Política

NATÀLIA AMIEL

“La planta de residus és la nostra font d’ingressos”

La instal·lació del CTR comarcal al municipi permet tenir una hisenda local sanejada

S’ha remodelat un dels vials principals

Després de quatre anys com a regidora de Cultura, Natàlia Amiel (PDeCAT) va assumir el 2015 el càrrec d’alcaldessa de Pedret i Marzà rellevant Mònica Nadal

Amb tres anys d’experiència com a alcaldessa d’aquest poble de 197 habitants, Natàlia Amiel es mostra satisfeta, però reconeix que la gestió d’un municipi petit porta més feina del que s’esperava quan va assumir el càrrec.

Quins aspectes destacaria de la gestió municipal portada a terme aquests darrers tres anys?
Ara estem acabant un projecte important per al municipi: la remodelació del carrer Tramuntana, una de les dues vies principals del poble. Aquest carrer havia quedat força malmès després que es fes el soterrament dels serveis i l’hem pogut arreglar fent-hi voreres més amples perquè sigui més transitable per als vianants, posant-hi embornals nous i renovant la pavimentació. Esperem que aquests treballs quedin enllestits d’aquí a un mes i mig. Una obra similar la portarem a terme al carrer del Mar, l’altre vial que travessa el poble. S’ha fet l’aprovació inicial del projecte i preveiem que les obres puguin començar a l’octubre. En els dos carrers hi haurà trams amb diferent alçària per intentar dissuadir els conductors que passin pel mig del poble. Molts vehicles travessen el nucli urbà a força velocitat per anar a Roses o a Castelló i aquest és un dels nostres principals problemes. D’altra banda, també hem ampliat el parc infantil, una obra necessària perquè al poble tenim molta mainada.
Hi ha algun projecte decidit de cara al futur?
Estem pendents d’un estudi que ens han de presentar el mes vinent sobre la recollida porta a porta, però no sé si tindrem possibilitats de posar-ho en marxa abans que acabi el mandat o caldrà esperar al següent. Amb el Consell Comarcal, hem estat impulsant la implantació de compostadors casolans de matèria orgànica. Ara tenim previst fer una nova campanya per veure si acabem d’incentivar la gent perquè faci el compostatge, una cosa que ajudaria a reduir el volum de residu orgànic que s’ha de recollir. La idea és retirar els contenidors i posar en marxa la recollida porta a porta.
Quin benefici té per a Pedret i Marzà el fet de ser la seu del centre de tractament de residus (CTR) de l’Alt Empordà?
És la nostra font d’ingressos. Nosaltres no tenim gens d’indústria i per tant no podem recaptar impostos de grans empreses. Cada trimestre, el Consell Comarcal ens paga la taxa pel fet de tenir la planta al municipi i gràcies a això podem fer obres de millora al poble sense haver d’aplicar contribucions especials. No hi ha dèficit a la hisenda municipal ni tenim necessitat d’apujar cap tipus de taxa.
Quan es farà la segona fase de la planta?
Encara no ho sabem. Ara estan construint el segons vas i després d’això suposo que es tirarà endavant la construcció de la segona fase, que preveu una deixalleria, una planta de desballestament i un centre administratiu.
A Pedret i Marzà també hi haurà les instal·lacions del servei comarcal de recollida i protecció d’animals abandonats. Com està el tema?
Sabem que ho faran en uns terrenys del Consell Comarcal, al costat de la planta de residus, però encara no ens han presentat cap projecte. Acollir aquest servei ens sembla bé. Els terrenys queden lluny del poble i, com passa amb la planta de residus, no ens afectaran els sorolls ni res. El poble n’és beneficiari. de poder ser la seu d’aquests equipaments. El tema dels gossos també ens suposarà uns ingressos. Tant un servei com l’altre suposen una injecció de diners important per al municipi.
Tornarà a aspirar a l’alcaldia?
Encara no n’hem parlat amb els companys del consistori. És molt aviat. El que sí que puc dir és que em pensava que seria una cosa més distesa, però ben aviat vaig comprovar que, tot i ser un poble petit, hi ha molta feina en el dia a dia i cal estar disponible per atendre a tothom i per fer front als problemes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona