Política

Llarena es torna a fer enrere i retira l’euroordre

El jutge no accepta la decisió del tribunal alemany d’extradir Puigdemont només per malversació de fons públics perquè l’impediria jutjar el president català pel delicte més greu

El jutge Pablo Llarena no ha encaixat bé la decisió del tribunal alemany de Schleswig-Holstein de denegar l’euroordre presentada contra el president Puigdemont pel delicte de rebel·lió i autoritzar-la només pel delicte de malversació de fons públics.

Aquesta resolució limitaria el judici només al delicte de malversació. Per aquest motiu, el magistrat ha decidit retirar l’euroordre abans que la justícia alemanya la fes efectiva només per aquest segon delicte, que comportaria penes molt més lleus, i mantenir així oberta la possibilitat de poder jutjar-lo a Espanya pel delicte més greu de rebel·lió.

Cal recordar que un cop el president fos entregat a la justícia espanyola, aquesta només podria jutjar Puigdemont pel delicte de malversació de fons públics. Aquest fet comportaria la paradoxa que els consellers i la resta de polítics independentistes a qui Llarena manté en presó provisional poguessin ser jutjats per uns delictes molt més greus que el mateix president Puigdemont, de qui dependrien políticament.

Un altre dels efectes de la resolució, és que en el cas que s’acceptés la decisió del tribunal alemany, s’hauria d’aixecar la suspensió existent sobre Puigdemont de les seves funcions com a diputat. Això, unit al fet que es troba en llibertat provisional, li permetria recuperar la presidència de la Generalitat.

Aquest seria el segon cop que el magistrat decideix fer un pas enrere i retirar una euroordre contra Puigdemont. Llarena ja va retirar l’euroordre que havia presentat a Bèlgica contra Carles Puigdemont quan el tribunal belga va insinuar-li que no veia enlloc el delicte de rebel·lió i evitar així trobar-se en la mateixa situació en què l’ha deixat ara la justícia alemanya.

En aquest cas, però, hi ha una diferència i és que mentre el tribunal belga no va arribar a prendre cap decisió perquè l’euroordre es va retirar abans que ho fes, ara el tribunal alemany ha entrat en el fons i ha rebutjat el delicte de rebel·lió perquè no ha vist que existeixi violència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA