Política

JAUME HOMS

Alcalde de Navata

“No tenim dèficit perquè hem estalviat molt”

“Els ajuntaments estem molt limitats. Ens hem hagut de dedicar a fer caixa per a l’Estat mentre ells s’han rebentat tot el que han volgut i més”

Nascut a Lladó fa 70 anys, Homs fa més de quatre dècades que viu a Navata. Va treballar de gerent d’una empresa constructora i ara és un jubilat que dedica bona part del seu temps a l’alcaldia. Entre el 1983 i el 1987 va ser regidor, i en el mandat següent ja va ser elegit alcalde. Des d’aleshores sempre ha governat amb majoria absoluta.

Jaume Homs (PDeCAT) fa 31 anys que és alcalde de Navata, un poble que aquell llunyà 1987, quan va accedir al càrrec, tenia 611 habitants. Tres dècades més tard, al municipi hi viuen més de 1.400 persones, i el batlle, nascut a Lladó, guarda en la memòria cada una de les peces d’aquest procés de creixement.

Comencem pels últims tres anys. Quin balanç en fa?
Durant aquest període hem intentat ser bastant fidels al nostre programa electoral. No vàrem fer volar coloms perquè ja sabíem d’on veníem i cap on anàvem. Amb tot el tema de la fiscalitat financera i de la despesa, els ajuntaments estem des de fa anys superlimitats i només podem gastar el que ingressem. Si no hi ha ingressos no hi ha despeses. Això vol dir que t’has de limitar a fer coses petites, i si hi ha necessitat de tirar endavant algun projecte important, només es pot portar a terme si arriben ajuts externs. De fet aquests anys ens hem hagut de dedicar a fer caixa per a l’Estat. Així de clar. Ells s’han rebentat tot el que han volgut i més, el poble ho ha pagat i els ajuntaments hem fet el que hem pogut.
Quina és en aquest moment la situació econòmica de l’Ajuntament?
No tenim dèficit perquè hem estalviat molt. Però hi ha una morositat important i no tenim els ingressos que tocaria. Aquest és un tema en què estem treballant per veure com ho podem resoldre de cara al proper exercici. Per una banda hi ha els impostos municipals i per l’altra, un tema que és de calaix: tot allò que el ciutadà fa servir i que comporta una despesa municipal, és lògic que tingui una retribució.
Quines millores s’han portat a terme durant aquest mandat?
Hem arreglat i pavimentat diversos vials, s’han fet treballs de millora a cinc parc urbans, s’ha remodelat el cementiri municipal, que ha quedat molt acollidor, i s’ha fet la planta de tractament de nitrats que, en la fase de proves, ja ha permès obtenir una millora molt important de la qualitat de l’aigua: menys nitrats i més depurada.
Navata també disposa d’una xarxa de calor amb biomassa.
Es va fer entre el 2015 i el 2016 i ja fa un parell d’anys que funciona. La caldera subministra aigua sanitària i calefacció al centre escolar, als vestidors del camp de futbol i al pavelló de l’escola. Ho hem reforçat amb plaques per a aigua calenta sanitària i hi ha un estalvi important de biomassa. Tots aquests serveis són telecontrolats informàticament. La implantació d’aquesta xarxa amb biomassa va representar, ja el primer any, un estalvi de 6.000 euros en energia.
De cara al final del mandat hi ha prevista alguna obra més?
Tenim programada una segona fase d’obres per a l’ampliació del cementiri, substituirem els 800 punts d’enllumenat del poble per làmpades LED i posarem plaques solars a l’escola. Així mateix queda per fer una fase de millora del nucli antic, concretament a la placeta de Sant Antoni, i estem treballant en la compra d’un edifici per traslladar-hi les dependències de l’Ajuntament, ja que les actuals ens han quedat petites. La finca és en una zona molt ben situada, enganxada al nucli antic i que connecta amb tres places. Urbanísticament la seva situació és immillorable.
Com tenen el futur POUM?
Intentarem que estigui aprovat definitivament a final del mandat. Serà una eina de creixement molt moderat i a l’hora d’endreça i d’oportunitat perquè inclourà la possibilitat de fer iniciatives que no s’han pogut tirar endavant perquè no estaven previstes en la normativa. Pel que fa a l’àmbit viari, aquest POUM inclou una ronda que farà que el trànsit pel municipi sigui més raonable i normal. També, en promoció econòmica, inclou una petita zona industrial al costat de l’àrea dels equipaments municipals i dues zones de serveis bastant moderades però suficients en una altra part del municipi. Així mateix, el POUM inclou l’ampliació de la deixalleria i també permetrà crear una zona municipal d’aparcament d’autocaravanes.
El problema de l’accidentalitat a la cruïlla d’Ordis, a l’N-260, és en vies de resoldre’s?
Vàrem aturar les mobilitzacions perquè hi va haver un compromís del ministeri de treballar en el projecte, i efectivament hem rebut una proposta de pas elevat que és la idea que hi havia d’inici quan es va fer la C-26 i per la manca d’entesa entre Generalitat i Foment no es va executar. Han recuperat aquella idea inicial adaptant-ho a les normatives actuals i s’està treballant en aquest projecte. Mentrestant, i per intentar fer front a l’accidentalitat, s’han posat provisionalment unes bandes sonores i no hi ha hagut cap més accident.
Vostè deu ser un dels alcaldes gironins que fa més temps que està en el càrrec.
No ho sé. En tot cas l’esperit de servei va lligat al meu caràcter. Sempre m’ha satisfet poder ajudar els altres, encara que en la feina d’alcalde no tot siguin satisfaccions i hi hagi problemes i maldecaps. Estic content per tot el que hem pogut fer al llarg d’aquests anys. Quan vaig entrar érem 611 habitants i ara som més de 1.400. El creixement ha estat gran i s’han remodelat tots els antics equipaments. Alguns s’han doblat i altres s’han creat nous. Hem passat d’una escola de 100 metres quadrats a una de 9.000 metres quadrats. Hi ha una zona d’equipaments on hi havia un petit camp de futbol i una pista poliesportiva, i ara hi ha vuit hectàrees d’equipaments...
Es tornarà a presentar?
No hi ha res decidit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA