Política

SALVADOR COLL

Alcalde de Cornellà del Terri (PDeCAT)

“Seran unes eleccions molt diferents a les del 2015”

Anuncia la voluntat de tornar-se a presentar

D’entre la feina feta, en destaca haver mantingut serveis tot i congelar impostos

Salvador Coll Baucells és un alcalde que se sent còmode amb els mitjans de comunicació. Graduat en audiovisuals i multimèdia, treballa en una empresa de màrqueting i col·laborada amb diversos mitjans. Té 36 anys i representa la nova fornada dels polítics que van créixer a l’ombra de CDC, però que cada cop hi tenen menys a veure, ni en el fons, ni en les formes.
Ja
han passat tres anys de mandat. Què queda per fer, de les iniciatives que tenien previstes?
S’ha executat pràcticament tot el que ens havíem marcat: la urbanització de l’avinguda Girona, un tema que teníem pendent des de feia molt de temps com és el trasllat de la SAT Agater, l’asfaltatge del camí de la Pols... Eren els nostres grans objectius i, alhora, uns grans problemes, perquè hi havia una sèrie de complicacions legals al darrere. Paral·lelament, hem asfaltat camins que són necessaris per comunicar els veïnats i encara ens en queden per fer.
I també han comprat Cal Metge.
Sí, però no ho teníem previst. En va sortir l’oportunitat i ho havíem d’aprofitar. Pensem que tenim un casal de la gent gran en règim de lloguer i ens calia un espai on tenir el casal amb unes condicions millors i altres serveis que ara estan distribuïts en diferents indrets. Cal Metge és un edifici històric, és en un lloc tan emblemàtic com la plaça del Maig i, a més, fa de pont entre la part antiga i la part més nova de Cornellà. Una altra inversió no prevista és la renovació de la coberta del pavelló, que farem aquest estiu. És un pavelló que té molt anys, té degoters... Per tant, hem complert el que teníem previst per a aquest mandat i hi hem afegit més projectes.
Fa dos mandats, l’endeutament era molt important. L’han aconseguit rebaixar?
Sí, fa sis anys, era al 106 % i, ara mateix, el tenim al 27 %. Hem pogut fer inversions i hem congelat o reduït impostos. I sense reduir o rebaixar la qualitat dels serveis.
En el mandat anterior, vostè apuntava com a prioritària l’ampliació de l’escola i no s’ha fet encara.
En un moment, vam parlar amb Ensenyament d’utilitzar l’antiga casa dels mestres, que està en desús, per fer l’ampliació. Es tractaria d’adaptar aquells pisos perquè servissin d’espais per a l’escola, que és ben bé al costat. Dèiem que es podria fer un passadís o un porxo que els connectés. Els vam oferir la nostra participació en la inversió i tot, però Ensenyament va descartar-ho. Nosaltres continuem defensant aquest projecte.
Hi ha dos ajuntaments de la comarca que han començat a fer la recollida d’escombraries porta a porta. Ho faran, a Cornellà?
Mirarem com els funciona. És una prova pilot a Porqueres i a una part de Camós que la resta de municipis estem observant. Penso que a la comarca hem de buscar un sistema conjunt per tal de reduir despeses. El que no podem fer és que cada poble en tingui un de diferent. Com a comarca, hem de tenir clar quin model volem.
L’any passat, van posar en marxa els pressupostos participatius. Han arribat per quedar-se?
Sí. Hem treballat el tema de la participació, tant en els pressupostos municipals com a l’escola, amb el disseny dels nous jocs infantils, i ara estem acabant d’elaborar la nova ordenança de civisme a què els veïns han pogut aportar idees. Al meu entendre, la participació ciutadana és essencial.
Però hi ha hagut unes participacions molt baixes.
Sí, sí. En els pressupostos municipals d’aquest any, no s’ha arribat ni al quatre per cent i en l’ordenança de civisme, tan sols ha estat de l’u per cent. Però si mires tots els pobles, són proporcions similars.
N’hi ha que han superat el 40 per cent.
Sí, però això ha passat només en pobles molt petits. En el nostre cas, hi ha influït el fet que es cobreixen força les peticions ciutadanes a través de la col·laboració amb les entitats. Ve una associació a exposar-nos un problema i mirem de resoldre’l de seguida. El que hem de tenir molt clar, en qualsevol cas, és que abans de pensar en projectes nous cal fer el manteniment, la consolidació del que ja tenim.
El trasllat de les instal·lacions de la SAT Agater provocarà un canvi important al nucli de Cornellà. Per a quan en preveuen l’enderroc?
El trasllat a Pont Xetmar ja l’han fet. Ja fa un mes que tenim les claus i mirarem que l’enderroc es faci tan aviat com sigui possible. De moment, serà un aparcament públic i, a la llarga, veurem què hi fem. Ha estat una operació molt interessant, perquè s’ha aconseguit que l’empresa es traslladi a dins del municipi mateix, que no en marxi. Per cert, el polígon industrial s’ampliarà. És molt important, perquè s’havia acabat l’espai i les empreses a què calien terrenys es veien obligades a anar a altres municipis.
Té previst tornar-se a presentar?
Sí, el projecte amb què ens vam presentar estava pensat per a més anys. Queden coses pendents, com ara la renovació i l’ampliació de la xarxa d’aigua, ja que encara hi ha indrets on no arriba. La qüestió de l’escola que deia abans...
El 2015, es van presentar plegats CiU i un grup d’independents. Utilitzaran la mateixa fórmula?
Aquests darrers anys, la política ha canviat moltíssim, s’ha fet un salt enorme. Vaig formar part de la candidatura de Junts per Catalunya, un moviment que va sorgir de gent que no militava en cap partit, sinó en l’antiga CDC o en altres partits; és a dir, era un moviment molt transversal. Aquesta transversalitat és el que defineix el que està passant al país i als pobles. Penso que hem de buscar candidatures que tinguin com a objectiu treballar per al poble. En aquests quatre últims anys, la manera de fer política ha canviat molt, com també ha canviat la societat i, per tant, les eleccions del 2019 seran molt diferents de les del 2015.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona