Política

Narcís Boschdemont

Alcalde de Fornells de la Selva

“La política hauria de ser de baix a dalt, i no al revés ”

Creu que tot polític hauria de passar per un ajuntament

Després de vuit anys al consistori, anuncia que no es torna a presentar d’alcalde

Nascut a Fornells de la Selva fa 33 anys, ha estat vinculat des de jove a les activitats del municipi. És membre fundador de JAC (Jovent Actiu), va participar com a monitor en l’Esplai de la parròquia i va ser jugador a l’equip sènior de l’Handbol Fornells. Professionalment, és tècnic d’electrònica.

Narcís Boschdemont i Esparraguera va entrar en política l’any 2011, com a regidor de CiU. Quan Mateu Parera-Nieto deixa el càrrec d’alcalde pren el seu relleu i guanya les eleccions municipals del 2015.

Quan va prendre possessió del càrrec d’alcalde ara fa tres anys va declarar que volia que Fornells de la Selva “continuï sent el millor poble per viure-hi”. Ho és?
Jo així ho crec. Per a mi és el millor poble per viure-hi. És clar que no tinc un criteri objectiu, és el poble on he nascut i pel qual he treballat des de jove i fins ara. No sé si n’hi ha de millors, però dels que conec, segur.
No el considera un poble dormitori?
Jo he viscut el creixement més gran de Fornells, del miler d’habitants de fa vint anys als més de 2.600 que hi ha ara. Sí que és cert que arran del boom de la construcció es va considerar un poble dormitori, segurament pel fet que moltes parelles sense fills dels pobles i ciutats de les rodalies van venir a viure-hi. Però des que aquests han començat a formar família i, com a conseqüència, han participat en les activitats del poble, sigui fent esport, música o portant els fills a la llar d’infants o a l’escola, han fet vida de poble.
Deu ser un repte per als municipis de l’àrea metropolitana de Girona mantenir l’essència i identitat com a poble.
Sí. Crec, però, que sempre s’ha mantingut en el nostre cas. Com li deia, potser va haver-hi algun moment que la gent l’utilitzés com a dormitori, però a Fornells sempre hi ha hagut una gran activitat, amb més de vint entitats promovent coses, produint un gran treball i teixit associatiu. Elles són el mirall del poble.
És un poble relativament petit. El tracte amb els veïns i veïnes deu ser proper.
Sí, ho és. Soc dels que els agraden més ser al carrer més que no pas tancats en un despatx, encara que ho de fer. Parlo amb tothom que se m’adreça, igualment pel que fa a la resta de regidors. Ningú no ha de venir aquí a transmetre inquietuds, si ja te’ls trobes pel carrer.
Va ser fàcil rellevar l’antic alcalde?
Mateu Parera tenia molta experiència i l’avalen els setze anys de responsabilitats polítiques diverses, abans de ser alcalde per quatre anys. A més de bregat era el meu referent i després de ser regidor durant el seu mandat va confiar en mi per rellevar-lo. De fàcil no hi ha res. Però després d’un any de novetats, crec que hem assolit, ho dic en plural perquè considero que som un equip, els nostres principals objectius, allò que esperàvem. Cap feina no és fàcil, i jo m’ho agafo com a tal.
Quina valoració fa dels tres anys de mandat?
No m’agrada penjar-me medalles. En espera de complir un any de legislatura i pel que transmet la gent a l’equip de govern, la resposta és positiva. Hem dut a terme la majoria de propòsits inicials amb què ens havíem compromès i altres d’imprevistos.
Alguns concrets per destacar?
Per exemple, un de molt important són les obres per arreglar el carrer Sant Cugat, que milloren la imatge de l’entrada principal i que mereix el poble. També hem endegat la construcció del nou edifici al camp de futbol que, a més de grada, encabirà vestidors i despatxos. És l’obra que ens faltava per completar la zona esportiva.
I tot i disposar d’infraestructures importants, en cal alguna més?
És veritat que a Fornells tenim bones instal·lacions, gràcies a la bona gestió dels governs precedents i que podem mantenir amb tranquil·litat econòmica, però encara ens faltaria una residència de dia per a gent de la tercera edat. Hi estem treballant per fer-la realitat.
El polígon continua sent un dels principals motors econòmics?
Dels dos polígons, el del Pla de la Seva, de 700.000 metres quadrats, es va finançar amb fons privats arran d’un grup de propietaris que es van ajuntar per acollir grans superfícies més enllà de l’àrea metropolitana de Girona. Un propòsit que va acabar xocant amb el decret llei de la Trama Urbana Consolidada (TUC), que no permet a un municipi com el nostre tenir grans superfícies de més de 800 metres quadrats. No s’ha trobat solució i aquesta continua sent ara una àrea de creixement que no es pot desenvolupar.

L’oposició va criticar que es pugés el sou un 60%. Ho ha justificat?

Va ser el govern que va proposar pujar-lo, bàsicament perquè l’alcalde anterior no tenia sou, només cobrava per assistència. En considerar-se que l’alcalde havia de tenir una dedicació a l’Ajuntament del 75% de la jornada laboral es va establir un sou de 30.000 euros l’any. A aquesta feina hi dedico el que faci falta, set dies a la setmana i 365 dies l’any, sempre que faci falta.

La política municipal és un trampolí per a la política nacional?
Pot ser-ho, però no necessàriament. Crec que tothom hauria de passar per un ajuntament i veure com funciona. Malauradament no és un requisit i soc del parer que per pujar dalt d’una escala has de pujar tots els esglaons. La política hauria de ser així: de baix a dalt, i no al revés!

Té pensat continuar al càrrec?

No em tornaré a presentar. Vull tornar a l’empresa privada per tirar endavant un projecte. La meva manera de ser no lliga gaire amb el funcionament de l’administració pública i després de vuit anys dedicant-hi no tinc la motivació del 200 per cent que cal a començar una nova legislatura. Haig de dir que l’experiència ha estat molt gratificant i continuaré lligat al partit, però no a l’Ajuntament. Relleu? hi estem treballant amb l’equip de govern per trobar la millor persona i que hi pugui dedicar tot el temps.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA