “La presència del govern espanyol, la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona en un mateix acte, n’és la millor prova”, hi va afegir.

Amb la reunió d’ahir a París, Sánchez va iniciar la seva gira europea prèvia al Consell Europeu del 28 i el 29 de juny. Avui, participarà en la cimera informal a Brussel·les impulsada pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per intentar apropar posicions respecte a la qüestió migratòria. Es reunirà dimarts amb la cancellera alemanya, Angela Merkel. També està previst que es trobi el 2 de juliol a Lisboa amb el seu homòleg portuguès, Antonio Costa. Una gira internacional ideada per donar una imatge d’home d’estat del líder del PSOE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona