Política

May promet que no hi haurà una frontera amb Irlanda

La cap de govern britànica diu a la UE que “evolucioni” i que accepti la seva proposta de ‘Brexit’

Considera que el pla de contingència europeu vulnera els acords de pau

Theresa May es va mostrar molt contundent ahir contra la Unió Europea (UE) en un discurs a Belfast davant d’empresaris i va prometre que mai no acceptarà el pla de contingència que Brussel·les proposa en cas de no arribar a cap acord (quan acabi el període de transició del Brexit el desembre del 2020). El pla de contingència europeu situaria la frontera al mar que separa les illes d’Irlanda i la Gran Bretanya i comportaria que la regió britànica quedaria dins de la unió duanera i moltes parts dins del mercat únic i del sistema d’IVA.

La primera ministra britànica creu que aquest pla vulneraria els acords de pau signats el 1998. En contraposició va proposar el seu pla, que va provocar la dimissió dels dos principals ministres euroescèptics fa una setmana, com a solució. El pla de Chequers, tal com es coneix el pla de May entregat a la UE, proposa crear una àrea de lliure comerç per a algunes mercaderies amb la regulació alineada per evitar una frontera física a Irlanda.

Dilluns passat, el Parlament britànic va aprovar una esmena a la llei de duanes que prohibeix cap barrera entre Irlanda del Nord i la Gran Bretanya un cop es consumi el Brexit. “Ara li toca, a la UE, contestar i no tornar enrere cap a posicions prèvies que s’ha demostrat que no són factibles, sinó que han d’evolucionar en la seva posició”, va dir May davant dels empresaris nord-irlandesos.

En resposta a May, el ministre de Finances irlandès, Pascal Donohoe, va deixar la porta oberta a qualsevol pla nou sempre que “sigui millor, acordat i legalment operatiu”. Per la seva part, el president de la Cambra de Comerç de Belfast, Rajesh Rana, va destacar que el pla de May “seria un gran pacte si el poguéssim portar a terme però no crec que la UE ho permeti perquè, si ofereixen un acord de lliure comerç al Regne Unit amb una frontera sense fricció i sense llibertat de moviment de persones, altres països podrien voler el mateix”.

May també va criticar els euroescèptics del seu partit, que volen un trencament amb la UE i creuen que la frontera irlandesa és un problema per a Dublín, no seu. I va aprofitar la visita a Belfast per reunir-se amb els principals partits de les dues comunitats que fa un any i mig que no es posen d’acord per governar. La líder dels unionistes probritànics del DUP, Arlene Foster, va destacar que la seva visita “estableix l’agenda de treball de cara al futur”, mentre que la presidenta dels republicans proirlandesos del Sinn Féin, Mary Lou McDonalds, va dir que era “de tot menys tranquil·litzadora” i que May “escull una baralla amb Irlanda i una altra amb la UE”.

Barnier diu que no és un pla bo per a la Unió Europea

El cap negociador europeu, Michel Barnier, va dir ahir, en roda de premsa des de Brussel·les, que el pla que proposa May “no és legalment factible” pel que fa a la unió duanera i va criticar que crearà molta burocràcia nova i que “no es pot justificar la càrrega addicional per a les empreses només perquè el Regne Unit vol marxar”.

Tampoc no el convenç la proposta de crear un mercat comú només per a algunes mercaderies. Considera que deixar els serveis (que suposen el 80% de l’economia britànica) fora del mercat únic seria beneficiós per al Regne Unit i seria un “avantatge competitiu significatiu” per a Londres (respecte als altres països de la UE), però no per als interessos comunitaris. També va afirmar que no poden delegar la recol·lecció d’impostos europeus a països que no siguin estats membres i va alertar del risc de frau. Barnier també opina que el pla va en contra dels pilars de la UE, ja que no accepta la lliure circulació de persones. No obstant això, va tenir cura de no descartar-lo completament i va expressar que hi havia alguns punts interessants sobre els quals es pot treballar. També va instar el Regne Unit a definir la situació post-Brexit per a les bases militars a Xipre, Gibraltar i la frontera nord-irlandesa abans de l’octubre vinent. I va reconèixer que estan treballant en un pla per si no hi ha acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona