Política

Trump i Putin mantenen una cimera “constructiva” en ple distanciament entre els EUA i la UE

El president nord-americà dona per bones les explicacions del Kremlin, que neguen l’espionatge rus durant les eleccions als EUA

Brussel·les reforça les relacions amb la Xina i el Japó en plena guerra comercial amb Washington

El president dels Estats Units, Donald Trump, i el seu homòleg rus, Vladimir Putin, han celebrat aquest dilluns una reunió bilateral a Hèlsinki. La cimera coincideix amb l’actual etapa de distanciament i tensions entre els EUA i la UE, per exemple, per la guerra comercial.

“Ha estat un dia molt constructiu. És interessant que tots dos països continuïn aquesta conversa en el futur”, ha assegurat Trump en una roda de premsa conjunta a la capital finlandesa després de la reunió. Putin ha apuntat que “les negociacions han tingut lloc en un ambient constructiu i han estat reeixides i útils”.

Davant de diverses preguntes dels periodistes sobre afers com Ucraïna o Síria, Trump ha evitat criticar Moscou i fins i tot ha qüestionat els serveis d’intel·ligència nord-americans, assegurant que confia en les paraules de Putin. Aquest ha negat cap ingerència russa en les eleccions presidencials als EUA el 2016. “No veig cap raó (per no creure-ho), el president Putin ha estat extremadament fort i poderós en la seva negació avui”, ha dit als mitjans.

Les distàncies amb Brussel·les, contra qui Trump ha carregat obertament en els darrers mesos, s’han fet més evidents amb l’apropament amb Putin. Preguntat per si el rus és un adversari, el president nord-americà, ha dit: “De fet, l’he anomenat competidor i és un bon competidor i crec que aquesta paraula és un compliment”.

En una entrevista recent a la cadena CBS Trump va titllar la UE d’“enemic”.

La UE busca reforçar el comerç amb la Xina i el Japó

En plena guerra comercial entre Washington i Brussel·les, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el del Consell Europeu, Donald Tusk, han participat aquest dilluns a Pequín en una cimera UE-Xina. Segons la Comissió Europea, la cimera ha posat de manifest que l’aliança entre els dos actors –la UE i la Xina– ha assolit un “nou nivell d’importància per als ciutadans i la comunitat internacional”.

Aquest dimarts els líders de les institucions europees seran a Tòquio, on signaran l’Acord d’Associació Econòmica entre la UE i el Japó, el més gran mai negociat per la Unió Europea.

L’acord implicarà la creació d’una zona de comerç obert que cobreixi més de 600 milions de persones i gairebé un terç del PIB mundial, i aportarà, segons l’executiu comunitari, “grans beneficis” tant als consumidors de la UE com als exportadors de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona