Política

Congrés del PP

L’elecció del nou líder

Guerra sense quarter

La pugna fratricida entre Sáenz de Santamaría i Casado incomoda un PP que no està acostumat a esbudellar-se en públic

Una i altre s’adjudiquen la majoria de compromissaris

El PP ha girat full tan ràpid de l’etapa de Mariano Rajoy que, fins i tot, s’ha oblidat de la màxima del qui fins dissabte serà el seu cap de files: el que no s’ensenya, no existeix. Tant és així que els darrers dies ha decidit permetre que l’opinió pública s’endinsi en les seves misèries i tingui coneixement puntual de les seves discrepàncies. El que havia de ser un combat entre col·legues que prometien no fer-se mal en el moment d’engegar la pugna, ha acabat sent una guerra fratricida entre els dos únics contrincants que el 7 de juliol van sobreviure a la primera batalla: Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado. En espera del que pugui passat en la votació que se celebrarà dissabte vinent, en què estan implicats poc més de 3.000 compromissaris, una i altre s’esbudellen en públic mentre es proclamen dipositaris del vot dels delegats que van quedar orfes quan María Dolores de Cospedal no va poder colar-se en la final. És a dir, tant l’exvicepresidenta del govern com l’exvicesecretari del PP canten victòria abans d’hora, i no se sap si és perquè realment els surten els números o, simplement, per espantar el rival i arrossegar els indecisos cap a la seva banda.

En un partit acostumat a fer pinya i a llepar-se les ferides en privat cada cop que el seu expresident José María Aznar o l’exlíder madrilenya Esperanza Aguirre han atacat la gestió de Rajoy, ara, la major part de quadres intermedis observen atònits la batussa diària que organitzen els dos aspirants a la presidència. Tant és així que s’ha donat per bo que no hi hagi un debat entre ells, no fos cas que la situació empitjorés. A banda de rivalitzar a veure qui la diu més grossa i qui es mostrar més dur davant el conflicte català –Casado parla d’il·legalitzar partits i Santamaría, d’apartheid–, també s’han arribat a acarnissar en l’edat d’un i el gènere de l’altra. L’exvicepresidenta retreu a Casado que presumeixi de joventut i li recorda que és un signe de falta d’experiència i el diputat li respon carregant contra una gestió a La Moncloa que considera nefasta –“ens ha dut a l’oposició”– i contra el fet que entén que usa la seva condició de dona.

Més d’un dirigent es declara esgarrifat pel que s’ha vist i sentit aquests darrers dies –incloent-hi campanyes de guerra bruta a través de vídeos que pretenen desqualificar els suports de l’exvicepresidenta i que Sáenz de Santamaría ha reclamat investigar– mentre proclama el seu enyor per les èpoques en què en el PP es designava successor a cop de dit sense que l’eventual dissidència gosés protestar en públic per l’elecció. Els ganivets, doncs, volen a totes hores, mentre als quarters generals dels aspirants un grup de col·laboradors es dediquen a perseguir compromissaris perquè, malgrat la seva aparent eufòria, no hi ha res decidit. El que ja es veu difícil és un pacte després d’haver-les dites de l’alçada d’un campanar i davant la convicció que mostra Casado d’arribar fins al final peti qui peti i presumint de la vella guàrdia aznariana. El diputat es nega a acceptar un acord que atorgui la presidència a la seva rival. És a dir, a arribar al congrés amb una llista única, que era el somni del partit quan es va aprovar aquest sistema a doble volta.

La tesi que tots els valedors de De Cospedal votaran Casado no és tan creïble. I, en tot cas, l’exnúmero dos del PP segueix callada després d’haver-se reunit amb qui durant anys havia estat la seva enemiga –no declarada públicament– en una trobada que va servir a Sáenz de Santamaría per proclamar que no es pot dir blat fins que no és al sac i ben lligat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona