La segona onada de consultes al Camp i l'Ebre només atreu el 16,6% dels censats

La participació va ser especialment alta al Priorat, el Baix Camp i l'Ebre, però va marcar mínims al Vendrell amb un 9%

L'augment del nombre de municipis que prenien part en aquesta segona onada de consultes no s'ha traduït en una millor xifra de participació. Tan sols 7.588 persones de les 45.731 que estaven cridades a votar van animar-se a fer-ho, un 16,59% del total. On sí que es va mantenir la tendència és en el nombre de vots a favor de la independència, que van ser el 91,34% dels emesos. En contra hi van votar el 5,23% dels votants.

El municipi que va aconseguir més implicació dels seus veïns va ser, precisament, el més petit. A la Torre de Fontaubella, al Priorat, van votar el 59,85% dels 137 censats, seguida de Vilaplana, al Baix Camp, amb un 45,13%. Per contra, el municipi més poblat de tot Catalunya que prenia part a les consultes, el Vendrell, va situar-se a la cua en participació, amb un 9,09%, la més baixa de totes les consultes celebrades al Principat. «Érem realistes i esperàvem aquesta xifra. L'objectiu, però, era que a l'organització tot funcionés, i així ha estat», va dir Rubèn Suan, del Vendrell Decideix.

Els quatre nuclis del Baix Camp que organitzaven referèndum van situar-se per damunt del 30% de participació, mentre que a la Conca de Barberà les xifres van baixar fins al 20,97% de Montblanc.

Les Terres de l'Ebre es van estrenar ahir en l'organització d'una consulta per a la independència amb Xerta, que va registrar una de les xifres més altes de participació de la demarcació, amb un 44,59% del cens, tot i que la proporció de vots a favor va ser de les més baixes, amb un 77,72%. «Estem molt contents, en fem una valoració fantàstica», va dir Rubèn Alegria, portaveu de l'organització.

El vot de la normalització, al Vendrell

a. palomares

Les deu urnes instal·lades ahir a cinc punts diferents del Vendrell, tot i registrar l'índex de participació més modest de la demarcació tarragonina (tan sols 2.611 dels 28.709 censats van decidir-se a participar a la jornada), sí que van servir per donar una mostra pràctica de convivència i entesa amb part dels més de 6.000 estrangers que resideixen a la capital del Baix Penedès. El col·legi electoral situat al Centre Cívic l'Estació, un dels que van registrar major afluència de votants, va ser el lloc escollit per un grup de deu vendrellencs d'origen marroquí que, acompanyats de representants de l'associació Nous Catalans, van voler expressar el seu «sí» a la independència. «Ara vivim a Catalunya, i per això votem per aquesta opció, però quan sigui independent ja veurem si anirà tot millor», comentava Mohammed Moudir a la sortida del local. «Creiem que la participació dels nous catalans en la construcció de Catalunya és molt positiva», destacava Hassan Yeffali, coordinador de l'entitat, que ha treballat en la informació al col·lectiu immigrat del Vendrell per fomentar la seva participació. Per als membres d'aquest grup, aquest simple gest es va viure ahir com un afany de normalització d'un col·lectiu encara esquitxat per la batalla entre veïns i Mossos d'Esquadra al barri de Pisos Planas, ara fa gairebé dues setmanes.

Igual que aquest grup, un 92,8% dels votants al municipi (2.423 persones) van votar a favor de la independència de la nació catalana, allò que un altre membre de la comunitat marroquina descrivia ahir com el «vot català». Ho explicaven els membres d'una de les meses electorals situades al cor del nucli antic, a l'esplai de gent gran Tívoli, que comentaven com aquest vendrellenc anònim es dedicava a convèncer compatriotes seus de la necessitat de votar, ja que per primer cop al Vendrell se'ls donava aquesta possibilitat. Un cop convençuts, els acompanyava ell mateix fins al col·legi electoral més proper. «Ja ens ha fet arribar fins a deu votants», explicaven ahir al migdia. Aquest degoteig de vots de veïns d'origen estranger contrastava molt amb l'opinió generalitzada de molts autòctons, que veien complicada la implicació dels nouvinguts.

Entrega de volants d'empadronament

A banda de l'habilitació de fins a cinc locals electorals, tots de propietat municipal, els organitzadors (que van tenir el suport de l'Ajuntament) van anar més enllà per tal que ningú que volgués votar es quedés sense poder fer-ho. I és que ahir, tot i ser diumenge, les oficines d'atenció ciutadana del consistori del Vendrell van estar obertes durant tot l'horari de votació per tal que aquelles persones que no tenien el DNI actualitzat i, per tant, no tenien cap prova física del seu empadronament al Vendrell, obtinguessin un volant municipal que el certifiqués. «Som dues treballadores d'aquesta oficina, i avui ens hem ofert voluntàries, amb el permís de l'Ajuntament, per tal d'estar oferint aquest servei», explicaven l'Anna Domènech i l'Anabel Suan.

Tot i les facilitats, però, l'arribada de votants a les meses va estar força lluny de ser massiva, malgrat moments puntuals de més moviment. A l'antic Teatre La Lira (ara rebatejat com a Teatre Àngel Guimerà) les tres urnes disponibles s'anaven omplint a un ritme lent ahir al matí, tot i que aquells que s'hi arribaven ho feien com un acte de satisfacció i reivindicació. «Fa molts anys que reivindiquem la independència de Catalunya; jo mateix, des de l'any 1934, quan hi havia Francesc Macià», explicava l'octogenari Jaume, que ahir va arribar-se al local acompanyat de la seva filla Roser.

De fet, alguns dels 150 voluntaris mobilitzats durant tota la jornada ja reconeixien que no esperaven una alta participació. «Ho fem amb moltíssima il·lusió, perquè és una iniciativa que ha sorgit de la societat civil i no dels partits, i perquè és un primer pas», deien Andrea Caballero, David Font i Antoni Martín, responsables de la mesa de l'hotel d'entitats. Tampoc no esperaven aglomeracions al col·legi obert al centre cívic de Coma-ruga, instal·lat per facilitar la participació d'aquells que viuen als barris marítims. «S'havia d'obrir un col·legi aquí, perquè aquests barris també són part del Vendrell, i perquè així molts votants s'hi poden apropar fent un simple passeig», explica un dels membres de la comissió organitzadora, Francesc Mota.

La millor nota en participació se la va endur el centre cívic l'Estació, on la celebració del mercat Fora Estocs dels comerços locals va empènyer molts compradors ocasionals a apropar-se a les urnes. Allà, 4 persones van poder participar a la prova pilot de vot electrònic, una opció que es va veure frustrada per a molts, ja que havien oblidat a casa el número secret del seu DNI electrònic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona