Política

Un barri de Madrid consulta els veïns sobre la república

La plataforma Vallekas Decide distribueix 33 punts de votació perquè opinin sobre el model d’estat

La iniciativa s’inspira en l’esperit de les consultes municipals que van sorgir a Arenys

Consulta popular als carrers de Madrid sobre monarquia o república. Al popular barri de Vallecas es van distribuir urnes per preguntar als seus veïns sobre les preferències sobre el model d’estat. Després de la polèmica que es va generar a Catalunya pel 9-N i enmig del moviment actual a favor d’un república pròpia, els organitzadors procuraven marcar el seu propi perfil, si bé puntualitzaven que els uneix la defensa del dret a decidir dels ciutadans i l’esperit sorgit a Arenys de Munt amb la primera consulta d’aquestes característiques que es va celebrar en àmbit municipal i que va anar creixent. Els promotors, doncs, subratllaven que es tracta d’un test ciutadà, una reivindicació de les consultes i una campanya per difondre el pensament republicà que no s’inclou a les enquestes i que entenen que és molt més present entre la societat madrilenya del que es mostra als mitjans de comunicació.

Enmig també de les crítiques d’alguns dirigents de la dreta contra la cúpula de l’Ajuntament de Madrid, dirigida per Manuela Carmena, pel fet que s’hagi permès aquesta consulta, l’entitat Vallekas Decide –vinculada a l’esquerra alternativa i als moviments socials de la zona– va posar ahir les urnes de bon matí i fins a les vuit del vespre per cridar els més de 150.000 veïns del barri, majors de setze anys, a participar. A la papereta es plantejaven dos enunciats. La primera pregunta assenyalava: “Vol poder decidir sobre la forma d’estat?” i la segona: “En cas afirmatiu, vol que sigui una república?” En tot cas, als votants no se’ls demanava el DNI ni cap mena d’identificació que vulnerés la llei de protecció de dades.

Amb la polèmica del l’1-O encara viva i davant el moviment republicà català, els detractors de la iniciativa van voler veure-hi similituds i insistien a carregar contra els responsables municipals de Podem per haver permès –emparant-se en la “llibertat d’expressió”– la instal·lació dels 33 punts de votació, als quals durant tota la jornada es van anar apropant milers de veïns d’una de les barriades amb més personalitat de Madrid i que, segons els organitzadors, “ha estat especialment copejat i castigat per la crisi del capitalisme i el règim del 78 que el sustenta”. Vallecas és una de les àrees de més implantació de Podem a les darreres eleccions municipals i generals i, de fet, era el lloc de residència de Pablo Iglesias fins al seu polèmic trasllat a un xalet.

La intenció de Vallekas Decide i les entitats que donen suport a la iniciativa d’ahir és traslladar el model de consulta a diferents indrets de l’Estat per tal de forçar el debat polític sobre l’obertura d’un nou procés constituent “on es doni la veu a la ciutadania” i es pugui decidir sobre la continuïtat de la monarquia.

LA XIFRA

33
meses electorals es van instal·lar ahir en diferents punts de l’emblemàtic barri madrileny


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona